Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

De câți bani are nevoie o familie, în funcție de numărul de persoane, pentru a trăi decent. Salariul minim înseamnă sărăcie

Publicat

Statul român nu respectă de un an și jumătate o lege care le-ar aduce românilor venituri mai mari. Cei circa 1,5 milioane de români care lucrează pe salariul minim primesc în mână 1.524 lei, la un salariu brut de 2.550 de lei, după majorarea de 10,8% intrată în vigoare la începutul anului.

Doar că suma este insuficientă pentru asigurarea unui trai decent unei persoane, iar pentru o familie nici nu poate fi vorba, arată Avocatul Poporului într-un raport publicat la finalul lunii trecute, citat de Europa Liberă.

Avocatul Poporului nu își bazează analiza pe cifrele oficiale ale statului, ci pe un studiu finanțat de Fundația Friedrich-Ebert România, la care au lucrat cercetători de la Institutul pentru Cercetarea Calităţii Vieţii (ICCV) şi Syndex România, actualizat în toamna anului trecut.

Citește și 10.000 de angajați RATEAZĂ salariul minim de 3.000 de lei brut din industria alimentară. Cine nu beneficiază de noua lege

De câți bani are nevoie o familie de români, pentru a trăi decent

Aceștia au ajuns la concluzia că valoarea unui coș minim pentru un trai decent ar trebuie să fie:

  • 2.708 lei pe lună pentru o persoană adultă singură;
  • 4.417 lei pe lună pentru o familie de doi adulți fără copii;
  • 5.993 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și un copil;
  • 7.234 lei pe lună pentru o familie de doi adulţi şi doi copii.

Rezultă că, pentru a duce un trai decent, venitul unui adult care trăiește din salariul minim ar trebui să fie mai mare cu cel puțin 1.184 lei.

Directoarea Fundației „Inimă de Copil”, Ana Burtea care ucrează cu sute de copii și zeci de școli din județe sărace, spune că ajută familii cu patru-șase persoane care împreună abia ajung la un venitul de 2.708 lei pe lună, considerat coș minim pentru un trai decent.

„Asta nu este excepție, asta este norma. (…) Cam 80% din cele aproape 250 de familii cu care noi lucrăm nu depășesc 600-700 de lei pe membru de familie în fiecare lună”, a spus ea, pentru Europa Liberă.

Statul român nu știe de câți bani are nevoie o familie

„INS nu a fixat valoarea coșului nici în 2020, nici în 2021”, spune cercetătoarea Victoria Stoiciu, coordonator de proiect la Fundaţia Friedrich-Ebert România.

Așa se face că statul român nu știe – cel puțin în mod oficial – de ce sumă de bani are nevoie o persoană ca să trăiască decent, lucru care influențează politica socială.

„Din păcate, noi nu am găsit în România o instituție care în mod oficial să facă acest calcul”, a spus Renate Weber, Avocatul Poporului, pentru Europa Liberă.

Ce înseamnă inflația pentru o familie

Costul inflației pentru o familie medie din România (doi adulți și un adolescent) este de circa 250 de lei lunar, fiind evident diferit în cazul în care familia e compusă din șomeri, salariați sau pensionari.

În cazul unei familii de salariați, costurile urcă la aproape 300 de lei (pentru același coș de produse), inflația ”costând”diferit în mediul urban și cel rural.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Zaharia Mihaela

    vineri, 11.02.2022 at 21:01

    Eu am 6 copii și trăiesc cu alocația a 4 copii pe lună deci sunt fam.care trăiesc cu mai puțin de 600-700 pe.luna și nici nu vă dați seama cât este de greu când trebuie să îi spui copilului tau că nu poți să îi oferi o pungă de cipsuri că dacă cumperi nu iti ajung banii de pe o lună pe alta pentru pachetele la școală.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax