Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

De câte ori ești amendat dacă ai circulat mai multe zile fără rovinietă pe drumurile naționale. Ce prevede legea

Publicat

rovinieta control online cnair

Te grăbești să pleci cu mașina în afara localității de domiciliu și pur și simplu uiți că nu ai plătit rovinieta. Potrivit legislației din România, în cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, autoritățile îl pot sancționa în termen de cel mult patru luni.

Este important de știut că după depășirea acestui termen, fapta se prescrie. Până în 2018, prescrierea intervenea în șase luni de la săvârșirea faptei, nu în patru, ca acum scrie avocatnet.ro

După ce șoferul fost sancționat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre aplicarea amenzii. În tot acest timp, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, scrie, concret, în OG 15/2002.

Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, termenul maxim dintre două amenzi pentru circularea fără rovinietă valabilă ar putea fi de cel mult șase luni: termenul până la care fapta se prescrie (patru luni) + termenul în care autoritățile trebuie să-l anunțe pe cel sancționat (două luni).

Amenzile ce se pot aplica celor care circulă cu mașina pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă valabilă sunt cuprinse între 250 și 4.500 de lei.

Amenzile cele mai mici se dau în cazul autoturismelor (250 – 500 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor mari de transport de marfă (3.000 – 4.500 de lei).

ROVINIETA ONLINE: Cum îți poti face Rovinieta fără să oprești la benzinărie

Rovinieta online poate fi obținută doar urmând câțiva pași. Astfel, dacă ai uitat să îți faci Rovinietă, dar vrei să eviți cozile de la benzinării, mai ales dacă de întrepți spre mare, atunci poți opta pentru plata Rovinietei online.

Pentru a face acest lucru poți accesa mai multe site-uri, printre care și https://app.e-rovinieta.ro/ro/rovinieta/1   sau https://www.roviniete.ro/ro/rovinieta.

Rovinieta online se obține în urma introducerii datelor referitoare la tipul de vehicul și perioada de valabilitate.

Pentru a evita amendarea, șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi pot verifica valabilitatea rovinietei accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.

Autoritățile folosesc, pentru a-i depista pe cei ce merg cu mașina fără ca pentru aceasta să se fi plătit rovinietă, peste 100 de camere fixe de control, dar și unele mobile.

Ce este rovinieta

Rovinieta este taxa pe care trebuie să o plătească toți șoferii care circulă pe drumurile din România. Aceasta este impusă prin lege, iar persoanele care aleg să circule fără Rovinietă se pot alege cu amenzi care pot ajunge până la 4500 de lei.

Șoferii   trebuie să știe că este foarte important să păstreze chitanța primită în urma achitării Rovinietei.

Indiferent dacă o plătesc la benzinării sau online, chitanța trebuie păstrată și asta pentru că în cazul în care sunt amendați pentru că nu au plătit Rovinieta, dar la mijloc este vorba doar despre o neînțelegere, atunci chitanța poate reprezenta o dovadă a plății.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax