Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Data de 10 mai, declarată sărbătoare națională. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea. ZILE LIBERE 2015

Publicat

monarhie Data de 10 mai a devenit, oficial, zi de sărbătoare naţională. Președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri, decretul privind promulgarea Legii în acest sens. Plenul Camerei Deputaților a adoptat în luna aprilie, cu 294 voturi ”pentru”, unul împotrivă și 6 abțineri, propunerea legislativă privind proclamarea zilei de 10 mai, sărbătoare națională.

Proiectul legislativ a propus consacrarea zilei de 10 Mai ca sărbătoare națională. Totodată, s-a stabilit instituirea în sarcina autorităților centrale și locale a obligației de a organiza manifestări prilejuite de sărbătorirea acestei zile, în limita alocațiilor bugetare aprobate.

Citește și ZILE LIBERE 2015: Minivacanţele și sărbătorile legale. Mai multe zile în care nu se lucrează. Doar opt în cursul săptămânii

”Sunt momente în istoria unei țări care sunt dincolo de patimi politice, dincolo de ideologii, ele fiind momente care construiesc o patrie comună. 10 Mai este unul din aceste momente”, a spus, în cadrul dezbaterilor, liderul grupului minorităților naționale, Varujan Pambuccian.

În expunerea de motive, inițiatorul proiectului, senatorul PNL Puiu Hașotti, a precizat că la data de 10 Mai sunt trei momente istorice diferite: începutul domniei lui Carol 1, independența de stat și încoronarea primului rege al țării, toate trei legate indisolubil de instituția monarhiei.

La data de 10 mai 1866, prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul de credinţă în faţa Parlamentului şi a fost proclamat domnitor al României. Carol a păstrat această titulatură până în 1881.

Unul din cele mai importante moment ale domniei lui Carol a fost obţinerea Independenţei României faţă de Imperiul Otoman, act care i-a adus un prestigiu uriaş.

La data de 10 mai 1877, Senatul României a votat proclamaţia de independenţă faţă de Imperiul Otoman. Războiul  de Independenţă, sau Războiul ruso-turc din 1877-1878, a beneficiat de o contribuţia decisivă a trupelor române, comandate efectiv de Carol.

10 mai nu va fi însă şi zi liberă pentru salariaţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax