Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum se omoară un eveniment care nu aduce electorat. Festivalul de JAZZ, redus la un spectacol cu artiști locali

Publicat

alba jazz Nu aduce electorat, înseamnă că nu contează. Cel mai probabil plecând de la această premisă, Consiliul Județean Alba a început să trieze ceea ce „contează” și ceea ce „nu contează”, din punctul lor de vedere, în ceea ce privește evenimentele culturale pe care le finanțează. Așa s-a ajuns ca ediția a V-a a Festivalului Alba Jazz să pară aproape inexistentă. Zero promovare, o mână de artiști, majoritatea locali și un buget cât al concertului de colinde de Crăciun, 50.000 de lei.

Distrugerea evenimentului a început încă de anul trecut, când a fost dat spre organizare Centrului de Cultură „Augustin Bena”, o instituție subordonată CJ Alba, specializată mai mult în organizarea de serbări câmpenești. Aceeași instituție se ocupă și anul acesta de festivalul de jazz. Din bugetul auster s-au încropit cinci concerte și au mutat festivalul în Casa de Cultură a Sindicatelor.

Festivalul Alba Jazz se organizează încă din anul 2012 și se dorea a fi un eveniment care să aducă greutate culturală orașului. Așa a și fost, până la un moment dat, când „organizatorii” de evenimente de la CJ Alba au constatat că un astfel de festival nu poate fi cuantificat în voturi. Evenimentul are clar un public de nișă – oamenii care ascultă și apreciază moștenirea muzicală lăsată de Louis Amstrong, Duke Ellington, Miles Davis, oameni veniți din toate colțurile țării și din străinătate să vadă și să asculte muzica unor nume cunoscute în domeniu, performând într-o cetate istorică. Dar dacă nu se adună mii de oameni, se pare că nu contează.

Adică Shai Maestro Trio, Kenneth Meyer și ceilalți aritști care au completat lista spectacolelor la cele patru ediții nu au adunat un public suficient de mare și suficient de local pentru băile de mulțime de care profită politicienii la fiecare spectacol Smiley, Inna, Moga sau alți artiști care mulțumesc public celor care i-au invitat la Alba Iulia.

Laura Orian, cea care a creat conceptul de Alba Jazz și s-a implicat în anii trecuți în organizarea evenimentului, spune că anul acesta va fi invitat și că nu s-a mai implicat în organizare, foarte mult.

„Festivalul s-a mutat pentru că nu există bani suficienți pentru o scenă în Cetate. Eu am avut ideea să fie organizat în Muzeul Principia, însă cei de la Augustin Bena au considerat că locul nu este potrivit, din cauza acusticii. Din punctul meu de vedere, mă bucur că se face, pentru ca era nesigur. Pot spune că este ediție mai relaxată, sunt două seri de concerte, nu aș putea spune că e chiar festival. Din ce am înțeles de la cei de la Augustin Bena, ar vrea să reinventeze, să-l reînvie, ei consideră ca festivalul nu a adus public și încearcă să aducă lumea la jazz”, spune Laura Orian.

Lipsa unui public comercial i-a făcut pe organizatori să își schimbe prioritățile și să aloce bani pentru evenimentele pe care le consideră mai „importante”, cu mai mult public local. Din acest motiv, anul acesta evenimentul a avut un buget de 50.000 de lei, după ce în perioada 2013-2014 s-au alocat câte 150.000 de lei, iar în 2015- 190.000 de lei.

De exemplu, Centrul de Cultură “Augustin Bena”, instituția care se ocupă de Alba Jazz, a primit pentru  Festivalul-concurs Cultură pentru Cultură (mai – iulie) – 350.000 lei, Blaj A Live (17-19 iunie la Blaj) – 100.000 lei, Festivalul Cetăţilor Dacice (25-26 iunie, la Cugir) – 200.000 lei, Târgul de Fete de pe Muntele Găina (în 17 iulie, pe Muntele Găina) – 150.000 lei, Târgul de Turism Albac (2-4 septembrie, la Albac) – 130.000 lei, Festivalul de Folk “Ziua de Mâine” (11-13 noiembrie la Alba Iulia) – 120.000 lei şi Ziua Naţională a României (Alba Iulia, de 1 Decembrie) – 150.000 lei, iar pentru Concertul de colinde: 18 decembrie – 50.000 lei etc.

La așa buget, așa eveniment. Lista zecilor de artiști care veneau an de an s-a redus la cinci, din care trei sunt din Alba Iulia. Promovarea pentru eveniment a fost și ea mai mult decât inexistentă în condițiile în care nu există afișe prin oraș ca și anii trecuți, presa a aflat de eveniment cu doar două zile înainte de începerea lui și nici măcar pe paginile de socializare nu există promovare.

VEZI PROGRAMUL concertelor de la Alba Jazz.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax