Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cum va fi combătută shrinkflația cu ajutorul ANPC. Retailerii vor fi obligați să marcheze produsele ”ușurate” la gramaj. MODEL

Publicat

Cum va fi combătută shrinkflația cu ajutorul ANPC: Retailerii vor fi obligați să marcheze produsele ”ușurate” la gramaj, pentru care au păstrat același preț. 

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a publicat în transparență decizională un proiect de Ordin al Președintelui ANPC, pentru o mai bună informare a consumatorilor.

Proiectul de act normativ stabileşte obligația operatorilor economici de a informa consumatorii complet, corect și precis cu privire la modificarea cantităților de produs având prezentarea, ambalajul, forma (fără a ne limita) identice, chiar în condițiile menținerii aceluiași preț.

Ce este shrinkflația și ce măsuri vrea să ia Guvernul Ciolacu, după modelul francez. Primești mai puțin, plătești la fel

Informarea va fi făcută în același câmp vizual într-o formă vizibilă, lizibilă și cu aceeași dimensiune și se va realiza prin folosirea de către operatorii economici a următoarelor sintagme: “pe durata întregii perioade de vânzare a produselor cu cantitate modificată” sau „vânzarea este valabilă în limita stocului disponibil”, prin intermediul unui poster/afiș.

De asemenea, operatorii economici trebuie să se asigure de existența unității de referință, la locul de comercializare, la care aplică modificarea cantității produsului.

Cum vor fi semnalizate produsele:

”Am decis punerea în transparență a acestui Ordin tocmai pentru a asigura consumatorii că ANPC acționează pentru protejarea drepturilor și intereselor lor, în contextul fenomenului cunoscut sub denumirea de ”Shrinkflation”, care reprezintă micșorarea cantității produselor și vânzarea acestora la acealași preț.

Având în vedere această situație, recomandăm consumatorilor citirea cu atenție a etichetelor, mai ales a cantității produsului, precum și a prețului pe unitatea de referință a produsului, înscris pe acestea, astfel încât alegerea finală să fie una în cunoștință de cauză” – Sebastian Hotca, președinte interimar ANPC.

Propunerile și observațiile pot fi trimise, în perioada 15.05.2024 – 25.05.2024, la adresa de e-mail: secretariat@anpc.ro.

Prezentul Ordin va intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ce este shrinkflația

Shrinkflația reprezintă o formă de reducere a dimensiunii sau cantității produsului, fără a reduce prețul în mod corespunzător, astfel încât consumatorii să primească mai puțin pentru aceeași sumă de bani.

Această practică poate fi dificil de observat de către consumatori și poate duce la o percepută scădere a valorii produsului.

Un exemplu comun de shrinkflație este ambalajele de alimente care devin mai mici, dar prețul rămâne constant sau crește.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax