Connect with us
Publicitate

Eveniment

Rovinieta 2022: De câte ori poți fi amendat dacă ai circulat mai multe zile fără să ai plătită taxa de drum. Ce prevede legea

camera rovinieta cnair dn1 lancram

Publicat

Mulți șoferi se grăbesc să plece cu mașina în afara localității de domiciliu și pur și simplu uită că nu au plătit rovinieta. CNAIR are amplasate pe drumurile naționale și pe autostrăzi peste 100 de camere pentru controlul rovinietei și este greu să scapi neprins dacă peci de acasă fără rovinietă.

Iar din acest an amenzile nu sunt chiar mici. Vezi: Amenzi mai mari pentru lipsa rovinietei. Șoferii vor avea de plătit până la 23.800 lei dacă nu achită taxa de drum

Șoferii care sunt surprinși pe camere fără să aibă plătită rovinieta – taxa de drum cu siguranță se vor trezi acasă sau la sediul firmei care are autovehiculul în proprietate cu amendă.

Care este termenul în care se transmite amenda pentru lipsa rovinietei

Potrivit legislației din România, în cazul în care un șofer circulă fără rovinietă, autoritățile îl pot sancționa în termen de cel mult patru luni.

Este important de știut că după depășirea acestui termen, fapta se prescrie. Până în 2018, prescrierea intervenea în șase luni de la săvârșirea faptei, nu în patru, ca acum scrie avocatnet.ro

Cât timp mai poti circula fără rovinietă valabilă dacă ai fost sancționat

După ce șoferul fost sancționat pentru circularea pe drumurile publice fără rovinietă valabilă, autoritățile au la dispoziție două luni pentru a-l informa despre aplicarea amenzii. În tot acest timp, șoferul nu mai poate fi sancționat pentru circularea fără rovinietă valabilă.

„În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul”, scrie, concret, în OG 15/2002.

Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, termenul maxim dintre două amenzi pentru circularea fără rovinietă valabilă ar putea fi de cel mult șase luni: termenul până la care fapta se prescrie (patru luni) + termenul în care autoritățile trebuie să-l anunțe pe cel sancționat (două luni).

Până în 2018, prescrierea intervenea în șase luni de la săvârșirea faptei, nu în patru, ca acum.

Care este termenul maxim între două amenzi pentru lipsa rovinietei valabile

Asta înseamnă că, cel puțin teoretic, termenul maxim dintre două amenzi pentru circularea fără rovinietă valabilă ar putea fi de cel mult șase luni: termenul până la care fapta se prescrie (patru luni) + termenul în care autoritățile trebuie să-l anunțe pe cel sancționat (două luni).

ROVINIETA ONLINE: Cum îți poti face Rovinieta fără să oprești la benzinărie

Rovinieta online poate fi obținută doar urmând câțiva pași. Astfel, dacă ai uitat să îți faci Rovinietă, dar vrei să eviți cozile de la benzinării, mai ales dacă de întrepți spre mare, atunci poți opta pentru plata Rovinietei online.

Pentru a face acest lucru poți accesa mai multe site-uri, printre care și https://app.e-rovinieta.ro/ro/rovinieta/1   sau https://www.roviniete.ro/ro/rovinieta.

Rovinieta online se obține în urma introducerii datelor referitoare la tipul de vehicul și perioada de valabilitate.

Pentru a evita amendarea, șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi pot verifica valabilitatea rovinietei accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.

Autoritățile folosesc, pentru a-i depista pe cei ce merg cu mașina fără ca pentru aceasta să se fi plătit rovinietă, peste 100 de camere fixe de control, dar și unele mobile.

Ce este rovinieta

Rovinieta este taxa pe care trebuie să o plătească toți șoferii care circulă pe drumurile din România. Aceasta este impusă prin lege, iar persoanele care aleg să circule fără Rovinietă se pot alege cu amenzi care pot ajunge până la 4500 de lei.

Șoferii   trebuie să știe că este foarte important să păstreze chitanța primită în urma achitării Rovinietei.

Indiferent dacă o plătesc la benzinării sau online, chitanța trebuie păstrată și asta pentru că în cazul în care sunt amendați pentru că nu au plătit Rovinieta, dar la mijloc este vorba doar despre o neînțelegere, atunci chitanța poate reprezenta o dovadă a plății.

Rovinieta trebuie plătită înainte de a circula pe un drum național

Rovinieta trebuie plătită înainte de a circula în afara localității de domiciliu. Dacă ziua de început a perioadei de valabilitate a rovinietei este ziua în curs, valabilitatea acesteia începe la ora înregistrării informațiilor privind achitarea ei în baza de date a autorităților și expiră la sfârșitul ultimei zile a duratei pentru care a fost achitată.

Cum poate fi verificată valabilitatea rovinietei

Pentru a evita amendarea, șoferii care circulă pe rețeaua de drumuri naționale și autostrăzi pot verifica valabilitatea rovinietei accesând secțiunea Verificare Rovinietă de pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sau pe www.erovinieta.ro.

Autoritățile folosesc, pentru a-i depista pe cei ce merg cu mașina fără ca pentru aceasta să se fi plătit rovinietă, peste 100 de camere fixe de control, dar și unele mobile.

Șoferi prinși fără rovinietă: Amenzile pentru taxa de drum s-au majorat

Se scumpesc amenzile pentru lipsa rovinietei. Guvernul motivează că acestea au rămas la același nivel de 12 ani, iar tarifele au crescut cu aproape 20%.

În prezent, amenzile pentru rovinietă sunt între 250 de lei (autoturisme) și 4.500 lei (maximum pentru vehicule transport marfă). Noile amenzi vor varia între 275 lei (autoturisme) și 23.800 lei (maximum pentru vehicule transport marfă).

Dacă pentru autoturisme, scumpirea este cu 10%, pentru mașinile de transport marfă, valoarea amenzilor crește și de 5 ori.

Executivul a anunțat într-un comunicat, că prin proiectul de lege aprobat sâmbătă se modifică Ordonanța Guvernului nr. 15/2002, în sensul actualizării cuantumului amenzilor contravenționale aplicabile utilizatorilor pentru lipsa rovinietei valabile.

Cuantumul amenzilor este stabilit în funcție de tipul autovehiculelor.

Tarifele în vigoare ROVINIETĂ – martie 2022

Cuantum amenzi propus (proiect de lege aprobat de Guvern – 26 martie 2022)

CUANTUMUL amenzii contravenționale aplicabile utilizatorilor în cazul lipsei rovinietei valabile

Tipul vehiculului / Cuantumul amenzii contravenționale (lei) / Minim-Maxim

  • A: Autoturisme: de la 275 lei la 550 lei / anterior de la 250 lei la 500 lei
  • B: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mică sau egală cu 3,5 tone: de la 950 lei – la 1.900 lei / anterior de la 750 lei la 1.250 lei
  • C: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone: de la 3.100 lei la 6.200 lei / anterior de la 1.250 lei la 1.750 lei
  • D: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare de 7,5 tone și mai mică decât 12,0 tone: de la 5.500 lei la 11.000 lei / anterior de la 1.750 lei la 2.250 lei
  • E: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu maximum 3 axe (inclusiv): de la 7.100 lei la 14.200 lei / anterior de la 2.750 lei la 3.000 lei
  • F: Vehicule de transport marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12,0 tone, cu minimum 4 axe (inclusiv): de la 11.900 lei la 23.800 lei / anterior de la 3000 lei la 4.500 lei
  • G: Vehicule de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto) și maximum 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto): de la 3.100 la 6.200 lei / anterior de la 1.250 lei la 1.750 lei
  • H: Vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune (inclusiv conducătorul auto): de la 5.500 lei la 11.000 lei / anterior de la 1.750 lei la 2.250 lei

Cum a fost motivată scumpirea amenzilor pentru rovinietă

”Din anul 2010 până în prezent cuantumul amenzilor a rămas la același nivel, în timp ce cuantumul tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România exprimat în lei a crescut cu aproape 20%.

Astfel, valoarea amenzilor contravenționale s-a calculat ca fiind de două ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda minimă și de patru ori tariful anual de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România, pentru amenda maximă.

De precizat este faptul că amenda stabilită prin procesul-verbal de constatare a contravenției poate fi achitată la jumătate din minimul acesteia prevăzut de lege, în termen de 15 zile de la comunicarea acestuia”, precizează Guvernul, în comunicat.

Propunerea de modificare a cadrului legal actual este justificată de faptul că numărul contravențiilor aplicate pentru circulația fără achitarea tarifului de utilizare a rețelei de drumuri naționale din România (rovinietă) a crescut foarte mult în ultimii ani (734.143 PVCC aplicate în anul 2021 prin intermediul punctelor fixe și mobile de control față de 357.531 aplicate în anul 2015).

Tariful de utilizare pe rețeaua de drumuri naționale din România se aplică în conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 424/2002, cu modificările și completările ulterioare.

Se pot cere banii înapoi pe rovinietă la vânzarea mașinii?

Da. În 2019 s-a stabilit că, în cazul în care își vând mașina, foștii proprietari pot cere returnarea parțială a banilor de rovinietă. Astfel, cel ce vinde o mașină poate solicita Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere returnarea banilor pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei, potrivit avocatnet.ro

Mai exact, cel ce vinde mașina poate cere returnarea banilor pentru perioada dintre momentul în care noul proprietar plătește taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de el, adică din momentul în care cele două roviniete se suprapun.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate