Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum se plăteşte impozit pentru locuinţele în care se află sedii de firme. Precizări de la Primăria Alba Iulia

Publicat

taxe-impozite

taxe-impoziteLa începutul lunii februarie, Gabriel Biriș, secretar de stat de la Ministerul Finanţelor, declara că firmele de apartament și cele ale PFA nu vor fi afectate de impozitul pe sediul social. Se pare că declarațiile sale mai mult au încurcat administrațiile locale, care s-au trezit cu oameni care spuneau că nu trebuie să achite acele taxe.

Anuța Șinar, directorul Direcției de Venituri din Primăria Alba Iulia, a oferit precizări.

Vezi şi Contribuabilii din Alba Iulia obţin reducerea impozitelor pe clădirile nerezidenţiale. Proiect la aprobat în Consiliul Local

„Dacă activitatea se desfășoară în acel loc și suprafața poate fi delimitată, se calculează ca la o clădire mixtă. Numai în cazul în care acea clădire nu poate fi delimitată (se plăteşte impozit pentru sediu social – n.r.). Așa cum prevede Codul Fiscal, acolo unde spaţiile nu pot fi delimitate, ne leagă de cheltuielile deductibile, nu acolo unde suprafața poate fi delimitată”, spune Anuța Șinar.

Secretarul de stat Gabriel Biriș spunea în 4 februarie că „în privința impozitului pe clădiri, trebuie clarificat, pentru toată lumea, care a fost intenția legiuitorului. Și anume faptul că în cazul locuințelor în care avem un sediu de firmă unde nu-i activitate sau chiar dacă e activitate – nu se înregistrează cheltuieli, așa cum scrie în Codul Fiscal, impozitul datorat este cel pentru locuință și nu trebuie făcute evaluări pentru cota-parte.

Acele prevederi, cu impozitarea diferențiată în functie de cota-parte alocată pentru desfășurarea activitații sunt aplicabile și ar fi trebuit să nu fie probleme în sensul acesta. Sunt aplicabile atunci când sunt desfășurate activitati și se înregistrează cheltuieli. O să clarificam, nu e nimic de modificat aici. Credem ca legea e suficient de clară. Și asta a fost intenția de la început, ca această reaşezare să nu afecteze așa-numitele firme de apartament, persoanele fizice autorizate care au sediu acasă sau profesiile libere. Asta s-a dorit de la bun început”.

Referitor la acestă declarație, Anuța Șinar spune că nu este ceea ce spune în lege.

„Codul Fiscal poate fi interpretat de fiecare dintre noi, deci e atâta de bun încât fiecare are altă părere. El spune că nu se taxează, dar legea nu spune acest lucru. Chiar toată țara e bulversată din cauza acestor cheltuieli”, spune Şinar.

Potrivit Anuței Șinar, scutiți de la plata acestor taxe ar fi doar cei care au sediul social într-o locuinţă, de exemplu o garsonieră cu sediu de firmă, acolo nu se poate delimita spaţiul.

„Noi, Sibiul, Brașovul, suntem foarte multe orașe care așa am luat această hotărâre. Deci, dacă își desfășoară activitatea în acel loc, pentru el plătește clădire mixtă (n.r. impozit pe clădire mixtă). Dacă nu își desfășoară activitatea și are doar un sediu, atunci plătește ca și rezidențial”, a mai spus Anuța Șinar.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax