Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

De JOI: Firmele și PFA nu mai au obligaţia de a ştampila documentele. Precizări de la Ministerul de Finanţe

Publicat

stampila Atât persoanele fizice cât și persoanele juridice de drept privat și entitățile fără personalitate juridică vor scăpa joi, 23 iulie, de obligația de a aplica ștampila pe documentele depuse la instituțiile statului, potrivit unei ordonanțe publicate luni în Monitorul Oficial.

Ordonanța de Guvern nr. 17/2015 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare și modificarea și completarea unor acte normative a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 540 din 20 iulie și intră în vigoare în trei zile de la publicare, adică în 23 iulie 2015.

Documentul prevede, printre altele, eliminarea obligativității folosirii ștampilei pentru documentele depuse la instituțiile și autoritățile statului.

De această măsură sunt vizate atât persoanele fizice și persoanele juridice de drept privat, cât și entitățile fără personalitate juridică. „Persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum și entitățile fără personalitate juridică nu au obligația de a aplica ștampila pe declarații, cereri sau orice alte documente depuse la instituțiile sau autoritățile publice”, se arată în OG nr. 17/2015.

De asemenea, ștampila nu va mai trebui aplicată nici pe documentele emise în relația dintre persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat și entitățile fără personalitate juridică.

Astfel, începând de joi, 23 iulie, toate prevederile legale ce impun aplicarea ștampilei de către aceste categorii de persoane și entități vor fi abrogate.

Ministerul de Finanțe explica în urmă cu câteva zile că, deși legislatia primară nu impune utilizarea ștampilei, există o anumită uzanţă în folosirea acesteia. Plus ca, în legislația secundară, sunt anumite prevederi în baza cărora ștampila este necesară pentru documentele depuse la autoritățile statului.

„În prezent, deși nu au fost identificate prevederi legale de nivelul legislației primare care să instituie obligația pentru persoane fizice autorizate, liber profesioniști, persoane juridice sau alte entități fără personalitate juridică de a utiliza ștampila în relația cu autoritățile sau instituțiile publice sau în relațiile dintre acestea, totuși există o anumită uzanță în utilizarea ștampilei. De asemenea, există și legislație secundară care impune aplicarea ștampilei pe documentele ce se depun la diverse autorități publice”, scrie în document.

Persoanele juridice de drept public vor fi obligate în continuare să aplice ștampila pe documentele pe care le emit.

Reglementări privind forma și mărimea ștampilei există numai pentru profesiile liberale (notari, avocați, medici), pentru instituțiile statului și în cazurile în care actele juridice pot fi anulate în lipsa aplicării acesteia.

sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax