Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

„Cupru Min” Abrud are o nouă conducere. Vasilache: „Pentru a mă putea revoca, ministrul a schimbat Consiliul de Administrație”

Publicat

„Cupru Min” Abrud are, începând de luni, o nouă conducere. Noul Consiliu de Administrație al companiei a decis în cadrul unei ședințe ce a avut loc la București punerea în aplicare a ordinului ministrului Economiei și revocarea din funcție a directorului Lucian Vasilache. În locul acestuia a fost numit Gheorghe Iordache, fost șef al Min Bucovina SA din Vatra Dornei. Decizia revocarii lui Lucian Vasilache pune multe semne de întrebare, în condițiile în care acesta este considerat un apropiat al președintelui PNL Alba, senatorul Teodor Atanasiu.

Contactat telefonic, Lucian Vasilache a declarat că se aștepta la aceste schimbări: „Nu știu ce s-a discutat la ședință pentru că nu am participat. Ideea este că eu am primit ordinul de revocare din funcție în luna martie, dar fostul Consiliu de Administrație nu l-a pus în aplicare deoarece nu au găsit elementele necesare. Eu mi-am îndeplinit indicatorii 119%, așa că nu existau motive. Pentru a putea continua acest demers, ministrul a decis schimbarea Consiliului de Administrație care în ședința de ieri a hotărât revocarea mea și numirea unui nou director”.

Actualul director Nicolae Iordache este o o propunere mai veche din partea Ministerului Economiei pentru funcția de la „Cupru Min” Abrud.  Lucian Vasilache, directorul proaspăt schimbat din funcţie, a mai condus activitatea “Cupru Min” şi în perioada 2006 – 2008, când societatea a închiriat activele societăţii către firma “Energo Mineral” Bucureşti.

“Cupru Min” are aproximativ 500 de angajaţi şi gestionează cea mai mare exploatare de cupru din ţară, de la Roşia Poieni, un zăcământ evaluat la 900 de milioane de tone. Societatea a trecut printr-o procedură eşuată de privatizare, anul trecut, când compania Roman Copper Corp din Canada a fost declarată câştigătoare a licitaţiei ce ulterior a fost anulată, la preţul de 200 milioane de euro.

Despre problema „Cupru Min” a vorbit la „Testul de Sinceritate” și președintele CJ Alba Florin Roman. Acesta a declarat că, „În privinţa Cupru Min, nu ştiu ce ar fi de judecat. La ora actuală, pe ultimele şase luni are un profit maxim istoric, avantajat evident şi de valoarea bună a cuprului pe piaţa mondială. Halucinant mi se pare ce s-a întâmplat de curând. Domnul director general Vasilache primeşte avertisment pentru că, în baza unei ordonanţe a Guvernului Boc în înţelegerea cu FMI, face o producţie suplimentară de un milion de euro. Pentru că şi-a depăşit încadrarea dată de această ordonanţă, domnul Vasilache a fost sancţionat cu avertisment, pentru că a mai adus un milion de euro statului român. Din păcate aceasta este legislaţia la ora actuală.

 Inclusiv CJ i s-a propus să intre în parteneriat, am participat la discuţii la Ministerul Economiei. Ei doreau, fie CJ, fie o firmă privată puternică să vină cu aport de capital să mărească producţia, ca să scoată o mai mare cantitate de cupru acum, când preţul este de maxim istoric. Recuperarea banilor în retehnologizare şi avizul de mediu se recuperau din producţia de cupru”.

Sindicaliștii, nemulțumiți de noile schimbări de la „Cupru Min” Abrud și amenință cu întreruperea activității

„Până în anul 2003, SC Cupru Min SA Abrud a livrat concentratul de cupru la SC Ampelum SA Zlatna, societate care a intrat în lichidare, iar Cupru Min SA nu a încasat, nici până astăzi, datoria de cca 12 milioane de lei. Ca urmare a acestei datorii, Cupru Min SA a rămas datoare la furnizorul de electricitate Electrica SA, debit pe care la data prezentei l-am achitat, restul fiind penalităţi şi majorări care se plătesc pe baza unui grafic de eşalonare. Această primă lovitură a stagnat dezvoltarea societăţii din punct de vedere tehnic, investiţii şi mediu.

A doua lovitură a fost în anul 2007, când Ministerul Economiei, în baza unui contract de atragere de investiţii (cooperare), a cedat toate activele SC Cupru Min SA Abrud unui consorţiu reprezentat de SC Energo Mineral SA Bucureşti în care societatea a fost exploatată agresiv, fără milă, în baza celebrului contract de cooperare, aducând pagube majore de peste 50 de milioane de lei firmei SC Cupru Min SA Abrud şi distrugerea completă a utilajelor de forare, încărcare, transport, măcinare, flotare şi filtrare, contract finalizat cu oprirea activităţii societăţii şi neplata salariaţiilor angajaţilor pe o perioadă de 8 luni.

În anul 2009, din cauza faptului că atâţia oameni au rămas fără locuri de muncă (zona Abrud fiind monoindustrială), s-a luat decizia de repornire a activităţii şi reangajarea personalului (la momentul actual 500 de persoane). Până în prezent, societatea a reuşit să acopere pierderile istorice şi să treacă pe profit. În anul 2012, societatea a avut un profit de 24 de milioane de lei, iar contribuţiile anuale la bugetul social şi consolidat s-au ridicat la suma de 10 milioane de lei.

Aceste realizări au fost posibile datorită experienţei şi profesionalismului personalului tehnico-economic al societăţii, precum şi personalului din zonă specializat în societate.

Aducem la cunoştinţă că, în acest moment se doreşte, în baza unui memorandum aprobat, aplicarea aceleiaşi strategii de <atragere de investiţii> ca în anul 2007. Pentru a-şi atinge scopurile, aduc şi un om, în mod special din afara societăţii, pe care l-au numit administrator şi director general, în persoana d-lui Iordache Gheorghe, fost director general la SC MinBucovina SA Vatra Dornei (societate care producea într-o lună cât producem noi într-o zi).

Oare domnul ministru Varujan Vosganian are interes în numirea acestui om? Acest om trebuie să aplice strategiile de <atragere de investiţii>? De ce domnul ministru nu acceptă solicitarea noastră de a discuta cu noi despre numirea unui director dintre specialiştii societăţii, care ştie direcţiile strategice de urmat pentru continuarea activităţii, dezvoltarea prin retehnologizare a acesteia şi pentru rezolvarea problemelor de mediu.

Am apelat la acest mod de a ne face auziţi, în al treisprezecelea ceas, deoarece noi nu vrem să facem acţiuni de întrerupere a activităţii şi producţiei în societate sau de a crea conflicte sociale.

Oare chiar un număr de 500 salariaţi nu au dreptul de a-şi exprima o opinie în numirea conducerii societăţii?”, a relatat presei președintele Asociației Salariaților, Dorel Tomuș și liderul de sindicat Lucian Țăran.

Ion Dumitrel: „Societatea Cupru Min – victimă colaterală în războiul ce macină USL”

„Bătăliile interne tot mai puternice din USL au mai făcut o victimă: Cupru Min Abrud. Schimbarea politică, de dragul jocurilor de culise s-a produs: directorul societății, un liberal, de meserie și din județul Alba, a fost înlocuit de propria coaliție politică cu un at director venit de la falimentara MinBucovina din Vatra Dornei.

Nu ne rămâne acum decât să ne gândim la următoarele victime ale acestui război fratricid: cele câteva sute de angajați ale ultimei înteprinderi mari, ce mai aducea venituri și siguranța zilei de mâine pentru oamenii din Munții Apuseni.

Indiferent de culoarea politică, localnicii care au condus această societate și-au făcut treaba. Avem specialiști în minerit în județul Alba și nu avem nevoie să fim conduși de directori veniți din altă parte, mai ales că știm cu toții cât devotament pentru județul Alba, pentru Cupru Min și pentru oamenii din Apuseni va arata acest director venit aici, la comandă politică tocmai din Vatra Dornei. Sper doar să nu ne trezim iarăși că Cupru Min va ajunge în situația în care a mai fost acum 5 ani…

Iată cum USL și Guvernul Ponta, preocupați doar de lupta pentru ciolan și de exterminarea colegilor de alianță, își pune în practică programul de guvernare: conducând către sacrificiu una dintre societățile emblematice nu doar pentru Munții Apuseni și județul Alba, ci pentru întreg mineritul românesc. Altfel nu se poate justifica schimbarea unui manager ce și-a făcut datoria și a condus o firmă aflată în profit cu un director teleportat aici vremelnic tocmai de la o societate băgată în faliment, decât prin cinismul nemaivăzut al guvernanților care, în loc să se preocupe de dezvoltarea Cupru Min și de realizarea investițiilor de mediu necesare, se ocupă doar de lupta politică din interiorul propriilor partide”, a transmis președintele CJ Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Pingback: Anunţ de intenţie la Ministerul Economiei pentru investitor la “Cupru Min”. Vosganian: Se menţine varianta parteneriatului | Alba24

  2. Pingback: Guvernul a limitat salariile directorilor din companii de stat. Pe lista indemnizațiilor “piperate” se află și cea a managerului Cupru Min Abrud | Alba24

  3. Pingback: Liberalul Mihai Nicușor în noul Consiliu de Administraţie de la “Cupru Min” Abrud. Preşedintele CA, un consilier al ministrului Economiei | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax