Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum poate fi redus consumul de carburant pe timp de iarnă. Câteva recomandări de sezon pentru şoferi

Publicat

Consumul de carburant poate creşte, în sezonul rece, şi cu 50%. Asta înseamnă costuri mai mari pentru proprietarii de maşini. Le pot evita, luând în considerare unele recomandări de la specialişti.

Evitaţi deplasarea pe distanţe scurte. Pe distanţe scurte, motorul nu apucă să se încălzească, astfel încât creşte consumul de carburant. Iarna, temperatura de funcţionare se atinge abia după 20 km.

Dezgheţaţi parbrizul fără pornirea motorului şi nu lăsaţi motorul să funcţioneze în gol. La ralanti, motorul se încălzeşte mult mai încet decât în mers, la turaţii medii. Funcţionarea în gol a motorului pentru a încălzi maşina risipeşte energia. Demaraţi imediat şi usor – nu turaţi motorul pe parcursul primilor kilometri în ideea de a încălzi, mai rapid, motorul sau alte părţi ale vehiculului.

Schimbaţi vitezele la turaţii medii. Astfel, motorul se încălzeşte mai repede, la fel şi interiorul. Cine turează motorul înainte de asta trebuie să ia în considerare o uzură mai mare a suprafeţelor de frecare din interiorul motorului.

Verificaţi presiunea în anvelope. O presiune neadecvată în anvelope afectează performanţa generală a maşinii pe timpul condusului, aderenţa şi durata lor de viaţă în kilometri parcurşi şi creşte rezistenţa la rulare, implicit consumul de carburant.

Daţi jos portbagajul suplimentar. Barele de amarare şi cutiile de schiuri dau o rezistenţă la vânt suplimentară, ceea ce conduce la un consum mai mare de carburant. De aceea, este recomandată înlăturarea lor de pe maşină, atunci când nu sunt folosite.

Menajaţi bateria, folosind-o raţional. Bateria este mult mai solicitată iarna, pornirea motorului necesitând un curent de 2-3 ori mai mare decât vara; acest lucru este legat şi de tipul de ulei pe care îl aveţi în motor. Indiferent însă de tipul de ulei, vâscozitatea lui este mai mare când e frig şi motorul este „învârtit” mai greu de demaror, solicitând mai mult bateria.  Trebuie să menajaţi bateria iarna, folosind-o în mod raţional – asta înseamnă că nu trebuie să porniţi instalaţia audio, degivrarea, aeroterma climatizării pe viteză maximă, luminile, ştergătoarele, toate simultan. Pe frig intens, dacă temperatura este mai scăzută de -8°C, este bine să aprindeţi farurile pentru circa 10-15 secunde pentru a „încălzi” bateria, înainte de a acţiona demarorul. Apoi, când acţionaţi demarorul, este bine să nu mai aveţi nici un consumator activat. După pornirea motorului puteţi porni consumatorii, însă nu abuzaţi, bateria trebuie să se poată încarca în timpul mersului iar în regimul de mers prin oraş, încărcarea nu este favorizată deloc (turaţii de relanti, regimuri mici). Nu ţineţi farurile aprinse sau alt consumator activat, cu motorul oprit decât dacă este strict necesar.

surse: auto.ro, adevărul.ro, itrack.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax