Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cum se aplică noile RESTRICȚII în ALBA. Condițiile în care se mărește carantina de noapte și se reduce programul magazinelor

Publicat

Noi restricții au fost aprobate joi  seara de Guvern, pentru prevenirea infectărilor cu virsului SARS-CoV-2. Se va reduce programul magazinelor și se va mări carantina de noapte. Restricțiile vor intra în vigoare de duminică 28 martie.

Vezi și DOCUMENT: Noi RESTRICȚII în România: Interdicții de circulație, program redus la magazine și prelungirea carantinei de noapte

Cum se aplică noile restricții în județul Alba

Localități din Alba cu incidența între 4 și 7,5 la miemagazinele se vor închide la ora 18:00, se va putea circula liber până la ora 20:00 – restrictii aplicate doar în weekend (vineri, sâmbătă, duminică)

  • Alba Iulia, Aiud Ocna Mureș
  • Unirea, Ciugud, Noșlac, Gârbova, Mirăslău, Rădești, Mihalț, Lunca Mureșului, Galda de Jos

Localități din Alba cu incidența peste 7,5 la miemagazinele se vor închide la ora 18:00, se va putea circula liber până la ora 20:00 – restricții aplicate pe toată durata săptămânii 

  • Rimetea, Șona, Doștat

AICI: RESTRICȚII din 28 martie 2021: Modele de declarații actualizate. Toate măsurile ce vor fi aplicate de duminică

Magazinele și localurile, închise de la ora 18:00 

  • Dacă incidența e cuprinsă între 4 și 7,5 cazuri la mie în ultimele 14 zile, magazinele se închid la ora 18:00 doar vineri, sâmbătă și duminică.
  • Dacă rata de infectare trece de 7,5 cazuri la mie în ultimele 14 zile, magazinele se închid la ora 18:00 pe toată durata săptămânii.

Carantină de noapte, de la ora 20:00

  • Dacă incidența e cuprinsă între 4 și 7,5 cazuri la mie în ultimele 14 zile, intervalul de liberă circulație se restrânge până la ora 20.00 doar vineri, sâmbătă și duminică.
  • Dacă rata de infectare trece de 7,5 cazuri la mie în ultimele 14 zile, intervalul de liberă circulație se restrânge până la ora 20:00 pe toată durata săptămânii.

Potrivit șefului DSU, Raed Arafat, între orele 18:00 – 20:00 nu este obligatorie declarația pe proprie răspundere. Declarația este obligatorie doar după ora 20:00. 

Măsurile :

  • Acolo unde incidența este peste 4 la mie în ultimele 14 zile, urmează ca în timpul weekend-ului, și anume în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, circulația să fie permisă doar până la ora 20:00, iar la operatorii economici activitatea să fie permisă până la ora 18:00.

Revenirea asupra acestei măsuri în timpul weekend-ului se face când incidența scade sub 3,5 la mie.

  • Dacă incidența depășește 7,5 la mie, atunci circulația va fi permisă până la ora 20:00, pe toată durata săptămânii, iar la operatorii economici activitatea va fi permisă până la ora 18:00 tot pe toată durata săptămânii.

Revenirea asupra acestei măsuri se face atunci când incidența scade sub 7 la mie.

  • Pentru noaptea de 27 – 28 martie, măsura va fi limitată sau mai bine zis extinsă până la ora 22:00 pentru persoanele care vor participa și se vor deplasa ca să participe la serviciile religioase oficiate la sărbătoarea Pesah
  • Pentru noaptea de 3 – 4 aprilie, se va permite circulația persoanelor în afara locuințelor pentru participarea la slujbele religioase organizate cu ocazia Paștelui Catolic.
  • S-a discutat și de perioada 1 – 2 mai, și atunci vor fi stabilite ore de permisiune de participare la Paștele Ortodox, însă reglementarea nu apare în această hotărâre de guvern
  • Operatorii economic care au activitatea de fitness ca și profil vor avea activitatea suspendată unde incidența depășește 4 la mie și se va relua activitatea când incidența scade sub 3,5 la mie.
  • Măsura este pentru sălile de fitness, nu se menționează sportul de performanță

Declarație pe proprie răspundere, doar după ora 20:00

  • Declarația este numai după ora 20:00. Între ora 18:00 și ora 20:00 este timpul care este lăsat, se închid magazinele, lumea se întoarce acasă, deci se circulă.
  • După 20:00, atunci, dacă ieși, și nu înseamnă dacă ai ieșit în jurul casei, dacă ieși și vrei să te deplasezi undeva, trebuie să ai asupra ta declarația pe proprie răspundere care zice care este motivul deplasării.
  • Localitățile care nu aveau aceste măsuri în ordinul de carantinare, atunci aceste măsuri automat se aplică de către comitet luând în considerare că au o incidență peste 4 respectiv 7,5 la mie

Programul magazinelor, redus

  • O să fie emis un ordin al ministrului Sănătății care vor stabili care sunt regulile de număr de persoane în magazine și cum se va controla acest lucru.

Când se ajunge la faza că la ora 18:00 se închide magazinul, la ora 20:00 trebuie să fii acasă, înseamnă că este faza în care agenții economici trebuie să se gândească la telemuncă, la decalarea programului de muncă.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Ina

    sâmbătă, 27.03.2021 at 10:11

    Este o masura extrem de lipsita de logica. Se vor aglomera in putinele ore ramase dupa masa. As vrea sa inteleg cum s-au putut gandi si mai ales de ce? Ca s-a auzit ca asa e „afara”? Desigur tot ce e neplacut se adopta de afara, „vrem o tara ca afara” doar cand e vorba de astfel de lucruri, pretul la tigari, parcari cu plata, etc. Dar subventii oferiti?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax