Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cum vor intra românii în țară începând din 10 decembrie. Noile reguli pentru cei care se întorc din Europa sau din state non UE

Publicat

Cine intră în carantină la intrarea în România: Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunță noi măsuri despre modul în care vor intra românii aflați peste hotare în țară. Rafila spune că la întâlnirea convocată vineri de premierul Nicolae Ciucă cu autoritățile sanitare s-a discutat situația cetățenilor români infectați cu noua tulpină – Omicron.

Începând de vineri, 10 decembrie, în România au intrat în vigoare noi reguli pentru cei care vin în țară, inclusiv carantinarea pentru 10 zile sau două săptămâni în anumite cazuri.

„Din fericire, situația este bună, dar o concluzie evidentă a fost că vaccinarea persoanelor rămâne cea mai bună formă de protecție împotriva bolii și a complicațiilor și a decesului. Din acest motiv recomandăm cu tărie în continuare vaccinarea”, a spus Rafila.

Măsurile care urmează să fie adoptate în perioada imediat următoare se referă la limitarea răspândirii noii tulpini.

Românii și alți cetățeni care vin din țări terțe, adică din afara Uniunii Europene, trebuie să prezinte un test RT-PCR făcut cu 48 de ore înaintea călătoriei. Cei care nu sunt vaccinați vor intra în carantină timp de 10 zile.

Persoanele care vin din alte țări, dar din spațiul Uniunii Europene, vor continua să prezinte certificatul verde care să ateste vaccinarea, trecerea prin boală sau rezultatul negativ al unui test RT-PCR obținut cu cel mult 72 de ore înaintea călătoriei.

Persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală care călătoresc din alte state membre ale UE aflate în zona roșie urmează să fie carantinate timp de 10 zile. Dacă persoanele nevaccinate nu prezintă un test realizat cu 72 de ore înainte de călătorie, vor intra în carantină timp de 14 zile, scrie Mediafax.

Noile reguli de intrare în România, în vigoare din 10 decembrie 2021

Începând de vineri, 10 decembrie, în România au intrat în vigoare noi reguli pentru cei care vin în țară, inclusiv carantinarea pentru 10 zile sau două săptămâni în anumite cazuri.

Înainte de a vedea care sunt condițiile de intrare în țară trebuie consultată LISTA actualizată a țărilor cu risc epidemiologic pentru a vedea în ce zonă se află statul din care se întoarce persoana respectivă.

Sunt două categorii de state;

  • țările UE, Spațiului Economic European și Elveția
  • țările non UE.

Persoanele care vin dintr-o țară din UE, Spațiului Economic European sau din Elveția, NU intră în carantină dacă arată unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare),
  • un test covid PCR făcut cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării sau intrării în țară.
  • Condiție importantă: țara respectivă să fie situată în zona verde sau galbenă

Persoanele care vin dintr-o țară UE, Spațiului Economic European sau din Elveția, aflată în zona roșie, NU intră în carantină dacă arată unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică),
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare)

Persooanele care vin dintr-o țară care nu este în Uniunea Europeană, NU intră în carantină dacă arată unul din următoarele documente:

  • dovada vaccinării cu schema completă (să fi trecut minim 2 săptămâni de la a doua doză/doza unică) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.
  • dovada trecerii prin boală (să nu fi trecut mai puțin de 14 zile de la testul pozitiv, dar nici mai mult de 180 de zile de la vindecare) + un test PCR cu rezultat negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte.

Diferența de interval pentru testare este de:

  • 72 de ore pentru țările UE, Spațiului Economic European și Elveția,
  • 48 de ore pentru statele non UE .

Cei care vin din Marea Britanie, care nu mai este nici țară UE au nevoie de dovada vaccinării sau trecerii prin boală și de test PCR cu rezultat negativ, altfel intră în carantină.

Românii vaccinați sau trecuți prin boală dar care vin din țări non UE și nu au făcut test PCR, carantina va fi de 10 zile. Aceștia pot ieși din carantină mai repede dacă fac un test PCR în ziua 8 și rezultatul este negativ.

Reguli pentru persoanele nevaccinate sau care nu au trecut prin boală:

  • Cei care vin dintr-o țară din zona roșie, dar care e membră a UE, a Spațiului Economic European sau Elveția, carantina nu va fi de 14 zile, ci de 10 zile. Condiția este ca persoana respectivă să fi făcut cu cel puțin 72 de ore înainte de intrarea în România, un test PCR care are rezultat negativ de Covid.
  • Cei care vin dintr-o țară care nu este în Uniunea Europeană și nici în Spațiul Economic European, dar au un test PCR negativ făcut cu cel mult 48 de ore înainte, la fel, vor sta în carantină 10 zile. Dacă nu au testul vei sta în carantină 14 zile.

Persoanele care se află în situația de a fi plasate în carantină, trebuie să completeze un formular. Acesta poate fi găsit AICI.

Excepțiile de la carantinare:

  • copiii până la 12 ani, inclusiv
  • copiii între 13 și 16 ani, dacă au test PCR negativ făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte state.
  • persoanele care sunt în tranzit și părăsesc teritoriul României în cel mult 24 de ore.
  • persoanele care nu stau mai mult de 3 zile (72 de ore) pe teritoriul României, dar fac au test PCR negativ (făcut cu 72 de ore înainte dacă vin din țări UE, din Spațiul Economic European sau Elveția sau 48 de ore înainte în cazul celorlalte stat). Dacă depășesc cele 3 zile, stau în carantină 14 zile, fără a fi luate în considerare aceste prime 3.
  • lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Serbia, Ucraina sau Republica Moldova, precum și cetățenii români angajați ai operatorilor economici din țările menționate. Aceștia trebuie să facă dovada angajării.
  • studenți care fac dovada că deplasările sunt legate de studii și prezintă test PCR negativ.
  • șoferi de TIR-uri, microbuze, autocare care au test PCR negativ.
  • membrii delegațiilor sportive, artiști și staff-ul lor, membrii misiunilor diplomatice, tot pe bază de test PCR negativ.
  • anagajații din sistemul de apărare care se întorc din misiuni scurte din state considerate cu risc crescut, dar doar dacă sunt vaccinați sau au tecut prin boală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax