Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cum se face anularea penalităţilor de întârziere la datoriile către bugetul de stat. Procedura a fost publicată


Publicat

anaf

anafContribuabillii persoane fizice, juridice sau cei fără personalitate juridică pot beneficia de de anularea penalităţilor de întârziere aferente, dacă îşi vor achita, până la 31 martie 2016, datoriile restante la 30 septembrie 2015 faţă de bugetul de stat. Ordinul Ministrului Finanţelor pentru aplicarea procedurii de aplicare şi acordare a facilităţilor fiscale a intrat în vigoare de luni.

Vezi şi „Mica amnistie fiscală” pentru persoane, firme şi primării, aprobată de Guvern. CONDIŢII pentru anularea penalităţilor şi dobânzilor la datoriile către stat

Citeşte şi „Mica amnistie fiscală” pentru albaiulieni, aprobată în Consiliul Local. Cine poate beneficia de anularea majorărilor de întârziere la plată şi cum

Este vorba despre OMFP 3831/2015, pentru aprobarea Procedurii de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.44/2015 privind acordarea unor facilități fiscale în cazul creanțelor administrate de către organul fiscal central, ce stabileşte modalitatea în care contribuabilii vor beneficia de facilităţile fiscale prevăzute în OUG nr. 44/2015.

Orice contribuabil va beneficia de anularea penalităţilor de întârziere aferente dacă, până la 31 martie 2016, îşi va achita datoriile restante la 30 septembrie 2015 faţă de bugetul de stat.

Cei care plătesc până la 30 iunie 2016 o cotă de 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor principale restante, stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale, vor putea beneficia, condiţionat, de anularea unei cote de 54,2% din dobânzile aferente obligaţiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie 2015.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), prin organele fiscale subordonate, sau direcțiile de specialitate din Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vor acorda anularea obligaţiilor de plată accesorii şi amânarea la plată a obligațiilor de plată accesorii, până la data soluționării cererii de anulare a accesoriilor sau, în cazul în care nu se depune cererea de anulare a accesoriilor, până la data de 30 iunie 2016 inclusiv, pentru contribuabilii care notifică organul fiscal competent de intenţia lor.

Aceste facilităţi fiscale pot fi dispuse pentru următoarele obligaţii de plată accesorii: penalităţile de întârziere; o cotă de 54,2% din dobânzi; o cotă de 77,1% din majorările de întârziere datorate de contribuabili până la data intrării în vigoare a OUG nr.39/2010, adică 1 iulie 2010.

Potrivit actului normativ publicat luni, contribuabilii interesaţi să beneficieze de facilităţile fiscale amintite trebuie să depună o cerere de anulare a accesoriilor, la registratura organului fiscal la care sunt arondaţi sau o vor comunica prin poştă, prin intermediul unei scrisori recomandate, cu confirmare de primire, fără a fi necesare alte documente.

Condiţiile de acordare a anulării sunt: stingerea, până la 31 martie 2016, a obligaţiilor de plată principale, restante la 30 septembrie 2015; stingerea, până la 30 iunie 2016, a 45,8% din dobânzile aferente obligaţiilor principale restante, stabilite prin decizii comunicate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale; stingerea, până la termenul de plată prevăzut de Codul de procedură fiscală la art. 111 (respectiv până la data de 5 a lunii următoare, dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună sau până la data de 20 a lunii următoare, dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună), a 45,8% din eventualele dobânzi calculate până la data stingerii obligaţiilor de plată principale; stingerea, până la data depunerii cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, a obligaţiilor de plată principale curente, cu termene de plata cuprinse între data de 1 octombrie 2015 şi 31 martie 2016; depunerea, până la data înregistrării cererii de anulare a penalităţilor de întârziere, a tuturor declaraţiilor fiscale, potrivit vectorului fiscal; depunerea, până la data de 30 iunie 2016, a cererii de anulare a penalităţilor de întârziere.

Cererea de anulare a accesoriilor se depune nu mai târziu de 30 iunie 2016, iar organul fiscal va avea cinci zile lucrătoare la dispoziţie pentru a emite decizia referitoare la obligaţiile de plată accesorii, datorate până la data stingerii obligațiilor de plată principale aferente.

Potrivit actului normativ,contribuabilii ce beneficiază de eşalonare la plată la data de 30 septembrie 2015 pot beneficia de anularea penalităţilor de întârziere şi a cotei de 54,2% din dobânzi dacă îndeplinesc condiţiile corelative de eşalonare a obligaţiilor.

Petru acordarea amânării la plată, contribuabilul interesat va trebui să depună o notificare, până cel târziu la 30 iunie 2016. Organul fiscal competent va emite şi comunica, pentru contribuabil, decizia de amânare la plată a obligațiilor de plată accesorii, respectiv instituţiilor de credit la care debitorul are deschise conturile bancare şi/sau terţilor popriţi care deţin/datorează sume de bani debitorului, adresa de sistare temporară, totală sau parțială, a executării silite prin poprire.

Pentru contribuabilii care au înfiinţate sedii secundare înregistrate fiscal, potrivit legii, facilitățile prevăzute de actul normativ se acordă atât pentru obligaţiile de plată datorate de aceștia, cât şi pentru cele ale sediilor sale secundare şi se analizează raportat la totalul obligaţiilor contribuabilului şi a sediilor sale secundare.

Începând cu 1 ianuarie 2016, atunci când vor intra în vigoare prevederile noului Cod de procedura fiscală, dobânzile de întârziere la plată vor fi de 0,02% pe zi, faţă de 0,03% pe zi, aşa cum stabileşte legislaţia actuală.

sursa: avocatnet.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

GRAFIC: Cum a evoluat numărul de cazuri noi la Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud, după instituirea carantinei

Publicat

Cinci orașe și o comună din Alba au intrat în carantină în data de 17 noiembrie 2020, din cauza incidenței cazurilor de infectare cu coronavirus, descoperite în ultimele 2 săptămâni. 

La Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud au fost luate măsuri speciale și au fost adoptate o serie de interdicții.

Întrebarea este în ce măsură acestea au fost eficiente și în ce măsură au dus la micșorarea numărului de infectări descoperite (altfel decât prin micșorarea numărului de teste).

Cu 4 zile înainte de expirarea perioadei de carantinare, numărul de cazuri înregistrate zilnic rămâne fluctuant, în directă legătură cu numărul de teste realizate (într-o zi cu număr mare de teste, cazurile sunt mai multe).

Cum arată în prezent incidența cazurilor din aceste localități:

Localitate  carantinată – cazuri în perioada 12-25 noiembrie – incidența cazurilor COVID-19

Blaj – 242 cazuri – 11,64 (anterior 12,36)

Alba Iulia – 696 cazuri – 9,07 (anterior 9,24)

Sebeș – 253 cazuri – 7,66 (anterior 7,88)

Cugir – 190 cazuri – 7,35 (anterior 7,66)

Abrud – 33 cazuri – 6,22 (anterior 7,16)

Aiud are incidența de 4,70 (anterior 4,54) însă aici numărul de teste a fost diminuat inexplicabil de la instituirea carantinei.

Ciugud – 38 cazuri – 11,64 (anterior 11,33)

Graficul poate fi văzut la o calitate mai bună AICI.

Din acest punct de vedere, este greu de estimat dacă autoritățile vor prelungi carantinarea acestor localități.

Cel puțin la Alba Iulia (cu peste 9 cazuri la mie), situația este problematică, în condițiile în care la doar o zi după ce expiră starea de carantină, orașul ar trebui să sărbătorească 1 Decembrie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO INTERVIU cu Călin Matieș, candidat PSD la Senat. De ce vrea omul care face „Pita de Sântimbru” să ajungă senator (P)

Publicat

Candidatul PSD Alba la Senat, Călin Matieș, a fost prezent joi, în redacția alba24.ro pentru un interviu video. 

Nou intrat în politică, Călin Matieș a spus de ce a ales să candideze la Senat și de ce a ales Partidul Social Democrat. Acesta a explicat cum a urcat treptat pe scara socială, pornind de la vânzarea ziarelor în gară, în anii 90, ajungând mai apoi manager, președinte de ONG și de federație.

Matieș susține că prin funcția de senator poate să facă mai mult pentru agricultură, mai mult pentru țăranul român și pentru societate.

Acesta a prezentat care sunt principalele trei probleme care ar trebui rezolvate în județul Alba, alături de posibile soluții.

În ceea ce privește pensiile speciale de care beneficiază anumite categorii sociale, Matieș susține că persoana cu cel mai înalt rang este președintele țării, iar de la pensia acestuia în jos trebuie să înceapă pensiile, în funcție de organigramă.

Nu în ultimul rând, întrebat dacă este pro sau anti vaccinare, Călin Matieș a declarat că este de acord cu vaccinarea atâta timp cât vaccinul are toate aprobările și avizele necesare și nu prezintă riscuri.

– Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – Organizația Județeană Alba

– Executat de SC INDEPENDENT SRL – portal https://alba24.ro/

-.CUI mandatar financiar județean 11200020

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Femeie din Alba, hărțuită de un bărbat timp de opt luni. Urmărită pe stradă, șicanată în trafic și amenințată prin mesaje

Publicat

politie, IPJ, masina politie

Un bărbat din Alba a fost trimis în judecată pentru hărțuire, după ce timp de opt luni a urmărit o femeie de la locul de muncă și până acasă. Mai mult, i-a trimis mesaje în care o înjura sau unele de amenințare. 

Faptele s-au petrecut pe raza localității Zlatna, în perioada martie – octombrie 2019, iar anchetatorii spun că femeia a fost într-o continuă stare de temere. 

Potrivit anchetatorilor, ”inculpatul a hărțuit-o pe persoana vătămată prin faptul că în mod repetat și fără drept a urmărit-o cu autovehiculul, inclusiv de la locul de muncă şi până la locuinţa de domiciliu, a şicanat-o în trafic, i-a adresat cuvinte jignitoare”, precizează anchetatorii.

Bărbatul ”i-a trimis în mod repetat mesaje text şi apeluri pe telefonul mobil personal şi pe cele aparţinând membrilor familiei, mesaje ce conţineau expresii jignitoare, vulgare şi unele ameninţări, acțiuni care prin frecvență și conținut i-au creat persoanei vătămate o stare de temere”, au mai declarat anchetatorii pentru alba24.ro.

Dosarul pentru hărțuire a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Alba Iulia în data de 25 noiembrie, dar momentan nu a primit un prim termen de judecată.

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Dan Barna a anunțat că are Covid-19. Mesajul transmis de liderul USR

Publicat

Dan Barna a anunțat prin intermediul unei rețele sociale că s-a infectat cu coronavirus. Acesta susține că se simte bine și că își va continua activitățile profesionale în mediul online. 

Într-o postare pe Facebook, Barna a spus că s-a testat de Covid înainte de a lua parte la un eveniment și rezultatul a fost pozitiv.

„Am aflat în această după amiază că am contactat Covid-19. Rezultatul a venit în urma unui test pe care l-am făcut preventiv înaintea unui eveniment la care urma să particip zilele următoare”, a scris acesta.

Dan Barna a precizat că nu are simptome, că starea sa generală este una bună și că se află deja în autoizolare.

„Starea mea generală e bună și voi petrece următoarele zile în autoizolare. Voi continua să fiu prezent oriunde va fi nevoie de mine în măsura în care pot face acest lucru online. Aveți grijă de voi și ai voștri și respectați cu strictețe regulile de protecție. Trecem și peste asta”, a scris Barna.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate