Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

De LUNI încep ninsorile: Pregătiri ale autorităţilor din Alba pentru condiţii de iarnă. Comandament de urgenţă la MAI

Publicat

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că de luni precipitaţiile sub formă de ploaie se pot transforma în zăpadă, mai ales în vestul, centrul şi nordul ţării, în zonele montane. În aceste condiţii, ar putea fi emis chiar cod galben de ninsori pentru aceste zone şi, de marţi, şi pentru partea de sud a teritoriului. Prefectul de Alba a participat, alături de ceilalţi reprezentanţi ai Guvernului din ţară, la o videoconferinţă, vineri după-amiaza, de către Ministerul Administraţiei şi Internelor, care a convocat comandamentul de urgenţă.

UPDATE: Prefectul Gheorghe Feneşer a declarat pentru Alba24.ro, după videoconferinţă, că în centrul ţării şi implicit în Alba, doar de marţi se aşteaptă precipitaţii sub formă de ninsoare şi că, deocamdată, nu se aşteaptă condiţii dificile din punct de vedere al circulaţiei. Acesta a precizat că la nivelul judeţului sunt disponibile cantităţi de materiale antiderapante ce depăşesc stocul necesar, respectiv aproximativ 2.200 tone de nisip, peste 15 tone de clorură de calciu şi peste 1.700 tone de sare. De asemenea, pe lângă cei 700 de metri de parazăpezi plasate în zona Lancrăm, vor mai fi montate şi altele, pe o distanţă însumată de 2,5 kilometri în diferite zone din judeţ.

Odată cu apariţia ninsorilor, reprezentanţii ANM au anunţat că temperaturile vor scădea sub zero grade în majoritatea regiunilor. În Alba Iulia, săptămâna viitoare se aşteaptă temperaturi minime de -7 până la -4 grade pe timpul nopţii, iar cele maxime de la zero grade la 5 grade Celsius.

La sediul ministerului s-au întâlnit vineri reprezentanţi ai ANM, ISU şi CNADNR, pentru a se asigura că vor fi luate toate măsurile pentru evitarea eventualelor incidente cauzate de vremea rea.

Potrivit „Planulului operativ de acţiune privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor judeţene în perioada de iarnă 2013-2014” întocmit de DPL Alba şi aprobat de Consiliul Judeţean, în perioada 20 octombrie – 31 martie 2014, valoarea maximă estimată a lucrărilor de întreţinere curentă în Alba se ridică la 6.007.980 lei.

Cantitatea necesară de material antiderapant a fost estimată la un total de 15.530 tone de nisip şi 1.700 tone de sare, iar pentru distribuirea acestora pe drumuri sunt disponibile 64 de utilaje, proprii sau închiriate. Au fost stabilite sectoare de drumuri judeţene cu o lungime totală de 187,1 km, care vor fi închise pe perioada iernii datorită unui trafic rutier redus, având totuşi asigurate rute ocolitoare.

Pe timp de iarnă, vor fi asiguraţi prin acest plan 1.053,556 km de drum judeţean aflat în administrarea CJ Alba. Planul conţine necesarul de material antiderapant – sare, nisip, forţa de muncă, mijloacele de transport, utilajele şi pregătirea bazelor de deszăpezire.

„Având în vedere starea tehnică a drumurilor judeţene (îmbrăcăminţi rutiere degradate, cu sclaba etanseitate) precum şi necesitatea apărării acestor împotriva degradării pe timp de dezgheţ, prevenirea şi combaterea lunecuşului se va face utilizând ca material antiderapant (nisip) şi doar 10% fondanţi chimici (sare)”, arată raportul de specialitate.

Autoutilajele şi mijloacele de transport care vor fi folosite pe perioada iernii sunt: autofreza, autogreder, încărcător, excavator, buldoexcavator, autobasculantă echipată cu lamă şi RSP pentru răspândirea mecanizată, autovehicul revizie drum.

Drumurile judeţene sunt clasificate după nivelul de viabilitate pe timp de iarnă, nivelul de intervenţie şi clasă tehnică, în funcţie de importanţa economică şi administrativă:

–          drumuri judeţene de nivel I de viabilitate: 19 sectoare de drum, cu lungime totală de 248,375 km, drumur ce asigură legătura cu gări sau care condiţionează aprovizionarea centrelor economice cu materii prime şi alimente

–          drumuri judeţene de nivel II de viabilitate: 22 sectoare de drum, lungime totală 314,391 km, drumuri ce asigură legătura cu centrele de comună

–          drumuri judeţene de nivel III de viabilitate: 24 sectoare de drum, lungime totală 208,310 km

–          drumuri judeţene de nivel IV de viabilitate: 29 sectoare de drum, lungime totală 281,091 km, sectoare cu trafic redus ce nu permit devierea circulaţiei pe trasee ocolitoare; dintre acestea, 15 sectoare vor fi închise pe timpul iernii.

Activitatea de deszăpezire se realizează pe cinci zone: 1 – Alba, 2 – Sebeş, 3 – Aiud, 4 – Blaj şi 5 – Cîmpeni.

Vezi AICI sectoarele de drumuri judeţene declarate închise în perioada de iarnă 15 decembrie – 15 martie 2014.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Bravo !

    vineri, 22.11.2013 at 19:50

    Bine ca se gandeste prefectul la PARAZAPEZI ! Ei, bravos prefecte !
    Numai ca se monteaza inainte de a ninge….

  2. Pingback: Atenţie, şoferi şi pietoni! Recomandări IPJ Alba pentru circulaţia pe timp de iarnă | Alba24

  3. Pingback: INFORMARE METEO: De luni până joi, ninsori şi intensificări ale vântului. Vremea se răceşte acentuat | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax