Connect with us
Publicitate

Actualitate

De la 1 iunie, se aplică oficial TVA de 9% la ALIMENTE. LISTA bunurilor vizate şi exemple de calcul pentru produse, pachete şi servicii

Publicat

furt alimenteDe la 1 iunie, se aplică oficial TVA de 9% pentru alimente şi băuturi nealcoolice. Lista detaliată cu bunurile pentru care se aplică TVA redus apare în Normele de aplicare a Codului Fiscal, actualizate.

Potrivit noilor prevederi, cota redusa de TVA de 9% se va aplica pentru alimente, pe tot lanţul economic, de la producţie până la vânzarea către consumatorul final de către toţi furnizorii, indiferent de calitatea acestora, respectiv producători sau comercianţi.

Măsura se aplică pentru toate alimentele, fără diferenţieri, inclusiv la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică.

Se referă la următoarele livrări de bunuri şi prestări de servicii:

– alimente

– inclusiv băuturi, cu excepţia băuturilor alcoolice, destinate consumului uman şi animal

– animale şi păsări vii din specii domestice

– seminţe, plante şi ingrediente utilizate în prepararea alimentelor

– produse utilizate pentru a completa sau înlocui alimentele

De asemenea, TVA de 9% se va aplica din 1 iunie şi asupra serviciilor de restaurant şi de catering, cu excepţia băuturilor alcoolice.

Citeşte şi Clarificări privind TVA de 9 la sută de la 1 iunie la categorii de produse alimentare, aprobate de Guvern. Cum va fi aplicată cota pentru materia primă, vitamine şi pachete

TVA de 9% se va aplica pentru livrarea următoarelor bunuri:

– animale vii şi păsări vii, din specii domestice, care se încadrează la codurile NC 0101-0105, 0106 14 10, 0106 19 00, 0106 33 00, 0106 39 10, 0106 39 80, 0106 41 00 şi 0106 90 00 destinate consumului alimentar uman sau animal sau destinate producerii de alimente pentru consumul uman sau animal, de materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor pentru consumul uman sau animal, inclusiv în cazul în care acestea sunt utilizate pentru reproduce-ie;

– carne şi organe comestibile – codurile NC 0201-0210;

– peşti şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice – codurile NC 0301-0308, cu excepţia peştilor ornamentali vii – codurile NC 0301 11 00 si 0301 19 00;

– lapte si produse lactate – codurile NC 0401-0406;

– ouă de păsări – codurile NC 0407-0408, cu excepţia celor de la codurile NC 0407 11 00, 0407 19, 0408 11 20, 0408 19 20, 0408 91 20, 0408 99 20;

– miere naturală – NC 04090000;

– alte produse comestibile de origine animală – NC 0410 00 00, 0504 00 00, 0506 90 00, 0507, 0508 00 00, 0511 91, 0511 99;

– plante vii utilizate ca alimente destinate consumului uman sau animal ori ca materii prime sau ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal – cod NC 0602 90 50;

– legume, plante, radacini si tuberculi, alimentare – codurile NC 0701-0714, cu excepţia celor de la codurile NC 0701 10 00, 0703 10 11, 0712 90 11, 0713 10 10, 0713 33 10;

– fructe comestibile, coji de citrice sau de pepeni – codurile NC 0801-0814 00 00;

– cafea, ceai, mate si mirodenii – codurile NC 0901-0910;

– cereale – codurile NC 1001-1008, cu excepţia celor destinate însămânţării – codurile NC 1001 11 00, 1001 91, 1002 10 00, 1003 10 00, 1004 10 00, 1005 10, 1006 10 10, 1007 10 si 1008 21 00;

– produse ale industriei moraritului, malt, amidon si fecule, inulina, gluten de grau -codurile NC 1101 00-1109 00 00, cu excepţia celor de la codul NC 1106 20 10;

– seminţe şi fructe oleaginoase, seminte si fructe diverse, plante industriale sau medicinale, paie si furaje – codurile NC 1201-1214; excepţie, codurile 1201 10 00, 1202 30 00, 1204 00 10, 1205 10 10, 1206 00 10, 1207 21 00, 1207 40 10, 1207 50 10, 1207 91 10, 1207 99 20, 1209 si 1211;

– grăsimi şi uleiuri de origine animala sau vegetala, produse ale disocierii acestora, grasimi alimentare prelucrate – codurile NC 1501-1522 00; excepţie, codurile NC 1505 00, 1509 10 10;

– preparate din carne, din peste sau din crustacee, din moluste sau din alte nevertebrate acvatice – codurile NC 1601 00-1605;

– zaharuri si produse zaharoase – codurile NC 1701-1704;

– cacao si preparate din cacao – codurile NC 1801 00 00-1806;

– preparate pe baza de cereale, de faina, de amidon, de fecule sau de lapte, produse de patiserie – codurile NC 1901-1905;

– preparate din legume, din fructe sau din alte parti de plante – NC 2001-2009;

– preparate alimentare diverse – codurile NC 2101-2106, cu exceptia preparatelor ce contin alcool de la codul 2106 90 20;

– bauturi si otet – codurile NC 2201, 2202 si 2209 00;

– reziduuri si deseuri ale industriei alimentare, alimente preparate pentru animale – codurile NC2301-2309;

– gume, rasini si alte seve si extracte vegetale, care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal, ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal – codurile NC 1301 si 1302, cu excepţia celor de la codul NC 1302 11 00;

– sare care este utilizata ca ingredient pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal – codul NC 2501 00;

– produse chimice anorganice si organice care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal – codurile NC 2801-2853 si 2901-2942, cu excepţia codurilor 2805 40, 2815, 2818-2825, 2828, 2834, 2837, 2843-2846, 2849, 2850, 2852, 2853 00 50, 2901-2904, 2905 11-2905 39 95, 2909 11 00-2909 60 si 2910;

– alte bunuri care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea alimentelor destinate consumului uman sau animal ori pentru a completa sau inlocui alimentele destinate consumului uman sau animal – codurile NC 3301, 330210, 3501-3505, 3507, 3823, 3824 60, 3824 90 25, 3824 90 55, 3824 90 62, 3824 90 64, 3824 90 80, 3824 90 92-3824 90 96.

Exemple de aplicare a cotei de TVA de 9%:

“Dacă un producator agricol vinde fructe catre un comerciant, atunci el va aplica cota de TVA de 9%. La randul sau, comerciantul va vinde fructele cu cota de 9% indiferent ce destinatie ulterioara vor avea fructele livrate: alimente, materie prima pentru dulceata, compoturi sau productia de alcool.

Dacă un producator de miere livreaza mierea atat catre magazine de vanzare cu amanuntul, cat si catre fabrici de produse cosmetice sau catre producatori de hidromel, atunci se va aplica cota redusa de 9% la livrarea mierii”

Dacă se vând la pachet două produse, unul alimentar şi altul nealimentar, atunci facturarea se va aplica cu cota TVA diferenţiată pentru fiecare produs.

De exemplu, la vânzarea unui pachet ce conţine un litru de lapte şi o cană, vânzătorul facturează cu preţuri distincte ambele produse. În aces caz, se va utiliza cota de 9% pentru lapte şi cota de 24% pentru cană.

Alt exemplu: “La vanzarea unui cos care are un pret total, care cuprinde atat produse alimentare, cat si bauturi alcoolice si produse cosmetice, se va aplica cota de TVA aferenta fiecarui produs in parte.

La vanzarea unui aragaz, daca vanzatorul ofera gratuit un pachet de spaghete, se considera ca acesta este acordat gratuit, in scopul stimularii vanzarilor, iar cota aplicabila pentru vanzarea aragazului va fi de 24%”.

La serviciile de restaurant si de catering, orice combinaţie de bauturi alcoolice si nealcoolice indiferent de concentratia alcoolica este considerata bautura alcoolica.

Pentru bauturile alcoolice servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering se va aplica cota de TVA de 24%, dar nu se va considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi alcoolice facand parte din serviciile de restaurant sau de catering. Iata si un exemplu:

“Un restaurant care vinde si mancare pentru a fi servita in afara locatiei restaurantului nu este considerata prestare de servicii de restaurant, ci livrare de bunuri, dar pentru care aplica cota redusa de TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele in care sunt servite alimentele sau bauturile nealcoolice, chiar daca contravaloarea acestora ar fi evidentiata separat pe bonul fiscal. In acest caz se considera ca livrarea alimentelor este livrarea principala care atrage dupa sine aceeasi cota de TVA livrarii caserolei sau a paharului, acestea fiind livrari accesorii, nu un scop in sine pentru client”.

În situaţia cazarii cu demipensiune, cu pensiune completa sau cu all inclusive, cota redusa de TVA de 9% se va aplica asupra pretului total al cazarii, care poate include si bauturi alcoolice.

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 6/2015 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 250 din 14 aprilie 2015.

Hotărârea Gvernului nr. 367/2015 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 373 din 28 mai 2015.

sursă: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate