Connect with us
Publicitate

Uncategorized

Curtea de Apel Alba Iulia: 27 de inculpaţi rămân în arest, în dosarul contrabandei cu ţigări din Serbia, Ucraina şi R. Moldova

Publicat

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, joi, recursurile formulate de inculpaţi şi DIICOT în dosarul de contrabandă cu ţigări introduse ilegal în ţară din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova. Acesta au fost depuse împotriva hotărârii Tribunalului Hunedoara din data de 7 iulie, prin care au fost admise propunerile de arestare preventivă pentru 29 de zile cu privire la 27 dintre inculpaţi, iar pentru alţi 5 inculpaţi s-a dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Curtea de Apel Alba Iulia a modificat doar temeiul pentru care s-au admis propunerile de arestare şi a menţinut măsura arestării preventive dispusă de Tribunalul Hunedoara cu privire la cei 27 de inculpați.

În urma admiterii recursului DIICOT, Curtea de Apel Alba Iulia a admis măsura arestării preventive pentru 29 de zile cu privire la 2 dintre cei 5 inculpați pentru care Tribunalul Hunedoara a dispus în 7 iulie măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu.

Inculpaţii sunt acuzaţi că au făcut parte dintr-o grupare infracţională organizată specializată în contrabanda cu ţigări introduse ilegal pe teritoriul României din Serbia, Ucraina şi Republica Moldova.

Hotărârea Curţii de Apel Alba Iulia pronunţată în şedinţă publică, joi, este definitivă, 29 de inculpaţi urmând să fie cercetaţi în  continuare în stare de arest preventiv, în timp ce 3 inculpaţi vor fi cercetaţi în stare de libertate cu interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu şi cu respectarea celorlalte obligaţii stabilite de instanţă.

Precizăm că Tribunalul Hunedoara a emis, în 7 iulie, mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile cu privire la 27 de inculpaţi reţinuţi în 6 iulie. Pentru ceilalţi 5 inculpaţi reţinuţi, Tribunalul Hunedoara nu a admis propunerea de arestare preventivă şi a dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

Inculpaţii sunt cetăţeni români ce provin majoritatea din judeţul Hunedoara, dar şi din judeţele Arad, Timiş, Olt, Bihor, Suceava.

Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este estimat de anchetatori la aproximativ 2,5 milioane de lei.

Gruparea a fost destructurată în urma unei acţiuni de amploare a poliţiştilor B.C.C.O. Alba Iulia şi procurorii D.I.I.C.O.T., cu sprijinul B.C.C.O. Timişoara, B.C.C.O. Suceava, B.C.C.O. Oradea, I.P.J. Hunedoara, S.P.I.R. din judeţele Hunedoara, Alba, Sibiu, Gorj şi Mureş.  Au fost efectuate 54 de percheziţii în judeţele Hunedoara, Suceava, Bihor, Arad şi Timiş.

În cadrul activităţilor de investigare efectuate până în 6 iulie, în dosar, au fost realizate nouă capturi ale unor transporturi ilicite făcute de membri grupării, respectiv 150 de baxuri de ţigarete (1.500.000 ţigarete). De asemenea, au fost indisponibilizate un autotir, trei autoutilitare şi o remorcă auto folosite la transportul ţigărilor.

Membri grupării se ocupau cu introducerea în ţară în mod ilicit a unor importante cantităţi de ţigarete pe care le depozitau în spaţii ascunse. Ulterior, acestea erau transportate pe rutele Suceava-Cluj-Petroşani, Timişoara-Caransebeş-Haţeg Petroşani, Arad-Deva-Petroşani, Oradea-Deva-Petroşani şi distribuite în pieţe ori prin intermediul magazinelor deţinute în principalele localităţti din Valea Jiului (Petroşani, Lupeni, Vulcan, Uricani, Aninoasa şi Petrila).

Ca mod de operare, pentru transportul ţigărilor membri grupării foloseau autovehicule având elementele de caroserie şi şasiu modificate prin crearea unor compartimente secrete pentru ascunderea ţigaretelor. De asemenea, de cele mai multe ori, aceştia se deplasau ca antemergători în faţa autovehiculelor în care erau transportate ţigările de contrabandă.

Din anchetă a rezultat că, în perioada februarie-iulie 2012, gruparea a introdus în ţară şi comercializat ilicit aproximativ 550 de baxuri de ţigarete (5.500.000 tigarete), prejudiciul total fiind de aproximativ 2.500.000 de lei.

În cauză, a fost începută urmărirea penală faţă de 60 de persoane, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire, aderare, sprijinire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată cu produse accizabile.

Potrivit DIICOT, „Liderii grupării sunt membrii familiei PETRIŞOR, din zona Văii Jiului, care, utilizând o societate comercială pe care o deţin în localitatea Vulcan, aprovizionează întreaga zonă cu importante cantităţi de ţigarete provenind din Republica Moldova, Serbia şi Ucraina.

Membrii grupării utilizează autovehicule având elemente de caroserie şi şasiu modificate, prin confecţionarea unor compartimente secrete, pentru transport şi distribuie ţigaretele fie stradal, în zone aglomerate, în pieţe agroalimentare, fie prin intermediul unor societăţi comerciale care desfăşoară activităţi de comerţ aparent legale.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax