Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Compania APA CTTA Alba, trimisă în judecată, la cinci ani de la un dezastru ecologic în care au murit 40 de tone de pește

Publicat

APA CTTA SA Alba, compania care administrează rețeaua de apă din județ, a fost trimisă în judecată pentru infracțiuni la legea apelor, în urma unui dezastru ecologic, produs în urmă cu mai bine de cinci ani, la Daia Română, susține administratorul firmei care administrează iazul din zonă. 

Este vorba despre un dezastru ecologic produs la un iaz administrat de Delta Plus SRL. Administratorul Gheorghe Bedreagă a declarat, pentru alba24.ro, că în 2017 a pierdut 40 de tone de pește și că pagubele materiale sunt undeva la 400.000 de lei. 

Dosarul a fost înregistrat în data de 3 mai 2022, pe rolul Judecătoriei Sebeș și momentan nu a primit un prim termen de judecată.

Ce s-a întâmplat

Potrivit administratorului Gheorghe Bedreagă, deszastrul s-a produs din cauza stației de epurare din Daia Română, stație care nu a funcționat niciodată la parametri normali susține acesta.

Mai exact, încă din anul 2010 au fost făcute sesizări cu privire la stația de epurare, care nu funcționa cum trebuie. Bedreagă susține că autoritățile, dar și compania de apă cunoșteau problemele, dar nu au fost luate măsuri pentru remedierea problemelor.

Anii au trecut, iar în timp s-au aculmat dejecții, mâl organic, care au ajuns inclusiv în bazinul cu pește.

În luna mai a anului 2017, din cauza condițiilor dejecțiilor strânse în bazin ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile, a presiunii scăzute, gazele acumulate s-au ridicat și au produs dezastrul.

Peștii (aproximativ 40 de tone) au murit prin asfixiere. Tonele de pește au fost colectate din bazin și transportate la Arad pentru a fi incinerate, a precizat administratorul iazului. Procedura de colectare, transport și incinerare s-a ridicat la aproape 80.000 de lei.

De asemenea, paguba în urma dezastrului a fost una imensă: undeva la 300.000 de lei. În total, Gheorghe Bedreagă a calculat că în urma dezastrului ecologic paguba s-a ridicat undeva la 400.000 de lei, în 2017.

În timpul anchetei au existat trei expertize și toate trei au dat un singur verdict: peștii au murit prin asfixiere.

După cinci ani de la producerea dezastrului ecologic, compania de apă din Alba a fost trimisă în judecată, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sebeș.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax