Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De ce testele rapide au eficiență mai mică la depistarea variantei Omicron. Ce spune șeful CNCAV

Publicat

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid-19, Valeriu Gheorghiță, a explicat de ce testele rapide antigen sunt mai puțin eficiente față de testele de tip PCR pentru depistarea Omicron.

În opinia acestuia, sunt mai multe persoane imunizate față de virus și prin urmare încărcătura virală este mai mică.

„În momentul în care efectuăm aceste teste rapide se corelează și cu rezultatul lor, adică cu sensibilitatea lor. Dacă le efectuăm în primele 5 zile de la debutul bolii, când încărcătura virală este mai mare, atunci șansa să ne dea un rezultat real este mai mare.

La persoanele care au un grad de imunitate, pentru că au fost vaccinate sau au trecut prin boală anterior, încărcătura virală este mai redusă, atunci probabilitatea ca un test rapid antigen să iasă pozitiv este un pic mai mică decât la persoanele care sunt nevaccinate. Atunci este evident că testele «gold standard» acum sunt testele PCR”, a spus Gheorghiță, la Digi24.

Potrivit șefului CNCAV, au fost cazuri de persoane care aveau simptome, și-au făcut teste rapide de mai multe ori, însă rezultatul a fost negativ. După teste PCR, au fost depistate pozitiv.

”Cred că sensibilitatea testelor rapide este afectată în momentul de față în cazul variantei Omicron, ceea ce va creea probleme din punctul de vedere al costurilor – pentru că testul de tip PCR este de cel puțin două ori mai costisitor decât un test rapid -, din punct de vedere al timpului de așteptare până la ieșirea rezultatelor”, a mai spus Gheorghiță.

Medicul a precizat că sunt necesare mai multe date științifice care să compare rezultatele celor două tipuri de teste.

sursă: digi24.ro

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax