Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum s-a produs un dezastru ecologic în Alba, pentru care Compania APA CTTA SA va fi judecată: 40 de tone de pește au murit

Publicat

Dosarul în care APA CTTA SA Alba, compania care administrează rețeaua de apă din județ, a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni la legea apelor, în urma unui dezastru ecologic, a trecut de stadiul de măsuri și excepții de cameră preliminară. 

Mai exact, în data de 14 iunie 2022, magistrații Judecătoriei Sebeș au admis rechizitoriul întocmit de procurori și au dispus începerea judecății pentru săvârşirea infracţiunilor de evacuare, aruncare sau injectare în apele de suprafață și subterane, în apele maritime interioare sau în apele mării teritoriale de ape uzate, deșeuri, reziduri sau produse de orice fel, care conțin substanțe, bacterii sau microbi în cantitate sau concentrație care poate schimba caracteristicile apei, punând în pericol viața, sănătatea și integritatea corporală a persoanelor, viața animalelor, mediul înconjurător, producția agricolă sau industrială ori fondul piscicol.

Este vorba despre un dezastru ecologic, produs în urmă cu mai bine de 5 ani la un iaz administrat de Delta Plus SRL, unde au murit peste 40 de tone de pește, iar pagubele, atunci au fost calculate la 400.000 de lei.

CITEȘTE ȘI: Compania APA CTTA Alba, trimisă în judecată, la cinci ani de la un dezastru ecologic în care au murit 40 de tone de pește

De asemenea, motivarea instanței a fost făcută public, motivarea fiind disponibilă pe rejust.ro.

Potrivit motivării instanței ”in perioada 25-26 mai 2017, inculpata APA CTTA SA Alba, în calitate de operator de canalizare și epurare ape uzate din localitatea Daia Română, nu a luat toate măsurile necesare pentru corecta funcționare a rețelei de colectare (canalizare) a apelor uzate, existând deficiențe care au permis scurgerea din canalizare a apelor fecaloid menajere (uzate) direct în emisar/receptor natural/pârâul Valea, precum și pe fondul nefuncționării stației de epurare din  administrată tot de inculpată, a permis deversări masive de apă uzată, plină de dejecții fecaloide, spumare intensă, direct în pârâul Daia, acestea conţinând substanţe, bacterii ori microbi în cantitate sau concentraţie care au schimbat caracteristicile apei și care, în final, au condus la mortalitatea piscicolă din Iazul nr. 1 aparținând societății Delta Plus SRL,  în cantitate totală de 39.080 kg. (aprox. 40 de tone) punând în pericol viaţa, sănătatea şi integritatea corporală a persoanelor, viaţa animalelor, mediul, producţia agricolă ori industrială sau fondul piscicol, la iazurile piscicole aparținând societății Delta Plus SRL situate în Daia Română, s-a produs o poluare accidentală care a avut ca rezultat mortalitatea piscicolă din iazul nr. 1 aparținând societății, în cantitate totală de 39.080 kg. (aprox. 40 de tone).

Din actele de sesizare ale organelor de urmărire penală a reiesit faptul că, în perioada 25-26 mai 2017, pe fondul unor deversări masive de apă uzată, plină de dejecții fecaloide, spumare intensă, din stația de epurare administrată de societatea APA CTTA SA Alba și din gospodăriile comunei Daia Română, cumulate cu condițiile atmosferice existente, la iazurile piscicole aparținând societății Delta Plus SRL, s-a produs o poluare accidentală care a avut ca rezultat mortalitatea piscicolă din iazul nr. 1 aparținând societății, în cantitate totală de 39.080 kg. (aprox. 40 de tone)”, se arată în documentul citat.

Momentan dosarul nu a primit un prim termen de judecată.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. SIJ

    miercuri, 22.06.2022 at 08:23

    Mor de ras 🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax