Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

”de Bun Gust”: Primul Festival culinar internațional din centrul țării. Stiluri de gătit din opt țări, pe ”strada bucătăriilor” din Sibiu(P)

Publicat

Timp de trei zile, între 4 și 5 octombrie, Piața Mare a Sibiului devine locul de desfășurare al primului festival culinar internațional al orașului. Organizatorii Festivalului ”de Bun Gust” au invitat cei mai pricepuți bucătari pentru a oferi sibienilor și turiștilor cele mai bune preparate din opt țări.

Este primul an în care la Sibiu este organizat un astfel de eveniment. În Piața Mare va fi construită ”o stradă a bucătăriilor”, unde sibienii vor putea vedea cum se gătește în stil american, chinezesc, thailandez, unguresc, german, italian, turcesc și românesc. În Sibiu – ca și în restul țării, de altfel – nu există în acest moment un eveniment dedicat mâncărurilor ”culte”, specifice unor culturi diferite de cea românească. Treptat, ne pierdem inclusiv legătura cu tradiția locală, istorică. Sibiul este locul potrivit organizării unui eveniment care să pună în valoare bucătăria internațională și de aceea vom organiza demonstrații culinare chiar în centrul acestui oraș.

Bucătăriile din cadrul Festivalului vor fi deschise între orele 12.00 și 23.00, în fiecare zi. Având în vedere condițiile meteo din ultima perioadă, cele opt bucătării, cele peste 800 de locuri la masă și scena Festivalului au fost amenajate sub un imens cort, ce are o suprafață de 2.400 de metri pătrați.

Concurenții Masterchef vin la Sibiu

Pe scena Festivalului ”de Bun Gust” vor urca și trei dintre concurenții Masterchef: Bogdan Roman, Vlad Mureșan și Alexandru Hora. Bogdan Roman, sibian de origine, susține că e nevoie de cât mai multe astfel de evenimente. ”Ideea acestui festival mi-a plăcut extraordinar de tare. Consumatorul de la noi nu știe să mănânce, abia acum apar oamenii care știu să caute gustul și care devin interesați. Trebuie să sară gardul mâncării tradiționale, al cefei cu cartofi prăjiți și al ciorbei de fasole în pâine”. În demonstrațiile sale culinare, Bogdan va îmbina mai multe stiluri. ”Eu o să merg pe bucătăria franțuzească, eventual și un pic de «fusion». Bucătăria franceză bruschează un pic publicul neobișnuit, mulți văd că e foarte fițoasă, ca o pictură de Picasso. Până încep să guste, atunci începe lumea să își dea seama. Dar pentru ca trecerea să nu fie bruscă mă gândesc la un «fusion» între bucătăria franceză, poate și un pic asiatică și cea românească”.

Mâncare ieftină, muzică și dans. Stratan, Riff și Junii Sibiului. Concursuri

”De Bun Gust” este un eveniment înscris pe agenda culturală a orașului, susținută financiar de Consiliul local Sibiu, prin Primăria și Casa de cultură a municipiului Sibiu. Astfel, mâncărurile servite aici vor fi mai ieftine decât cele din restaurante. Între demonstrațiile culinare de pe scenă sunt programate și dansuri specifice țărilor prezente în festival, dar și concerte de muzică. În prima seară, vineri, de la ora 21.00, pe scenă va urca Pavel Stratan. Și el adept al mâncărurilor sănătoase, după cum spune. ”Îmi place orice mâncare, dar mănânc numai bucatele care mă ajută să mă întrețin la fel de sănătos cum sunt, nu gras, nu prăjit, nu cu e-uri. Dimineața, fulgii de ovăz stau primii pe listă, la amiază carnea de vită, peștele, salate, iar seara, tot ceea ce înseamnă fructe”.

Un spectacol inedit este și cel al Trupei de balet în colaborare cu cei de la Riff. Spectacolul lor –  „Cenușa timpului”, de Florin Grigoraș – este o fantezie alegorică, în care dansul contemporan întâlnește rockul, o poveste actuală despre individ, despre sensul existenței, întrebare și răspuns, despre căutare, găsire și regăsire. Spectacolul este programat duminică, de la ora 17.30.

Tot în seara de duminică, de la ora 20.00, vor urca pe scenă Cindrelul Junii Sibiului, cu soliștii: Veta Biriş, Mariana Anghel, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Alina Bîcă și Viorica Telcean.

Între diferitele demonstrații culinare, spectacole de dans și muzică sunt programate și concursuri destinate oamenilor din public: concurs de tăiat ceapă, de recunoscut ingredientele sau de mâncat cu bețigașele, de exemplu.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax