Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea de Conturi: Pierderile din reţelele electrice au fost de 1,8 miliarde lei şi au fost suportate în principal de consumatorii finali. Reacţia ANRE

Publicat


Intreruperi-de-curentÎn perioada 2010-2014, consumatorii au suportat costuri estimate la 1,8 miliarde euro, pierderile din rețelele electrice de transport și distribuție fiind în medie de 7,8 TWh pe an. Datele se regăsesc în Raportul de audit al performanței privind piața de energie electrică în perioada menţionată, al Curţii de Conturi.

ANRE precizează că uditul nu prezintă concluzii actualizate și obiective, având în vedere că aspectele analizate au cuprins, amestecat, date din două perioade de reglementare diferite (a doua şi a treia perioadă).

„La nivelul operatorilor principali de distribuție, în perioada 2010-2013, s-a constatat înregistrarea unui nivel alarmant al pierderilor (CPT) în rețelele electrice de distribuție de 12,63% din energia electrică intrată în rețelele de distribuție. Din evaluarea nivelului consumului propriu tehnologic (CPT) înregistrat în rețelele electrice de distribuție în anul 2013, comparativ cu anul 2004, se constată faptul că, deși în perioada 2009-2013 au fost raportate de operatorii de distribuție investiții realizate de 5.987.593 mii lei (5,9 miliarde de lei — n.r.), din care, pentru înlocuirea echipamentelor în vederea reducerii CPT, în perioada 2010-2013 au fost efectuate investiții în valoare de 717.526 mii lei (717 milioane de lei — n.r.), investițiile realizate nu și-au atins scopul, pierderile înregistrate în rețelele de distribuție în anul 2013 (12,4%) au rămas la același nivel înregistrat în anul 2004 (12,6%)”, se precizează în raportul Curţii de Conturi.

Potrivit sursei citate, pierderile înregistrate în rețelele electrice de distribuție în perioada 2010-2013, de 27,6 TWh, reprezintă 46,1% din energia livrată de Hidroelectrica SA, sau 64,7% din energia livrată de SN Nuclearelectrica SA, sau 49,1% din energia livrată de Complexul Energetic Oltenia SA, în aceeași perioadă.

„În rețelele electrice de distribuție și transport, pierderile înregistrate au fost, în perioada 2010-2014, în medie de 7,8 TWh/an, fapt ce a generat costuri estimate la nivelul operatorilor de distribuție și transport de 1.880.930 mii euro (1,8 miliarde de euro — n.r.), ce au fost suportate în cea mai mare parte de consumatorii finali de energie prin includerea acestora în tariful pentru serviciul de transport și distribuție. Astfel, în tariful mediu de distribuție aplicat consumatorilor, costurile cu achiziția de energie pentru acoperirea pierderilor la nivelul operatorilor de distribuție a reprezentat în medie 26%”, potrivit raportului.

În perioada auditată, prețurile de vânzare a energiei electrice la consumatorii finali au înregistrat creșteri de 33,32% (de la 438,1 lei/MWh, la 584,1 lei/MWh), în cazul consumatorilor casnici, și de 21,7% (de la 396,88 lei/MWh, la 482,63 lei/MWh), în cazul consumatorilor noncasnici, aceste majorări fiind generate, pe de o parte, de creșterea nivelului taxelor/contribuțiilor (certificate verzi, cogenerare, acciza, TVA) incluse în prețul de vânzare al energiei electrice, iar pe de altă parte de creșterea tarifelor aferente serviciului de distribuție și transport.

ANRE precizează că “documentul Curtii de Conturi reprezintă un audit de performanță efectuat asupra pieței de energie electrică în ansamblul ei și nu este un raport asupra activității ANRE în sine. Auditul nu prezintă concluzii actualizate și obiective, având în vedere că aspectele analizate au cuprins, amestecat, date din două perioade de reglementare diferite (a doua şi a treia perioadă)”.

Potrivit ANRE, “înca înainte de demararea auditului Curţii de Conturi, ANRE a reanalizat costurile din a doua perioadă de reglementare (2008-2012). Ca urmare, prognozarea celei de a treia perioade de reglementare s-a facut cu corectarea aspectelor semnalate în a doua perioadă de reglementare, corecţiile aplicandu-se pentru fiecare tip de cost reglementat.

Acest lucru a redus semnificativ costurile recunoscute, iar efectul acestor reconsiderări a fost reducerea drastică a tarifelor de distribuţie în perioada 2015-2016, fapt care a dus la nemulţumirea operatorilor de distribuţie, care au actionat ANRE in justitie. Ca urmare, ANRE are, in prezent, 50 de procese cu operatorii de distributie cu privire la stabilirea tarifelor de distributie.

ANRE a formulat, potrivit legislatiei de organizare si functionare a Curtii de Conturi, obiectiuni impotriva raportului de audit al performanţei”, se arată în comunicatul ANRE.


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Doi îndrăgiți cântăreți de muzică populară din Alba și-au unit destinele. Ioana Clonța și Ovidiu Taran, nuntă cu 350 de invitați

Publicat

Doi îndrăgiți cântăreți de muzică populară din județul Alba și-au unit destinele în urmă cu câteva zile. Ioana Maria Clonța și Ovidiu Taran și-au spus reciproc ”DA” și și-au promis că se vor iubi și în continuare, așa cum o fac de opta ani. Cei doi cântă împreună, iar Ioana este foarte cunoscută pentru că încearcă […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: ACCIDENT pe DN1, în sensul giratoriu de la Sântimbru. Două pesoane rănite, după ce trei mașini s-au lovit. Trafic blocat

Publicat

Un accident rutier s-a produs joi, în jurul orei 01:30, pe DN 1, între Alba Iulia și Teiuș. Două persoane au fost rănite după ce trei mașini s-au lovit în sensul giratoriu de la Sântimbru. Potrivit IPJ Alba, în evenimentul rutier au fost implicate trei autovehicule. În urma accidentului, două persoane au fost transportate la […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Amenzi plătite prin muncă la Ciugud. Un bărbat trebuie să lucreze peste 100 de ore în folosul comunității

Publicat

Un bărbat din Ciugud va presta peste 100 de ore de muncă în folosul comunității, din cauza unor amenzi vechi de peste cinci ani. Reprezentanții Primăriei Ciugud l-au trimis în judecată pe bărbat, deoarece acesta a primit în trecut mai multe amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.785 lei, pe care nu le-a plătit. Din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Imagini extrem de rare cu DOI LUPI care se țin scai de o căruță, ziua în amiaza mare, într-un sat din Harghita

Publicat

Doi lupi au fost filmați în timp ce urmăreau o căruță, ziua în amiaza mare, într-un sat din județul Harghita. Imaginile au fost postate miercuri, pe rețeaua de socializare Facebook. Pe video se pot observa doi lupi care urmăresc o căruță, de care era legat un câine. „Ziua în amiaza mare! În localitatea Armășeni jud. […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate