Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De 1 Decembrie, clopotele Unirii Neamului bat pentru a 93-a oară la Alba Iulia

Publicat

1 decembrie

1 Decembrie este ziua în care ne întoarcem la culorile primare: roşu, galben şi albastru. Aceasta este ziua în care naţiunea română şi-a îndeplinit o dorinţă de secole, aceea de a trăi într-un stat naţional unitar. Sunt 93 de ani de când români din toată „Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească” s-au adunat la Alba Iulia ca să „decreteze unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România„, după cum scrie în Rezoluţia Marii Adunării Naţionale. De atunci,  românii dau «mână cu mână» la Alba Iulia, în memoria celor care au împlinit Marea Adunare Naţională de la 1 Decembrie 1918, în fiecare an.

Ziua Unirii s-a transformat, cu anii, în Zilele Unirii, iar, dacă în 1918, Marea Adunare Naţională a semnat Unirea în ziua de 1 decembrie, la 93 de ani de la acest eveniment românii o sărbătoresc pe parcursul a 11 zile. Astfel, în acest an, la Alba Iulia, serbările au început deja de pe 23 noiembrie şi vor dura până pe 3 decembrie.  Totalul costurilor Serbărilor Unirii din acest an este de 800.000 lei.

Generozitate ‘a la Alba Iulia

De 1 decembrie, obiectivele turistice din Alba Iulia sunt pregătite pentru primirea oaspeţilor de pretutindeni: Traseul Celor Trei Fortificaţii va fi deschis de 1 decembrie, iar vizitatorii vor putea admira, gratuit, obiectivele din interiorul traseului, se vor putea bucura de schimbarea gărzii şi de focurile tunurilor care vor răsuna pe traseu. Muzeul Unirii şi Sala Unirii aşteaptă oaspeţii, de asemenea, cu porţile deschise şi cu surprize pregătite. Intrarea în Sala Unirii va fi liberă. Inaugurarea Centrului Cultural Poarta 7 în incinta spaţiilor RYMA oferă albaiulienilor, în plus faţă de anii trecuţi, un program cultural intensiv, cu ateliere, expoziţii şi concerte.

În premieră în acest an, cu ocazia Zilei Naţionale a României, Primăria Alba Iulia şi Oficiul Judeţean de Poştă Alba realizează o ştampilă poştală cu logo-ul turistic al municipiului Alba Iulia. Cei care vor dori să trimită vederi cu însemnul de promovare al oraşului Alba Iulia vor putea să o facă din parcarea Pasaj, de la oficiul poştal mobil, pe Bulevardul Transilvaniei. În plus, 6000 de steguleţe şi stickere vor fi împărţite celor prezenţi la Alba Iulia, pe data de 1 decembrie.

Ce se (mai) întâmplă de Ziua Naţională

În ziua de 1 decembrie, va avea loc tradiţionala paradă militară a forţelor MAI. Parada portului popular va porni miercuri de la Primăria Municipiului Alba Iulia şi va continua pe Porţile Cetăţii până la Sala Unirii.

Masa populară nu va lipsi, desigur, din programul manifestărilor de 1 Decembrie. Dacă în anii precedenţi meniul pregătit pentru masa populară oferea sarmale (45.000 de sarmale în 2008), organizatorii au pregătit, acum, peste 6.000 de porţii de friptură şi vin fiert care vor fi distribuite albaiulienilor în corturile amenajate în Parcul Unirii.

Cât despre oficialităţile prezente la Alba Iulia de 1 decembrie, se pare că acestea sunt din ce în ce mai puţine în fiecare an: nici anul acesta preşedintele şi premierul României nu şi-au confirmat prezenţa. Nici Regele Mihai I nu va fi aici. Vor fi prezenţi, în schimb, la manifestările oficiale, liderii USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu. Dan Diaconescu va fi prezent în calitate de preşedinte al PP-DD şi se va întâlni cu membrii acestui partid din Alba Iulia.

Românii vin „la Alba Iulia-n Ardeal” ca la pomul lăudat

Amploarea pe care a dobândit-o această sărbătoare este direct proporţională cu numărul de turişti care vor veni în oraş. Hotelurile din Alba Iulia sunt arhipline în aceste zile, iar rezervările s-au făcut deja de săptămâni. Un loc de cazare nu este uşor de găsit nici chiar în pensiunile din jurul oraşului, şi acestea sunt pline. Cei care vin din afara oraşului şi care nu vor găsi un loc de cazare în Alba Iulia sau nu doresc să rămână peste noapte vor putea folosi trenurile puse la dispoziţie de CFR călători. Tot pe 1 decembrie, STP Alba oferă pasagerilor călătorii pentru o zi întreagă la preţul unui bilet de o oră.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax