Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum pot fi obținute informații despre pacient, după decesul acestuia. Situațiile în care pot fi transmise rudelor. Model de cerere

Publicat

Ministerul Sănătății a emis recent un ordin prin care sunt clarificate situațiile în care datele cu caracter confidențial ale pacienților pot fi furnizate, la cerere, rudelor acestora, în situațiile în care pacienții se află în imposibilitate de a-şi exprima acordul.

Ordinul nr. 2.342 din 13 iulie 2023 pentru modificarea Normelor de aplicare a Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății nr. 1.410/2016, a fost publicat luni, 17 iulie, în Monitorul Oficial. 

Potrivit normelor, acordul pacientului privind desemnarea persoanelor care pot fi informate despre starea sa de sănătate, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale se exprimă în scris, prin completarea formularului „Acordul pacientului privind comunicarea datelor medicale personale”.

În situația în care pacientul s-a aflat în imposibilitatea de a-și exprima acordul și a intervenit decesul acestuia, datele consemnate în foaia de observație a pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul etc. pot fi furnizate, la cerere, următoarelor persoane, în ordinea de mai jos:

a) soțului supraviețuitor;

b) descendenților;

c) ascendenților/tutorilor;

d) rudelor în linie colaterală până la al patrulea grad inclusiv.

Situațiile în care pacientul se află în imposibilitate de a-și exprima acordul sunt următoarele:

a) stare comatoasă;

b) stare de inconștiență;

c) incapacitate fizică care face imposibilă exprimarea acordului.

În cazul pacientului pentru care nu a fost consemnat acordul sau refuzul acestuia privind desemnarea persoanelor, se prezumă că pacientul a fost în imposibilitate de a-și exprima acordul.

Model formular solicitare date medicale

Noul ordin conține și modelul formularului de solicitare a datelor medicale cu caracter personal (în situația în care pacientul s-a aflat în stare de imposibilitate de a-și exprima acordul privind desemnarea unei persoane care să aibă acces la datele medicale personale). 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax