Actualitate
ZILE LIBERE 2015: Minivacanţele și sărbătorile legale. Mai multe zile în care nu se lucrează. Doar opt în cursul săptămânii
În 2015, vor fi mai multe zile libere stabilite drept sărbători legale, perioade în care unii angajaţi nu lucrează. Însă ţinând cont de calendar, din 13 zile libere declarate prin lege, doar opt pică în cursul săptămânii.
La capitolul mini-vacanţe, în acest an, ultimele zile libere acordate angajaților de stat sunt în luna decembrie. Data de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, va pica într-o zi de luni, astfel că pe lângă liberul pe care îl primesc de la angajatori, românii se bucură din nou de un weekend prelungit.
Iar la mijlocul lunii vine o binemeritată minivacanță cu ocazia sărbătorilor de Crăciun. Prima zi de Crăciun va cădea într-o zi de joi, iar a doua zi, vineri. Pe scurt angajații au patru zile de relaxare de sărbătorile de iarnă cu zilele de weekend.
Față de anii 2012 și 2013, când angajații au avut numai 8 zile libere legale care au fost în timpul săptămânii, în 2014 situația este puțin mai bună, cu o zi plus, respectiv 9 zile libere.
În 2015, numărul zilelor libere urcă la 13. Se va acorda o zi liberă pentru îngrijirea sănătăţii copilului, iar familiile cu trei sau mai mulţi copii vor avea două zile lucrătoare libere pe an, consecutive sau separate, în funcţie de decizia angajatorului.
De asemenea, de anul viitor, va mai fi zi liberă de 10 mai – Ziua Independenţei, de Ziua Înălţării Domnului, marcată la 40 de zile după Paști, dar şi de prima zi de şcoală.
Românii au liber și pe 24 ianuarie, dată la care se sărbătorește Unirea Principatelor Române din 1959 sau „Mica Unire”.
Sărbătorile legale stabilite prin Codul Muncii sunt: 1 şi 2 ianuarie, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie- Sfântul Apostol Andrei, 1 Decembrie, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Angajaţii care nu au liber de sărbătorile legale – unii salariaţi din mediul privat sau cei din sectoarele de activitate bugetară în care trebuie asigurată permanenţa – au drept de compensare cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.
Dacă, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
ZILE LIBERE 2015:
Anul Nou
– 1 ianuarie: joi
– 2 ianuarie: vineri
Ziua Unirii Principatelor Române
– 24 ianuarie- Ziua Unirii Principatelor Române- sâmbătă
Paştele
– 12 aprilie: duminică
– 13 aprilie: luni
Ziua Internaţională a Muncii
– 1 mai: vineri
UPDATE:10 MAI- Ziua Regalității. Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri 22 aprileie 2015, cu 294 voturi ”pentru”, unul împotrivă și 6 abțineri propunerea legislativă privind proclamarea zilei de 10 Mai, sărbătoare națională. Astfel data de 10 mai devine o nouă zi liberă în calendarul românilor.
Rusaliile
– 31 mai: duminică
– 1 iunie: luni
Adormirea Maicii Domnului
– 15 august: sâmbătă
Sfântul Andrei
– 30 noiembrie: luni
Ziua Naţională a României
– 1 Decembrie: marţi
Crăciunul
– 25 decembrie: vineri
– 26 decembrie: sâmbătă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
dadada
vineri, 02.01.2015 at 14:31
oameni buni, bucurati-va de zilele de sarbatoare din prisma faptului ca avem liber de la munca. uitati-va la alte tari cat de multe „bank holidays” au. la cat mai multe sarbatori legale si in Romania ca sa mai avem si noi zile libere ca si asa muncim ca niste robotei zi lumina!!
minimi
luni, 06.04.2015 at 13:58
m-am uitat. in Anglia au fix 8 „bank holidays”. la ei sunt sigure, in sensul ca unele sunt fix luni/vineri, iar cele care pica la sfarsit de saptamana se reporteaza de obicei in lunea urmatoare.
sursa: gov.uk/bank-holidays
Crimax
luni, 04.05.2015 at 14:14
Ion Creanga : „Sa dea D-zeu tot anul sa fie sarbatori si numai o zi de lucru, si atunci sa fie praznic si nunti”.
filmari aeriene
joi, 07.05.2015 at 20:47
Mai avem de adaugat si ziua Puturosilor si ajungem la mai multe zile libere decat zilele muncite.
marian
miercuri, 13.05.2015 at 21:20
la romani ca la nimeni………….ai zile libere dar trebuie lucrat sambata sau duminica pt a le recupera
liciu florentina
duminică, 17.05.2015 at 12:18
Inaltarea ca si russaliile âr trebui sa fie libera fiind si ziua erolor.altfrel e posibil sa ii uitam.