Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

„Mica amnistie fiscală” pentru albaiulieni, aprobată în Consiliul Local. Cine poate beneficia de anularea majorărilor de întârziere la plată şi cum

Publicat


taxe si impozite albaÎn şedinţa Consiliului Local Alba Iulia din 20 noiembrie fost aprobat proiectul prin care se anulează majorări de întârziere la plata până la 28 februarie 2016 a obligaţiilor fiscale la bugetul local, restante la 30 septembrie 2015. Anularea se face în cotă de 73,3% şi procedura se bazează pe OG 44/2015, privind „mica amnistie fiscală”, aprobată de Guvern.

Prin acest act normativ s-a propus instituirea unei măsuri conjucturale de acordare a unor facilităţi fiscale prin care se urmăreşte stimularea achitării voluntare de către contribuabili a obligaţiilor de plată restante la buget, maximizarea încasărilor bugetare, stimularea mediului economic, se arată în documentaţia proiectului.

Procedura de acordare a facilitîilor fiscale sub forma anulării unei cote de 73,3% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale datorate bugetului local al municipiului Alba Iulia se aplică contribuabililor (persoane fizice şi juridice) cu restanţe la 30 septembrie 2015.

Nu sunt considerate obligaţii de plată restante cele stabilite prin acte administrative a căror executare este suspendată în condiţiile legii.

În situaţia în care contribuabilul renunţă la cererea de suspendare a executării silite, acesta poate beneficia de aceste facilităţi fiscale.

Cei care intenţionează să beneficieze de anularea majorărilor de întârziere vor depune o notificare la Direcţia de Venituri a municipiului Alba Iulia, până la data de 29 decembrie 2015.

Dacă persoana respectivă a depus notificarea după ce a început procedura de executare silită, Direcţia de Venituri va emite o decizie de amânare la plată a majorărilor de întârziere. Amânarea la plată operează până în 28 februarie 2016, respectiv până la plata data achitării debitului restant şi a procentului de majorîri de întârziere corespunzător.

Dacă nu a fost începută executarea silită, începerea acestei proceduri se amână până la data de 28 februarie 2016, respectiv până la plata data achitării debitului restant şi a procentului de majorîri de întârziere corespunzător.

Decizia de amânare la plată a majorărilor de întârziere îşi pierde valabilitatea la data emiterii deciziei de anulare a accesoriilor sau a deciziei de respingere a cererii de anulare a accesoriilor, după caz sau la data de 28 februarie 2016,, în cazul în care contribuabilul nu depune cerere de anulare a accesoriilor.

Condiţii pentru contribuabili, în vederea anulării cotei de 73,3% din majorările de întârziere aferente obligaţiilor fiscale principale de plată restante la data de 30 septembrie 2015, datorate bugetului local:

– să achite integral obligaţiile fiscale principale restante la data de 30 septembrie 2015 (inclusiv semestrul II al anului 2015) la care se adaugă cota de 26,7% din majorările de întârziere până la data de 28 februarie 2016

– să depună cerere de anulare a cotei de 73,3% aferente obligaţiilor fiscale principale până la data de 28 februarie 2016, sub sancţiunea decăderii.

Prin obligaţii de plată restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, se înţelege:

– obligaţii de plată pentru care s-a împlinit scandenţa sau termenul de plată până la data de 30 septembrie 2015, inclusiv (deci şi semestrul II al anului 2015)

– diferenţele de obligaţii de plată principale şi accesorii stabilite prin decizii de impunere comunicate până la data de 30 septembrie inclusiv, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată prevăzut la art. 111 alin. 2 din OG 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare

– obligaţii de plată stabilite prin inspecţii fiscale declanşate în luna septembrie 2015 şi finalizate ulterior datei de 30 septembrie 2015

– alte obligaţii de plată individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal în vederea recuperării la data de 30 septembrie 2015, inclusiv.

Cererea de anulare a majorărilor de întârziere se soluţionează prin decizie de anulare a majorărilor de întârziere sau, după caz, decizie de respingere a cererii.

Facilităţile fiscale amintite nu se aplică pentru:

– obligaţiile de plată rezultate din raporturi juridice contractuale; acestea nu sunt luate în calcul pentru acordarea anulării obligaţiilor de plată accesorii, cu excepţia redevenţelor miniere, a redevenţelor petroliere şi a redevenţelor rezultate din contracte de concesiune, arendă şi alte contracte de exploatare eficientă a terenurilor cu destinaţia agricolă, încheiate de Agenţia Domeniilor Statului (art. 1, alin 4 din Codul de procedură fiscală)

– persoanele faţă de care s-a deschis procedura insolvenţei sau se află în dizolvare

– majorările de întârziere calculate la taxa judiciară de timbru.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Proprietari de case din Alba Iulia, cercetați penal. Și-au racordat ilegal locuințele la rețeaua de apă potabilă

Publicat

Doi proprietari de case din Alba Iulia s-au ales cu dosare penale după ce Poliția a descoperit că imobilele erau racordate ilegal la rețeaua de apă potabilă. Aceștia sunt cercetați pentru furt. Au fost identificați în urma unei acțiuni a Poliției, împreună cu reprezentanții Apa CTTA. Citește și FOTO: RAZIE în Alba Iulia, cartierul Lumea […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

A furat scule din autoutilitarele unei firme de telecomunicații. Bărbat din Șona, reținut la Alba Iulia

Publicat

catuse

Un bărbat din Șona, dar care locuiește fără forme legale la Alba Iulia, a fost reținut de Poliție, fiind cercetat pentru furtul unor scule din autospecialele unei societăți comerciale specializată în servicii de telecomunicații. Este vorba despre un bărbat de 35 de ani, cercetat pentru săvârșirea a două furturi de scule. Potrivit IPJ Alba, în […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tânăr din Zlatna, beat la volan, pe străzile din Alba Iulia. S-a ales cu dosar penal

Publicat

Un tânăr de 28 de ani, din Zlatna a fost prins miercuri, 16 octombrie, în jurul orei 23.30, de polițiștii rutieri din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe B-dul Republicii din municipiu, fiind sub influența băuturilor alcoolice. Potrivit IPJ Alba, în urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de […]

Citește mai departe
Publicitate

CUGIR

Scandal într-un local din Cugir. Un tânăr reținut, după ce ar fi bătut un bărbat cu pumnii și picioarele

Publicat

politie noaptea

Un scandal a avut loc într-un local din Cugir, în seara zilei de 12 octombrie. Potrivit polițiștilor care anchetează cauza, un  tânăr de 33 de ani, l-ar fi bătut cu pumnii și picioarele pe un alt bărbat de 52 de ani. Bărbatul care a provocat scandalul, a fost reținut pentru 24 ore și este cercetat […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate