Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

5-11 octombrie: A X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” la Alba Iulia. PROGRAMUL evenimentului

Publicat

Afis imagine - Festivalul Povesti, Alba Iulia Pentru al zecelea an consecutiv, Alba Iulia se transformă în „tărâm de basm”, la Festivalul Internațional de Teatru „Povești”. Anul acesta vom avea ocazia să îi vedem pe scenă pe scriitorul francez Pascal Bruckner, actorii Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, Vlad Zamfirescu, Maia Morgenstern, Pavel Bartoș, Gheorghe Ifrim, Oana Pelea, dar și mulți alții, în reprezentaţii de excepţie, prezentate de teatre cunoscute din ţară, dar şi trupe de peste hotare.

Începutul de toamnă ne aduce la Alba Iulia o ediție aniversară a Festivalul Internațional de Teatru „Povești”. Edița a X-a a evenimentului va avea loc în perioada 5-11 octombrie.

Mari actori români și străini vor urca din nou pe cele două  scene din casele de cultură din oraș, pentru un maraton de teatru și „Povești”.

Paradoxul Iubirii a lui Pascal Bruckner va deschide cele cinci zile de festival.

Pentru ediţia cu numărul X a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, care se va desfăşura între 5-11 octombrie 2015, biletele se vor pune în vânzare în următoarele puncte:

-la Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, între orele 10.00 – 17.00, L-V, începând de vineri, 11 septembrie 2015

-la Casa de Cultură a Sindicatelor, între orele 08.00 – 19.00, L-V, începând de luni, 14 septembrie 2015

-la Centrul Info (lângă Poarta a III-a a cetăţii), între orele 17.00 – 19.30, L-D, începând de marţi,15 septembrie 2015

-pe  se pot comanda de AICI.

 

Bilet spectacole pentru tineri și adulți, preț întreg: 18 lei

Bilet spectacole pentru tineri și adulți, cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari: 15 lei

Bilet spectacole pentru copii: 5 lei

Spre deosebire de anii trecuți, nu se vor mai pune în vânzare abonamente.

Luni, 5 octombrie

Ora 18.00, Castelul Kemény Sancrai

Paradoxul iubirii Eveniment cultural exclusivist în prezenţa celebrului scriitor francez Pascal Bruckner.

Maia Morgenstern, Marian Ralea, Ioana Bogatan, Laura Orian; dramatizarea şi regia: Chris Simon şi după discuţii cu autorul Pascal Bruckner, binecunoscut publicului larg prin numeroasele cărţi pe care le-a scris „Luni de fiere”, „Copilul Divin”, „Hoţii de frumuseţe”, „Noua dezordine amoroasă” şi multe altele.

Marți, 6 octombrie

Ora 17.30, Casa de Cultură a Sindicatelor

Maitreyi – Compania de Teatru „D’aya”, în colaborare cu Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti

„Pentru mine, spectacolul MAITREYI reprezintă o experienţă personală, mai mult decât o experienţă scenică sau una literară. Prima întâlnire cu această poveste a fost în perioada adolescenţei, când era inclusă ca lectură obligatorie în programa de bac. A doua întâlnire a coincis cu deplasarea mea în India. Am recitit cartea şi abia atunci am înteles că este mai mult decât o frumoasă poveste de dragoste ce a marcat generaţii întregi. Am propus un spectacol autentic, de la decor, costume, muzică, ritualuri, un spectacol în care sufletul să poată să fie atins de fragilitatea şi cultura unei lumi total diferite de lumea noastră. Şi cred că am reuşit datorită unei distribuţii formidabile care a crezut în proiect şi a reuşit să scoată la lumină tot ceea ce India lui Eliade şi lui Maitreyi conţine”. – Chris Simion, regizor

Ora 20.30, Casa de Cultură a Studenților

Aici nu-i de joacă – Teatrul „Nottara” Bucureşti – dramă

Acţiunea are loc în perioada sărbătorilor de iarnă, când singurătatea nu prieşte nimănui. Este un moment cu o semnificaţie aparte, menit spre a fi petrecut împreună cu cei dragi. Isabelle, o doamnă rafinată, director de publicitate, cu o carieră de succes, îşi aşteaptă logodnicul, un distins diplomat, să petreacă împreună noaptea de Revelion. Dar o ţeavă buclucaşă, un instalator neobişnuit şi o veste neaşteptată îi încurcă planurile de petrecere. Spectacolul este o comedie lirică, ce are ca protagoniste două femei din clase sociale diferite. Deşi se întâlnesc întâmplător şi nu se aseamănă deloc la prima vedere, ele descoperă că au dorinţe, bucurii şi tristeţi comune. Două actriţe excepţionale aduc în prim-plan o poveste dulce-amăruie, de o inedită candoare, presărată cu surprinzătoare schimbări de situaţie şi cu mult umor.

Miercuri, 7 octombrie

Ora 18.00, Casa de Cultură a Sindicatelor

Frau Hess şi grădinile ei – Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti

Spectacolul regizat de Alexander Hausvater este un cabaret de teatru, dans, muzică, într-un amestec al stilurilor de joc, text, imagine, operă, comedie, frenezie, alcool, senzualitate, sexualitate. Prin grotesc, ironie, umor negru, macabru, magia cabaretului cristalizează relaţia imposibilă dintre Frau Hess – extremă, excentrică, aristocrată, membră a Partidului Naţional Socialist – şi Isaac Baum, evreul mândru, măcinat de conflictul renunţării la propria identitate, pentru a face parte din lumea ei. Cine e torţionarul? Cine e victima?!

Ora 20.00, Casa de Cultură a Studenților

Momento: ELASTIC Belgia

După răsunătorul succes internaţional, înregistrat cu show-ul „Aristo”, Elastic revine pe scenă cu un show de efecte vizuale complet nou: 100% unic cu reprezentaţii noi. „Momento!”, este o gură de aer proaspăt şi simplitate prin care Elastic, preschimbă în mod ingenios rolul unor obiecte simple, printr-o serie de evenimente comice, surprinzătoare şi de efect. Te va face să râzi cu lacrimi. Doreşti şi un moment încărcat cu vise şi fantezie? Atunci: „Memento!”

Joi, 8 octombrie

Ora 19.00, Casa de Cultură a Studenților

Caramitru-Mălăele, Câte-n lună şi în stele – Teatrul Naţional Bucureşti

Caramitru recită răscolitor, imaginând, cu inteligenţă şi ingeniozitate, răspunsuri pe măsură unui Horaţiu Mălăele vulcanic, irezistibil şi plin de umor – demonstraţii de virtuozitate într-un duel de vorbe ai cărui martori sunt adesea Shakespeare, Topârceanu sau Nichita. Horaţiu Mălăele rămâne un geniu comic care a demonstrat din plin că are la îndemână toate subtilităţile minţii şi ale sufletului, pe care le atinge folosind toate mijloacele artei. Violoncelistul Adrian Naidin este cel care a acceptat invitaţia de a da ritm acestui spectacol neconvenţional de cuvinte.

Ora 21.00, Teatrul de Păpuși „Prichidel”

American Buffalo – Teatrul „Act” Bucureşti

Trei loser-i încearcă să dea o lovitură şi tergiversează pregătirile la nesfîrşit. Nu au vână de gangsteri, celulele cenuşii le sunt cam inerte, iar comunicarea dintre ei e opintită. Autorul mizează pe limbajul frust, chiar vulgar, care, dacă a putut cândva să şocheze, astăzi este acceptat cu indiferenţă. Surpriza spectacolului vine dintr-o neaşteptată convergenţă cu lumea lui Caragiale. Verbozitatea ineptă a personajelor este înrudită stilistic cu dialogurile din Momente. Regăsim absurdul din Căldură mare şi Petiţiune, suspiciunea şi agresivitatea din Amici. Ca şi la Caragiale, o undă de simpatie şi toleranţă subzistă, în pofida opoziţiilor manifestate cu violenţă. Eroii exhibă, fiecare, alt tip de prostie, se înţeleg cu dificultate, se suspectează reciproc, nu pot întreprinde nimic împreună, dar rămân alături, legaţi printr-o afecţiune indicibilă şi confuză.

Vineri, 9 octombrie

Ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor

Dinte pentru dinte – Teatrul Naţional Tg. Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

Povestea scrisă de Yasmina Reza este simplă: doi băieţi se bat în curtea şcolii; unul îi rupe doi dinţi celuilalt cu un băţ. Acţiunea se mută repede într-un apartament la uşa căruia sună părinţii „agresorului” pentru a răspunde cei ai „victimei”. Aceştia nu doar că le răspund, dar îi şi invită înăuntru. Ce urmează de aici, puteţi vedea în spectacolul Dinte pentru dinte, în regia lui Cristi Juncu şi scenografia lui Cosmin Ardeleanu, cu o distribuţie de excepţie: Nicu Mihoc, Elena Purea, Vlad Zamfirescu şi Roxana Marian.
Ora 21.00, Casa de Cultură a Studenților

Lo esencial – Compania „Flamenco Vivo” Franţa – spectacol de dans

Este o călătorie muzicală în inima Andaluziei. Condusă cu pasiune şi energie în ultimii 24 ani de către inegalabilul Luis de la Carrasca, Compagnie Flamenco Vivo vine la Festival cu intenţia de a lansa noua sa creaţie extraordinară: Lo Esencial, pus în scenă pentru prima dată anul trecut, la Festival d ‘Avignon. Lo Esencial reprezintă o reconectare specială cu însăşi esenţa artei andaluziene, aventurându-se în aria unui flamenco pur, autentic: cu muzicalitatea de la începuturile sale, atunci când aceste cântece populare transformau suferinţa în speranţă şi încurajau oamenii să râdă de asupritorii lor prin artă.

Sâmbătă, 10 octombrie

Ora 18.00, Casa de Cultură a Studenților

Adunarea păsărilor – Teatrul de animaţie „Ţăndărică” Bucureşti

Comparat cu poemul original (ori cu dramatizarea lui Peter Brook şi Jean-Claude Carriere din 1979), autorul prezentului text a ţinut cont, în primul rând de valoarea şi dimensiunea universal umană a gândirii poetului persan Farid Udin Attar, a filozofiei orientale, a gândirii înaintate şi a cunoaşterii de sine. Drumul lung şi dificil al „iniţierii” în „Adunarea păsărilor” al marii călătorii, se depărtează – la Attar – faţă de ceilalţi filozofi şi scriitori orientali – de „cer” şi devine demonstraţia adevărului de pe pământ, a adevărului din om – singur vinovat şi responsabil de destinul său. Tocmai această trăsătură fundamentală a literaturii lui Attar, această desprindere de religie, această deschidere larg umanistă a gândirii lui, ne-a făcut să optăm pentru transpunerea acestui text.

Ora 19.30, Teatruş de Păpuși „Prichindel”

Vocea umană – One man show Oana Pellea

Un singur personaj pe scenă şi un telefon care sună. O femeie care răspunde şi care e îndrăgostită. Nimic nu se aude dincolo de vocea ei. În jurul sonorităţii propriului corp, ea construieşte o lume. Totul pleacă de la această femeie desculţă într-o cameră însingurată, care aşteaptă un telefon de la un bărbat de care s-a despărţit. Aşteaptă ultimul lui apel, iar în gestul simplu prin care ridică receptorul năvălesc toate speranţele şi amintirile, laolaltă cu toate regretele şi spaimele pe care le lasă în urmă adjectivul „părăsită”. Pentru acest rol, Oana Pellea a fost nominalizată la premiul UNITER 2012 pentru cea mai bună actriţă.

Duminică, 11 octombrie

Ora 18.00, Teatru de Păpuși „Prichidel”

Moftul român – Teatrul „Mignion” Bucureşti

Moftul român descrie atitudini, comportamente şi scene ce se regăsesc şi în realitatea actuală, în stânga şi în dreapta noastră, de-a lungul şi de-a latul drumului. „Moftul” este şi nu este un moft. Este în reforme, căi ferate, tabloide, bacalaureat, lanţuri de aur, zvonuri, averse de ploaie, reţete, vedete, marionete. Actorul Lari Giorgescu naşte un spectacol comic, o înşiruire de situaţii, ce vă va vrăji şi conduce într-o lume a râsului şi a gândului din spatele acestuia.

Ora 19.30, Casa de Cultură a Sindicatelor

Titanic Vals – Teatrul „Odeon” Bucureşti

Comedia Titanic vals nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea chiar dacă a văzut lumina rampei acum 81 de ani. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „acţiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.”Un naufragiu, o moştenire neaşteptată, un candidat surpriză pentru un loc în parlament, un testament misterios, discursuri politice „piramidale” şi buclucuri sentimentale, lovituri de teatru şi răsturnări de situaţie, într-un spectacol-satiră ce dezvăluie noi perspective asupra umorului lui Muşatescu.

PROGRAMUL ÎNTREG:

LUNI, 5 OCTOMBRIE 2015

10.00 MICA SIRENĂ, regia Daniel Stanciu: Teatrul FANI TARDINI – Secția păpuși GULLIVER Galați-Casa de Cultură a Studenţilor- Spectacol pentru copii / 50 min.

11.00 PASCAL BRUCKNER – INSPIRAȚIE PENTRU REGIZORI DE TEATRU ȘI FILM-Conferință- Aula (A9), Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia / 60 min.

12.30 LANSARE CARTE, autor Pascal Bruckner-Biblioteca Batthyaneum / 30 min.

18.00 PARADOXUL IUBIRII, autor Pascal Bruckner: Spectacol lectură-Castelul Kemény Sâncrai / 45 min.

MARȚI, 6 OCTOMBRIE 2015

10.00 FANTASTICA AVENTURĂ A ȘORICELULUI ROADE-N GÂND, regia Georgeta Lozincă: Teatrul pentru copii și tineret ARIEL Tg. Mureș- Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru copii / 60 min.

11.00 FLUIERUL FERMECAT, regia Adrian Găzdaru: Teatrul pentru Copii ARLECHINO Brașov- Casa de Cultură a Studenţilor

Spectacol pentru copii / 50 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC-Club Festival (Art Cafe)

12.30 40 DE ZILE, autor Chris Simion: Lansare carte, Editura TREI-Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 10 ANI DE FESTIVAL LA ALBA IULIA: Vernisaj expoziție fotografie-Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor / 30 min.

17.30 MAITREYI, regia Chris Simion: Compania de Teatru D’ AYA în colaborare cu Teatrul „L.S.Bulandra” BucureștiCasa de Cultură a Sindicatelor / 135 min.

20.30 AICI NU-I DE JOACĂ, regia Catrinel Dumitrescu: Teatrul NOTTARA București-Casa de Cultură a Studenţilor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 120 min.

MIERCURI, 7 OCTOMBRIE 2015

11.00 RĂŢUŞCA CEA URÂTĂ, regia Mate Varga Ibolya: Teatrul de Păpuși PUCK Cluj Napoca-Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru copii / 55 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC-Club Festival (Art Cafe)

12.30 O MIE ŞI UNA DE DEFINIŢII ALE TEATRULUI, autor Olivier Py: Lansare carte, Editura TRACUS ARTE-Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 POVEȘTI ÎN MOZAIC, artist mozaic Flaviu Dușa: Vernisaj mozaic- Galerii Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina / 30 min.

18.00 FRAU HESS ȘI GRĂDINILE EI, regia Alexander Hausvater: Teatrul Evreiesc de Stat București-Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 100 min.

20.00 MOMENTO !, regia Louis Spagna: ELASTIC Belgia-Casa de Cultură a Studenților

Spectacol nonverbal pentru tineri şi adulţi / 80 min.

JOI, 8 OCTOMBRIE 2015

10.00 O MIE ŞI UNA DE FRONTIERE (POVESTEA LUI ALADIN), regia Luis Montoto: Teatrul Regina Maria, Trupa ARCADIA Oradea-Casa de Cultură a Studenților

Spectacol pentru copii / 55 min.

11.00 VRĂJITORUL DIN OZ, regia Cristi Mitescu: Teatrul pentru Copii şi Tineret COLIBRI Craiova-Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru copii / 60 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC-Club Festival (Art Cafe)

12.30 PĂPUȘARI, REGIZORI, PROFESORI, autor Dan Bălan: Lansare carte, Editura MUZICALĂ- Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 CARICATURI DE COSTEL PĂTRĂȘCAN: Expoziție & videoproiecție de caricatură- Framm’s / 60 min.

19.00 CARAMITRU-MĂLĂELE, CÂTE-N LUNĂ ȘI ÎN STELE: Teatrul Național București Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 90 min.

21.00 AMERICAN BUFFALO, regia Cristian Juncu: Teatrul ACT București-Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 120 min.

VINERI, 9 OCTOMBRIE 2015

11.00 CENUȘĂREASA, regia Cristian Pepino: Compania de Teatru de Animație și Evenimente MAG București-Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru copii / 45 min.

11.30 TRECUTUL RECENT – VĂZUT PRIN TEATRU: Conferință susținută de Cristina Modreanu-Colegiul HCC / 60 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC-Club Festival (Art Cafe)

12.30 INCREDIBIL.IUBESC, autor Silvan Stâncel: Lansare carte, Editura LIBRIS EDITORIAL-Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.30 COMEDIA REMIX, moderator Cristina Modreanu: Film documentar teatru de comedie produs de Teatrul de Comedie în colaborare cu TVR- Sala Teatrului de Păpuşi / 60 min.

19.00 DINTE PENTRU DINTE, regia Cristian Juncu: Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Liviu Rebreanu-Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 100 min.

21.00 LO ESENCIAL, regia Luis de la Carrasca: Compania FLAMENCO VIVO Franța-Casa de Cultură a Studenților

Concert și dans flamenco / 90 min.

SÂMBĂTĂ, 10 OCTOMBRIE 2015

11.00 ŞCOALA LUI HABARNAM, regia Rodion Ghilaș: Teatrul Municipal de Păpuşi GUGUŢĂ Republica Moldova-Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru copii / 45 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC- Club Festival (Art Cafe)

12.30 SCENA.RO: Lansare revistă-Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 MASCA – SEMN TEATRAL: Prezentare atelier scenografie-Galerii Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina / 30 min.

18.00 ADUNAREA PĂSĂRILOR, regia Cristian Pepino: Teatrul de Animație TĂNDARICĂ București-Casa de Cultură a Studenților

Spectacol nonverbal pentru tineri şi adulţi / 60 min.

19.00 ABSOLUT! după Ivan Turbincă de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija: Teatrul ACT București-Centrul Cultural IACOB MUREȘIANU Blaj

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 90 min

19.30 VOCEA UMANĂ, regia Sanda Manu:One Man Show Oana Pellea-Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 60 min.

21.00 AMALIA RESPIRĂ ADÂNC, regia Amalia Olaru: Teatrul MIGNON București-Framm’s

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 55 min.

DUMINICĂ, 11 OCTOMBRIE 2015

11.00 PETER PAN, regia Cristian Mitescu: Teatrul pentru copii Ciufulici Ploiești-Casa de Cultură a Studenților

Spectacol pentru copii / 55 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC: Conferinţă de presă, prezentare atelier de critică teatrală-Club Festival (Art Cafe)

12.30 SĂ RÎDEM CU NEA MĂRIN, autor Amza Pellea: Lansare carte, Editura HUMANITAS-Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

13.00 JURNAL 2003 – 2009, autor Oana Pellea: Lansare carte, Editura HUMANITAS-Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 POVEȘTI CU MARIONETE: Prezentare atelier mânuire păpuși-Galerii Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina / 30 min.

18.00 MOFTUL ROMÂN: Teatrul MIGNON București-Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 50 min.

19.30 TITANIC VALS, regia Alexandru Dabija: Teatrul ODEON București-Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 135 min.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. albadanni

    miercuri, 16.09.2015 at 11:57

    Excelent, asteptam cu nerabdare. Am fost in ultimii 3ani, a fost grozav de fiecare data.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax