Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De LUNI, vin „Poveștile” la Alba Iulia. Zeci de piese și actori la ediția aniversară a Festivalului Internațional de Teatru


Publicat

IMG_1375Începând de luni, 5 octombrie, scenele Caselor de Cultură din Alba Iulia vor fi animate cu drame, spectacole de dans, comedii, conferințe, lansări de carte și multe altele, la ediția aniversară a Festivalului Internațional de Teatru „Povești”. Zeci de actori consacrați și peste 20 piese pentru copii și adulți vor ajunge în „Cealaltă Capită”, pentru a stinge setea de cultură a publicului albaiulian.

Citește și 5-11 octombrie: A X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” la Alba Iulia. PROGRAMUL evenimentului

Toamna înseamnă teatru pentru o mare parte din cetățenii care așteaptă luna octombrie, pentru săptămâna în care Alba Iulia devine „tărâm de poveste”.

A zecea ediție a Festivalului Internaținal de Teatru este pe cale că înceapă și aduce, ca în fiecare an, nume grele din „lumina reflectoarelor”. Pascal Bruckner, actorii Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, Vlad Zamfirescu, Maia Morgenstern, Pavel Bartoș, Gheorghe Ifrim, Oana Pelea, dar și mulți alții, în reprezentaţii de excepţie, prezentate de teatre cunoscute din ţară, dar şi trupe de peste hotare vor ajunge la Alba Iulia începând de luni, 5 octombrie.

Înainte cu o săptămână de eveniment, organizatorii festivalului au făcut o prezentare a ceea ce vor putea vedea cetățenii în perioada care urmează. La conferința de lansare au fost prezenți directorul festivalului, Ioana Bogățan, președintele CJ Alba, Ion Dumitrel, reprezentatul Bibliotecii Județene „Cristina Smadea”, precum și Rareș Tileagă și Silvan Stâncel, coordonatorii media a evenimentului.

„Avem zece ediții anul acesta și eu zic că toate au fost de nota zece și sunt convins că vom crește an de an așa cum ne-am propus încă de la prima ediție. Ce ne-am dorit și ce ne dorim de la acest festival am reușit și anume un public pentru teatru bine pregătit în județul Alba și acest lucru s-a reușit datorită colegilor care s-au ocupat de acest festival și prin prezența personalităților ale teatrului românesc în cei zece ani”, a declarat președintele CJ Alba, Ion Dumitrel.

Ca și la celelalte ediții, structura festivalului este împărţită în două secţiuni principale. În prima parte a zilei vor fi spectacole de teatru dedicate copiilor, iar seara vor avea loc spectacole pentru tineri și adulți.

Au fost pregătite zece locații pentru desfășurarea momentelor din festival: Teatrul de Păpuși „Prichindel”, Casa de Cultură a Sindicatelor, Casa de Cultură a Studenților, Art Cafe, Framm’s, Centrul Cultural – Castel Sâncrai, Biblioteca Batthyaneum, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Centrul Cultural „Iacob Mureşianu” Blaj şi Galeriile de lângă Poarta a III-a a Cetăţii, în Alba Iulia.

Succesul de care se bucură festivalul este demonstrat și din faptul că exită piese pentru care s-au epuizat toate bilete și altele pentru care se mai găsesc doar puține.

„Vocea Umană” și „Titanic Vals” se află printre preferate publicului și toate biletele pentru aceste spectacole au fost deja vândute.

„Întodeauna sunt două spectacole care fură ochii spectatorilor și anul acesta se pare că acestea două au fost capete de afiș. O să avem și acel eveniment de la Blaj, cu domnul Marcel Iureș și vom ține acolo spectacolul „Absolut” și sperăm în fiecare an să putem atinge un oraș sau două din județ”, a spus directorul festivalului, Ioana Bogățan.

Anul acesta vor fi în total 25 de spectacole, sunt producții atât din România (București, Braşov, Cluj-Napoca, Craiova, Galați, Oradea, Ploiești, Târgu Mureș), cât și din străinătate (Belgia, Franţa, Republica Moldova).

Exceptând spectacolele zilnice, există o serie de evenimente speciale, care vor garanta unicitatea acestei ediţii anversare. Primul eveniment major va avea loc luni, 5 octombrie şi va fi dedicat în întregime marelui scriitor francez Pascal Bruckner. Acesta va fi prezent la festival, cu prilejul a trei momente. Primul va fi o conferinţă la Universitatea „1 Decembrie 1918”, celălalt va fi o lansare de carte la Biblioteca Batthyaneum, iar al treilea va fi un spectacol-lectură, pe texte de Pascal Bruckner, care se va desfăşura într-una din sălile Centrului Cultural – Castel Sâncrai (în apropiere de Aiud). Un alt eveniment, semnificativ şi totodată emoţionant, va fi duminică, 11 octombrie, şi anume lansarea de carte „Să râdem cu nea Mărin”, scrisă de Amza Pellea şi prezentată de fiica acestuia, Oana Pellea.

Ca în fiecare an, festivalul va beneficia de propriul ziar, intitulat „Poveşti”, în paginile căruia vor fi publicate cronici, interviuri, articole de specialitate, articole de opinie, pamflete, caricaturi şi fotografii de festival. Ziarul va fi distribuit la fiecare locaţie de spectacol.

Bilete s-au pus deja în vânzare și se pot achiziționa atât online, cât și de la sălie de spectacol. Prețul este de 18 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii.

Bugetul total al evenimentului este de 550.000 de lei, potrivit organizatorilor.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

VIDEO Șoferul surprins pe contrasens pe autostrada A3 acum câteva zile, a făcut accident la câteva secunde după ce a fost filmat

Publicat

Șoferul care mergea pe contrasens acum câteva zile,pe autostrada A3, Gilău-Turda, a făcut accident la câteva secunde după ce a fost filmat. Asociația Pro Infrastructură cere implicarea autorităților.

Bărbatul a intrat greșit pe autostrada, între Gilău şi Turda  și-a continuat drumul pe banda a doua, chiar dacă de mai multe ori a fost la un pas de accident.

Potrivit Asociației Pro Infrastructură se pare că șoferul a făcut accident cu o mașină care circula regulamentar, la câteva secunde după ce a fost filmat.

 

Menținându-și sensul de mers pe banda a doua iar un alt șofer care circula regulamentar l-a ocolit în ultimul moment, evitând un accident cu consecințe grave.

La câteva secunde după ce a fost surprins pe filmare, șoferul inconștient a implicat într-un accident. Bărbatul a intrat în coliziune frontală cu o altă mașină. Din fericire nu au fost consecințe grave.

 

Asociația Pro Infrastructura cere intervenția autorităților, explicând pe pagina oficială de Facebook aceste fenomen, care se pare că este des întâlnit pe autostrăzile din România.

,,Circulația pe contrasens pe autostradă nu este un fenomen specific românesc: mulți șoferi ajung din greșeală în această situație chiar și în Germania sau SUA.

 

Din păcate investigarea acestor incidente în România relevă o concluzie îngrijorătoare: mulți români ajung pe contrasens perfect conștient, nu din neatentie, după ce au intrat pe autostradă legal dar nu în direcția în care doreau să se deplaseze. Pentru a corecta această situație întorc pur și simplu vehiculul și pornesc în sens opus!”

 

Din păcate investigarea acestor incidente în România relevă o concluzie îngrijorătoare: mulți români ajung pe contrasens perfect constient, nu din neatentie, după ce au intrat pe autostradă legal dar nu în direcția în care doreau să se deplaseze.

La prima vedere autoritățile nu au ce face ca să evite astfel de cazuri, că doar nu putem lua măsuri pentru fiecare șofer care încalcă legea în mod grosolan.

Dar acești șoferi pun viețile altora în pericol, și e destul loc de mai bine în semnalizarea nodurilor rutiere și intersecțiilor din țară. Cerem așadar CNAIR să revizuiască semnalizarea rutieră în noduri, în colaborare cu societatea civilă.

Pentru a corecta această situație întorc pur și simplu vehiculul și pornesc în sens opus!

Asociația Pro Infrastructura cere Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere sa revizuiască semnalizarea rutieră în noduri.

De asemenea cerea Ministerului Transporturilor să colaboreze cu Ministerul de Interne care a investigat aceste incidente și să publice o situație a nodurilor în care au avut loc astfel de incidente, orelor din zi, vârstele șoferilor, și alte informații relevante. Este important ca societatea să înțeleagă magnitudinea și gravitatea acestui fenomen.

Ideal ar fi ca toate nodurile să fie testate înainte de a fi construite, folosind de exemplu focus-grupuri sau realitate virtuală. Este necesară și o campanie de sensibilizare a publicului la consecințele circulației pe contrasens pe autostrăzi” se arată în postarea celor de la Pro Infrastructură.

Sursa: Facebook/ Asociația Pro Infrastructură

Flavius Lazăr

 

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Ministrul Economiei promite ZERO TAXE pe salariul minim, din 2022. ”Românii fac salariul aproape jumi-juma cu statul”

Publicat

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim, angajaţii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul, de aceea, din 2022, va începe aplicarea măsurii privind zero taxe pe salariul minim în diferite sectoare ale economiei, afirmă ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Mediului de Afaceri, Claudiu Năsui.

“Primesc zilnic mesaje şi comentarii care întreabă despre măsura pe care deja o promovăm de mai bine de doi ani, respectiv #zerotaxepesalariulminim.

Vezi și Ministrul Economiei: Casele de marcat puse în funcțiune sunt deductibile din impozit. Măsura se aplică pe perioada 2018-2021

Am vorbit constant despre asta: cea mai mare problemă economică a României este sărăcia. Povara fiscală mare asupra celor mai mici salarii este una dintre cauzele majore ale gonirii românilor de pe piaţa oficială a muncii şi chiar din ţară.

România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE

Prea mulţi oameni trăiesc în sărăcie cu toate că muncesc 40 de ore pe săptămână. România are cea mai mare povară fiscală pe salariul minim din UE, românii făcând salariul aproape jumi-juma cu statul. La fiecare leu câştigat, statul opreşte aproape 45 de bani.

Acest lucru ar fi mai uşor de tolerat dacă serviciile oferite în schimb ar fi unele impecabile, însă adevărul este că, pe lângă taxarea dureroasă a muncii, românii mai plătesc şi TVA, accize şi alte taxe şi impozite.

Citește și Ministrul Economiei: Introducem IMPOZIT ZERO pe salariul minim din agricultură. Măsura ar putea fi aplicată începând din 2021

Acestea sunt câteva din motivele pentru care ne-am luptat să cuprindem această măsură în programul de guvernare. Ceea ce am obţinut nu este ideal, dar este un început: din 2022 vom începe aplicarea măsurii în diferite sectoare ale economiei”, a scris ministrul, joi seara, pe pagina sa de Facebook.

Claudiu Năsui: “Suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă

El a adăugat că “suntem campionii din Uniunea Europeană” la sărăcia în muncă (procentul de oameni care, deşi au un salariu, nu se ajung cu banii de la o lună la alta) şi pe al doilea loc la numărul de oameni aflaţi în sărăcie sau risc de sărăcie, la mică diferenţă faţă de Bulgaria.

“Lucrurile acestea nu se rezolvă reinventând roata şi testând iar soluţii care au eşuat în trecut. De asemenea, soluţia nu este creşterea salariilor din pix prin decrete de stat.

Pentru a avea cu adevărat un impact pozitiv, trebuie să venim cu reforme curajoase ce pun contribuabilul pe primul loc. Netaxarea primilor 2.230 de lei (sau cât este salariul minim) pentru fiecare angajat este un mare pas în asigurarea bunăstării tuturor românilor”, a explicat Năsui.

sursa: agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mesaj alarmant de la Centrul European pentru Controlul Bolilor: pregătiți-vă şi pentru un număr crescut de pacienţi în spitale

Publicat

„Mesajul esenţial este vă vă pregătiţi pentru o escaladare rapidă de la rigoarea măsurilor (pentru a contracara virusul) în săptămânile care vin cu scopul de a menţine capacităţi de îngrijire, precum şi de a accelera campaniile de vaccinare.

Dat fiind că populaţiile responsabile de transmitere nu vor fi vaccinate pentru încă câteva luni, este recomandat ca statele membre să fie prudente înainte de a le relaxa măsurile de restricţie„, a transmis Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC), în actualizarea evaluării riscurilor în Uniunea Europeană.

Din cauza dovezilor contagiozităţii semnificativ mai mari a noilor variante care îngrijorează, autorităţile naţionale ar trebui să fie pregătite să ia măsuri şi mai stricte şi să încurajeze populaţia să le respecte„, a mai avertizat Agenţia europeană, care recomandă ca statele să se pregătească şi pentru un număr crescut de pacienţi în spitale.

ECDC, care cuprinde cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, precum şi Marea Britanie, Norvegia şi Islanda, a apreciat la „crescut/ foarte crescut” evaluarea privind riscurile sanitare asociate noilor variante, faţă de „crescut” în prima evaluare de la sfârşitul lui decembrie.

Pentru varianta aşa-numită britanică („VOC 202012/01” ou „B.1.1.7”), ECDC a recenzat marţi 1.300 de cazuri în ţările sale membre în afară de Marea Britanie, unde tulpina domină.

Pentru varianta sud-africană („501Y.V2”), 27 de cazuri au fost depistate în zece ţări din zona ECDC, între care Germania, Franţa şi Belgia, potrivit bilanţului din 19 ianuarie.

Aşa cum a solicitat deja Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Agenţia europeană cu sediul la Stockholm a cerut membrilor săi să-şi consolideze capacităţile de testare şi mai ales secvenţierea pentru a putea detecta mai bine noile aşa-numite variante britanică, sud-africană sau braziliană.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

618 persoane au fost vaccinate joi împotriva COVID-19, în Alba. Situația pe localități

Publicat

Joi, 21 ianuarie, în județul Alba au fost imunizate anti-COVID în total 618 persoane, potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba. 

540 dintre acestea au fost vaccinate în centrele fixe din județ amenajate pentru faza II, astfel:

  • 240 la Alba Iulia,
  • 60 la Aiud,
  • 60 la Sebeș,
  • 60 la Blaj,
  • 60 la Cugir,
  • 60 la Câmpeni

Alte 78 de persoane au fost imunizate de echipele mobile în centre rezidențiale din județ.

Potrivit DSP Alba, nu au fost raportate pierderi de vaccin și nu au fost semnalate reacții adverse imediate.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate