Connect with us
Advertisement

Economie

Ce este shrinkflația și ce măsuri vrea să ia Guvernul Ciolacu, după modelul francez. Primești mai puțin, plătești la fel

Publicat

Ce este shrinkflația, noul termen intrat în vocabularul oficialilor guvernamentali de la București. 

În mediul economic, shrinkflația este un termen utilizat pentru a descrie o situație în care produsele sau bunurile de consum devin mai mici în dimensiune sau greutate, dar prețul lor rămâne același sau crește.

Acest fenomen este un rezultat al inflației sau creșterii costurilor de producție.

Pentru a compensa, producătorii aleg să reducă dimensiunea sau conținutul produselor pentru a menține prețurile competitive sau pentru a menține marjele de profit.

Ce este shrinkflația

Prin urmare, shrinkflația reprezintă o formă de reducere a dimensiunii sau cantității produsului, fără a reduce prețul în mod corespunzător, astfel încât consumatorii să primească mai puțin pentru aceeași sumă de bani.

Această practică poate fi dificil de observat de către consumatori și poate duce la o percepută scădere a valorii produsului.

Un exemplu comun de shrinkflație este ambalajele de alimente care devin mai mici, dar prețul rămâne constant sau crește.

Deși prețul poate părea stabil, cantitatea de produs pe care o primește consumatorul efectiv poate fi redusă.

În concluzie, shrinkflația este o strategie utilizată de producători pentru a gestiona inflația sau creșterea costurilor de producție, dar poate afecta percepția consumatorilor cu privire la valoarea și calitatea produsului.

Guvernul anunță măsuri anti-shrinkflație

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că vor fi adoptate măsuri anti-shrinkflație pe modelul francez: producătorii vor fi obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat.

Premierul a cerut „tuturor autorităților din România să intervină urgent”, după ce „unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari”.

Producătorii vor fi obligaţi să semnaleze vizibil pe ambalaj, în cazul în care au redus gramajul unui produs

„Se pare că a ajuns și la noi faptul că unii comercianți au scăzut gramajul la produse, dar au lăsat prețurile la fel de mari.

Consider că aceasta este o formă de înșelăciune împotriva consumatorilor. Este de fapt o scumpire camuflată și nejustificată economic, sub un ambalaj foarte asemănător.

Cer tuturor autorităților de control din România să intervină urgent, iar în paralel să pregătim o reglementare pe modelul francez: producătorii să fie obligați să semnaleze vizibil pe ambalaj că au redus gramajul, dacă prețul produsului a rămas neschimbat. Și evident, sancțiuni dure pentru nerespectarea acestei obligații”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Ce este shrinkflația: Modelul francez

Retailerii francezi vor trebui să informeze cumpărătorii atunci când dimensiunea produselor a fost micşorată fără o reducere corespunzătoare a preţurilor, în efortul de a combate aşa-numita „shrinkflaţie”.

Din iulie, comercianţii francezi vor trebui să afişeze timp de două luni pe ambalaje, dacă a fost modificată cantitatea produselor alimentare şi altor bunuri de consum obişnuite, potrivit G4Media.

“Shrinkflaţia este o fraudă, îi punem capăt. Vreau să reconstruiesc încrederea consumatorilor, iar încrederea merge mână în mână cu transparenţa”, a declarat ministrul de Finanţe Bruno Le Maire.

În Franța, lanţul de supermarketuri Carrefour a aplicat voluntar avertismente de preţ pentru unele produse, în septembrie anul trecut, pentru a pune presiune pe marii producători de bunuri de larg consum precum Nestle, PepsiCo şi Unilever înaintea negocierilor anuale privind preţurile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Petru

    vineri, 10.05.2024 at 09:52

    Cumperi 1 kg fasole boabe, în care găsești pietricele….. plătești mai mult pentru că achiziționezi și material de construcție. MADE IN ROMANIA.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement