Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene: Statul român nu-i poate scuti de taxa auto pe cei care au plătit o taxă asemănătoare, ilegală

Publicat

poza-taxa-auto Statul român nu îi poate scuti de plata taxei auto pe cei care au plătit o taxă similară în vigoare anterior şi care a fost declarată incompatibilă cu dreptul UE, potrivit unei decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Curtea de Justiție cu sediul la Luxemburg a luat hotărârea marți, 14 aprilie, după ce i s-a cerut o decizie preliminară de către Curtea de Apel Brașov, într-o cauză deschisă de Mihai Manea împotriva Prefecturii Braşov – Serviciul public comunitar regim de permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor.

Manea a solicitat, la începutul anului 2013, înmatricularea în România a unui autovehicul rulat pe care l-a achiziționat din Spania. Acolo, mașina fusese înmatriculată ca nouă în anul 2005. Autoritatea română competentă a condiţionat înmatricularea de plata taxei auto prevăzute de Legea nr. 9/2012.

Citește și TAXA AUTO 2017 ELIMINATĂ. Cum va restitui ANAF banii celor care au plătit deja. Cererile vor fi soluționate în 45 de zile »

Deoarece a considerat că Legea nr. 9/2012 este incompatibilă cu articolul 110 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE), Manea a sesizat Tribunalul Braşov, pentru ca acesta să oblige autoritatea menţionată să înmatriculeze maşina fără a cere plata taxei auto. Printr-o hotărâre din 24 septembrie 2013, Tribunalul Braşov a respins acțiunea, iar mai apoi reclamantul a formulat recurs la Curtea de Apel Braşov.

”Deşi precizează că, potrivit propriei jurisprudenţe, Legea nr. 9/2012 este compatibilă cu articolul 110 TFUE, Curtea de Apel Braşov arată că o altă curte de apel din România a pronunţat o hotărâre în sens contrar şi că, în consecinţă, se impune o decizie preliminară a Curţii (CJUE, n.r.) pentru a se asigura aplicarea uniformă a dreptului Uniunii”, se precizează în decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene.

Potrivit articolului 110 TFUE ”niciun stat membru nu aplică, direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natură mai mari decât cele care se aplică, direct sau indirect, produselor naţionale similare. De asemenea, niciun stat membru nu aplică produselor altor state membre impozite interne de natură să protejeze indirect alte sectoare de producţie”.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât că articolul 110 TFUE trebuie interpretat în sensul ”că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru şi autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în acelaşi stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă” şi ”că se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”.

Potrivit deciziei CJUE, scutirea de o nouă taxă a autovehiculelor rulate care au fost supuse taxei declarate incompatibilă cu dreptul Uniunii nu poate înlocui restituirea cu dobândă a acestei taxe.

Guvernul a introdus taxa de primă înmatriculare în luna aprilie 2008, fiind calculată în funcţie de datele tehnice ale fiecărei maşini în parte. O nouă taxă auto a intrat în vigoare în ianuarie 2012, înlocuind OUG nr. 50/2008 cu Legea nr.9/2012, care avea ca scop să facă taxa pe poluare conformă cu articolul 110 din TFUE.

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a stabilit, în februarie 2014, că taxa auto instituită de Guvernul României în ianuarie 2012 contravine articolului 110 din TFUE.

Din 15 martie 2013, Guvernul a înlocuit taxa auto cu timbrul de mediu. Timbrul se plăteşte o singură dată la prima înmatriculare pe piaţa din România sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atât în cazul maşinilor noi, cât şi al celor second hand, pentru care nu a fost plătită fosta taxă auto.

sursa: gândul.info

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax