Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

10.000 de angajați RATEAZĂ salariul minim de 3.000 de lei brut din industria alimentară. Cine nu beneficiază de noua lege

Publicat

De la 1 mai, salariile angajaților din industria alimentară ar urma să urce la minimum 3.000 de lei brut, după ce Camera Deputaților a adoptat săptămâna trecută, în calitate de for decizional, un proiect de lege inițiat de actualul ministru al Agriculturii, Adrian Cheșnoiu.

Circa 10.000 de angajați din industria berii, apelor minerale și sucurilor amenință cu mișcări de protest dacă prevederile legii nu li se vor aplica și lor.

Citește și OFICIAL: Angajatorii care vor da 200 lei în plus la salariul minim brut nu vor plăti taxe pentru această sumă. Cine va beneficia

În vreme ce aștia nu se încadrează în noua grilă salarială, angajații din companiile care produc hrană pentru animale, în schimb, sunt asimilați industriei alimentare și vor beneficia de prevederile viitoarei legi.

Această situație nu a fost sesizată de nimeni pe parcursul legislativ al proiectului de lege, nici măcar de experții Consiliului Legislativ și cei ai Consiliului Economic și Social.

Acest scandal este generat de spargerea codului CAEN al industriei alimentare

Potrivit modificărilor, la codul CAEN 10 referitor la industria alimentară figurează prelucrarea mâncării, a produselor lactate, a uleiului, a produselor de brutărie, prelucrarea și conservarea cărnii, a peștelui, crustaceelor și moluștelor, precum și fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor.

Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaților, care recent a fost inclus și în programul guvernamental „Sprijin pentru România”, precizează că se vor mări salariile din industria alimentară și agricultură.

Citește și Directiva privind salariul minim în UE, avizată favorabil. Europarlamentar: Venitul minim în România ar putea crește cu 20-25%

La codul CAEN 11 figurează, printre altele, producerea berii, a sucurilor din fructe și legume, precum și producția de ape minerale și alte ape îmbuteliate.

Cum proiectul nu face referire la aceste activități, angajații din aceste sectoare, deși sunt asimilați industriei alimentare, nu pot beneficia de majorarea salarială.

Situația este foarte tensionată, iar Federația Sindicatelor din Industria Alimentară – SINDALIMENTA – spune că dacă problema nu se va rezolva rapid, situația va fi adusă și la cunoștința organizațiilor europene și internaționale la care aceasta este afiliată.

„Daca va fi nevoie, o delegație  a Federației SINDALIMENTA se va deplasa la Bruxelles și Geneva pentru a ne apăra drepturile”, spune președintele SINDALIMENTA, Dragoș Frumosu, potrivit jurnalul.ro. 

Vezi: Salarii mai mari în agricultură și industria alimentară. Care va fi salariul minim pentru angajați. Legea intră la vot în plen

Ministerul Muncii nu a emis niciun punct de vedere în legătură cu această problemă, spune Dragoș Frumosu, deși i s-a solicitat de mai multe ori acest lucru vineri.

În ceea ce-l privește pe inițiatorul legii, ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a lăsat să se înțeleagă că a fost o scăpare în formularea ei.

Liderul Sindicatului Independent Bergenbier, Claudiu Stoica, a declarat că de luni vor începe demersurile pe lângă Guvern pentru includerea angajaților din cele trei zone în prevederile legii.

În cazul în care  acesta nu va veni rapid cu o ordonanță de urgență pentru modificarea legii care acum este la promulgat, vor trece la acțiuni de protest stradale, inclusiv pichetarea Guvernului.

De la prevederile viitoarei legi au fost excluși și angajații din domeniul pisciculturii, deși domeniul figurează în codul CAEN 10.

Ce prevede proiectul votat de Parlament

Proiectul de lege care a trecut de Camera Deputaților prevede ca măsura majorării salariului minim brut la 3.000 de lei, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, pentru un program de lucru în medie de 167 ore pe lună, să se aplice până pe 31 decembrie 2028.

Pentru aceasta, angajații din agricultură și industria alimentară vor fi scutiți de la plata impozitului pe salariu în cuantum de 10%, a plăților aferente contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate în cuantum de 10% și reducerea cotei contribuției de asigurări sociale cu 3,75 puncte procentuale până decembrie 2028.

Concret, prin această inițiativă legislativă se modifică și completează Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

Astfel, angajații din industria alimentară și agricultură vor avea același regim de salarizare ca acela introdus în construcții de la 1 ianuarie 2019.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax