Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

5-11 octombrie: A X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru „Povești” la Alba Iulia. PROGRAMUL evenimentului


Publicat

Afis imagine - Festivalul Povesti, Alba IuliaPentru al zecelea an consecutiv, Alba Iulia se transformă în „tărâm de basm”, la Festivalul Internațional de Teatru „Povești”. Anul acesta vom avea ocazia să îi vedem pe scenă pe scriitorul francez Pascal Bruckner, actorii Ion Caramitru şi Horaţiu Mălăele, Vlad Zamfirescu, Maia Morgenstern, Pavel Bartoș, Gheorghe Ifrim, Oana Pelea, dar și mulți alții, în reprezentaţii de excepţie, prezentate de teatre cunoscute din ţară, dar şi trupe de peste hotare.

Începutul de toamnă ne aduce la Alba Iulia o ediție aniversară a Festivalul Internațional de Teatru „Povești”. Edița a X-a a evenimentului va avea loc în perioada 5-11 octombrie.

Mari actori români și străini vor urca din nou pe cele două  scene din casele de cultură din oraș, pentru un maraton de teatru și „Povești”.

Paradoxul Iubirii a lui Pascal Bruckner va deschide cele cinci zile de festival.

Pentru ediţia cu numărul X a Festivalului Internaţional de Teatru „Poveşti”, care se va desfăşura între 5-11 octombrie 2015, biletele se vor pune în vânzare în următoarele puncte:

-la Teatrul de Păpuşi „Prichindel”, între orele 10.00 – 17.00, L-V, începând de vineri, 11 septembrie 2015

-la Casa de Cultură a Sindicatelor, între orele 08.00 – 19.00, L-V, începând de luni, 14 septembrie 2015

-la Centrul Info (lângă Poarta a III-a a cetăţii), între orele 17.00 – 19.30, L-D, începând de marţi,15 septembrie 2015

-pe  se pot comanda de AICI.

 

Bilet spectacole pentru tineri și adulți, preț întreg: 18 lei

Bilet spectacole pentru tineri și adulți, cu reducere pentru elevi, studenți și pensionari: 15 lei

Bilet spectacole pentru copii: 5 lei

Spre deosebire de anii trecuți, nu se vor mai pune în vânzare abonamente.

Luni, 5 octombrie

Ora 18.00, Castelul Kemény Sancrai

Paradoxul iubirii Eveniment cultural exclusivist în prezenţa celebrului scriitor francez Pascal Bruckner.

Maia Morgenstern, Marian Ralea, Ioana Bogatan, Laura Orian; dramatizarea şi regia: Chris Simon şi după discuţii cu autorul Pascal Bruckner, binecunoscut publicului larg prin numeroasele cărţi pe care le-a scris „Luni de fiere”, „Copilul Divin”, „Hoţii de frumuseţe”, „Noua dezordine amoroasă” şi multe altele.

Marți, 6 octombrie

Ora 17.30, Casa de Cultură a Sindicatelor

Maitreyi – Compania de Teatru „D’aya”, în colaborare cu Teatrul „L.S. Bulandra” Bucureşti

„Pentru mine, spectacolul MAITREYI reprezintă o experienţă personală, mai mult decât o experienţă scenică sau una literară. Prima întâlnire cu această poveste a fost în perioada adolescenţei, când era inclusă ca lectură obligatorie în programa de bac. A doua întâlnire a coincis cu deplasarea mea în India. Am recitit cartea şi abia atunci am înteles că este mai mult decât o frumoasă poveste de dragoste ce a marcat generaţii întregi. Am propus un spectacol autentic, de la decor, costume, muzică, ritualuri, un spectacol în care sufletul să poată să fie atins de fragilitatea şi cultura unei lumi total diferite de lumea noastră. Şi cred că am reuşit datorită unei distribuţii formidabile care a crezut în proiect şi a reuşit să scoată la lumină tot ceea ce India lui Eliade şi lui Maitreyi conţine”. – Chris Simion, regizor

Ora 20.30, Casa de Cultură a Studenților

Aici nu-i de joacă – Teatrul „Nottara” Bucureşti – dramă

Acţiunea are loc în perioada sărbătorilor de iarnă, când singurătatea nu prieşte nimănui. Este un moment cu o semnificaţie aparte, menit spre a fi petrecut împreună cu cei dragi. Isabelle, o doamnă rafinată, director de publicitate, cu o carieră de succes, îşi aşteaptă logodnicul, un distins diplomat, să petreacă împreună noaptea de Revelion. Dar o ţeavă buclucaşă, un instalator neobişnuit şi o veste neaşteptată îi încurcă planurile de petrecere. Spectacolul este o comedie lirică, ce are ca protagoniste două femei din clase sociale diferite. Deşi se întâlnesc întâmplător şi nu se aseamănă deloc la prima vedere, ele descoperă că au dorinţe, bucurii şi tristeţi comune. Două actriţe excepţionale aduc în prim-plan o poveste dulce-amăruie, de o inedită candoare, presărată cu surprinzătoare schimbări de situaţie şi cu mult umor.

Miercuri, 7 octombrie

Ora 18.00, Casa de Cultură a Sindicatelor

Frau Hess şi grădinile ei – Teatrul Evreiesc de Stat Bucureşti

Spectacolul regizat de Alexander Hausvater este un cabaret de teatru, dans, muzică, într-un amestec al stilurilor de joc, text, imagine, operă, comedie, frenezie, alcool, senzualitate, sexualitate. Prin grotesc, ironie, umor negru, macabru, magia cabaretului cristalizează relaţia imposibilă dintre Frau Hess – extremă, excentrică, aristocrată, membră a Partidului Naţional Socialist – şi Isaac Baum, evreul mândru, măcinat de conflictul renunţării la propria identitate, pentru a face parte din lumea ei. Cine e torţionarul? Cine e victima?!

Ora 20.00, Casa de Cultură a Studenților

Momento: ELASTIC Belgia

După răsunătorul succes internaţional, înregistrat cu show-ul „Aristo”, Elastic revine pe scenă cu un show de efecte vizuale complet nou: 100% unic cu reprezentaţii noi. „Momento!”, este o gură de aer proaspăt şi simplitate prin care Elastic, preschimbă în mod ingenios rolul unor obiecte simple, printr-o serie de evenimente comice, surprinzătoare şi de efect. Te va face să râzi cu lacrimi. Doreşti şi un moment încărcat cu vise şi fantezie? Atunci: „Memento!”

Joi, 8 octombrie

Ora 19.00, Casa de Cultură a Studenților

Caramitru-Mălăele, Câte-n lună şi în stele – Teatrul Naţional Bucureşti

Caramitru recită răscolitor, imaginând, cu inteligenţă şi ingeniozitate, răspunsuri pe măsură unui Horaţiu Mălăele vulcanic, irezistibil şi plin de umor – demonstraţii de virtuozitate într-un duel de vorbe ai cărui martori sunt adesea Shakespeare, Topârceanu sau Nichita. Horaţiu Mălăele rămâne un geniu comic care a demonstrat din plin că are la îndemână toate subtilităţile minţii şi ale sufletului, pe care le atinge folosind toate mijloacele artei. Violoncelistul Adrian Naidin este cel care a acceptat invitaţia de a da ritm acestui spectacol neconvenţional de cuvinte.

Ora 21.00, Teatrul de Păpuși „Prichidel”

American Buffalo – Teatrul „Act” Bucureşti

Trei loser-i încearcă să dea o lovitură şi tergiversează pregătirile la nesfîrşit. Nu au vână de gangsteri, celulele cenuşii le sunt cam inerte, iar comunicarea dintre ei e opintită. Autorul mizează pe limbajul frust, chiar vulgar, care, dacă a putut cândva să şocheze, astăzi este acceptat cu indiferenţă. Surpriza spectacolului vine dintr-o neaşteptată convergenţă cu lumea lui Caragiale. Verbozitatea ineptă a personajelor este înrudită stilistic cu dialogurile din Momente. Regăsim absurdul din Căldură mare şi Petiţiune, suspiciunea şi agresivitatea din Amici. Ca şi la Caragiale, o undă de simpatie şi toleranţă subzistă, în pofida opoziţiilor manifestate cu violenţă. Eroii exhibă, fiecare, alt tip de prostie, se înţeleg cu dificultate, se suspectează reciproc, nu pot întreprinde nimic împreună, dar rămân alături, legaţi printr-o afecţiune indicibilă şi confuză.

Vineri, 9 octombrie

Ora 19.00, Casa de Cultură a Sindicatelor

Dinte pentru dinte – Teatrul Naţional Tg. Mureş, Compania „Liviu Rebreanu”

Povestea scrisă de Yasmina Reza este simplă: doi băieţi se bat în curtea şcolii; unul îi rupe doi dinţi celuilalt cu un băţ. Acţiunea se mută repede într-un apartament la uşa căruia sună părinţii „agresorului” pentru a răspunde cei ai „victimei”. Aceştia nu doar că le răspund, dar îi şi invită înăuntru. Ce urmează de aici, puteţi vedea în spectacolul Dinte pentru dinte, în regia lui Cristi Juncu şi scenografia lui Cosmin Ardeleanu, cu o distribuţie de excepţie: Nicu Mihoc, Elena Purea, Vlad Zamfirescu şi Roxana Marian.
Ora 21.00, Casa de Cultură a Studenților

Lo esencial – Compania „Flamenco Vivo” Franţa – spectacol de dans

Este o călătorie muzicală în inima Andaluziei. Condusă cu pasiune şi energie în ultimii 24 ani de către inegalabilul Luis de la Carrasca, Compagnie Flamenco Vivo vine la Festival cu intenţia de a lansa noua sa creaţie extraordinară: Lo Esencial, pus în scenă pentru prima dată anul trecut, la Festival d ‘Avignon. Lo Esencial reprezintă o reconectare specială cu însăşi esenţa artei andaluziene, aventurându-se în aria unui flamenco pur, autentic: cu muzicalitatea de la începuturile sale, atunci când aceste cântece populare transformau suferinţa în speranţă şi încurajau oamenii să râdă de asupritorii lor prin artă.

Sâmbătă, 10 octombrie

Ora 18.00, Casa de Cultură a Studenților

Adunarea păsărilor – Teatrul de animaţie „Ţăndărică” Bucureşti

Comparat cu poemul original (ori cu dramatizarea lui Peter Brook şi Jean-Claude Carriere din 1979), autorul prezentului text a ţinut cont, în primul rând de valoarea şi dimensiunea universal umană a gândirii poetului persan Farid Udin Attar, a filozofiei orientale, a gândirii înaintate şi a cunoaşterii de sine. Drumul lung şi dificil al „iniţierii” în „Adunarea păsărilor” al marii călătorii, se depărtează – la Attar – faţă de ceilalţi filozofi şi scriitori orientali – de „cer” şi devine demonstraţia adevărului de pe pământ, a adevărului din om – singur vinovat şi responsabil de destinul său. Tocmai această trăsătură fundamentală a literaturii lui Attar, această desprindere de religie, această deschidere larg umanistă a gândirii lui, ne-a făcut să optăm pentru transpunerea acestui text.

Ora 19.30, Teatruş de Păpuși „Prichindel”

Vocea umană – One man show Oana Pellea

Un singur personaj pe scenă şi un telefon care sună. O femeie care răspunde şi care e îndrăgostită. Nimic nu se aude dincolo de vocea ei. În jurul sonorităţii propriului corp, ea construieşte o lume. Totul pleacă de la această femeie desculţă într-o cameră însingurată, care aşteaptă un telefon de la un bărbat de care s-a despărţit. Aşteaptă ultimul lui apel, iar în gestul simplu prin care ridică receptorul năvălesc toate speranţele şi amintirile, laolaltă cu toate regretele şi spaimele pe care le lasă în urmă adjectivul „părăsită”. Pentru acest rol, Oana Pellea a fost nominalizată la premiul UNITER 2012 pentru cea mai bună actriţă.

Duminică, 11 octombrie

Ora 18.00, Teatru de Păpuși „Prichidel”

Moftul român – Teatrul „Mignion” Bucureşti

Moftul român descrie atitudini, comportamente şi scene ce se regăsesc şi în realitatea actuală, în stânga şi în dreapta noastră, de-a lungul şi de-a latul drumului. „Moftul” este şi nu este un moft. Este în reforme, căi ferate, tabloide, bacalaureat, lanţuri de aur, zvonuri, averse de ploaie, reţete, vedete, marionete. Actorul Lari Giorgescu naşte un spectacol comic, o înşiruire de situaţii, ce vă va vrăji şi conduce într-o lume a râsului şi a gândului din spatele acestuia.

Ora 19.30, Casa de Cultură a Sindicatelor

Titanic Vals – Teatrul „Odeon” Bucureşti

Comedia Titanic vals nu şi-a pierdut cu nimic prospeţimea chiar dacă a văzut lumina rampei acum 81 de ani. Secretul longevităţii ni-l dezvăluie chiar dramaturgul: „acţiunea se petrece în zilele noastre, în orice oraş unde există soacre, neveste şi prefecturi.”Un naufragiu, o moştenire neaşteptată, un candidat surpriză pentru un loc în parlament, un testament misterios, discursuri politice „piramidale” şi buclucuri sentimentale, lovituri de teatru şi răsturnări de situaţie, într-un spectacol-satiră ce dezvăluie noi perspective asupra umorului lui Muşatescu.

PROGRAMUL ÎNTREG:

LUNI, 5 OCTOMBRIE 2015

10.00 MICA SIRENĂ, regia Daniel Stanciu: Teatrul FANI TARDINI – Secția păpuși GULLIVER Galați-Casa de Cultură a Studenţilor- Spectacol pentru copii / 50 min.

11.00 PASCAL BRUCKNER – INSPIRAȚIE PENTRU REGIZORI DE TEATRU ȘI FILM-Conferință- Aula (A9), Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia / 60 min.

12.30 LANSARE CARTE, autor Pascal Bruckner-Biblioteca Batthyaneum / 30 min.

18.00 PARADOXUL IUBIRII, autor Pascal Bruckner: Spectacol lectură-Castelul Kemény Sâncrai / 45 min.

MARȚI, 6 OCTOMBRIE 2015

10.00 FANTASTICA AVENTURĂ A ȘORICELULUI ROADE-N GÂND, regia Georgeta Lozincă: Teatrul pentru copii și tineret ARIEL Tg. Mureș- Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru copii / 60 min.

11.00 FLUIERUL FERMECAT, regia Adrian Găzdaru: Teatrul pentru Copii ARLECHINO Brașov- Casa de Cultură a Studenţilor

Spectacol pentru copii / 50 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC-Club Festival (Art Cafe)

12.30 40 DE ZILE, autor Chris Simion: Lansare carte, Editura TREI-Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 10 ANI DE FESTIVAL LA ALBA IULIA: Vernisaj expoziție fotografie-Foaier Casa de Cultură a Sindicatelor / 30 min.

17.30 MAITREYI, regia Chris Simion: Compania de Teatru D’ AYA în colaborare cu Teatrul „L.S.Bulandra” BucureștiCasa de Cultură a Sindicatelor / 135 min.

20.30 AICI NU-I DE JOACĂ, regia Catrinel Dumitrescu: Teatrul NOTTARA București-Casa de Cultură a Studenţilor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 120 min.

MIERCURI, 7 OCTOMBRIE 2015

11.00 RĂŢUŞCA CEA URÂTĂ, regia Mate Varga Ibolya: Teatrul de Păpuși PUCK Cluj Napoca-Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru copii / 55 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC-Club Festival (Art Cafe)

12.30 O MIE ŞI UNA DE DEFINIŢII ALE TEATRULUI, autor Olivier Py: Lansare carte, Editura TRACUS ARTE-Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 POVEȘTI ÎN MOZAIC, artist mozaic Flaviu Dușa: Vernisaj mozaic- Galerii Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina / 30 min.

18.00 FRAU HESS ȘI GRĂDINILE EI, regia Alexander Hausvater: Teatrul Evreiesc de Stat București-Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 100 min.

20.00 MOMENTO !, regia Louis Spagna: ELASTIC Belgia-Casa de Cultură a Studenților

Spectacol nonverbal pentru tineri şi adulţi / 80 min.

JOI, 8 OCTOMBRIE 2015

10.00 O MIE ŞI UNA DE FRONTIERE (POVESTEA LUI ALADIN), regia Luis Montoto: Teatrul Regina Maria, Trupa ARCADIA Oradea-Casa de Cultură a Studenților

Spectacol pentru copii / 55 min.

11.00 VRĂJITORUL DIN OZ, regia Cristi Mitescu: Teatrul pentru Copii şi Tineret COLIBRI Craiova-Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru copii / 60 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC-Club Festival (Art Cafe)

12.30 PĂPUȘARI, REGIZORI, PROFESORI, autor Dan Bălan: Lansare carte, Editura MUZICALĂ- Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 CARICATURI DE COSTEL PĂTRĂȘCAN: Expoziție & videoproiecție de caricatură- Framm’s / 60 min.

19.00 CARAMITRU-MĂLĂELE, CÂTE-N LUNĂ ȘI ÎN STELE: Teatrul Național București Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 90 min.

21.00 AMERICAN BUFFALO, regia Cristian Juncu: Teatrul ACT București-Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 120 min.

VINERI, 9 OCTOMBRIE 2015

11.00 CENUȘĂREASA, regia Cristian Pepino: Compania de Teatru de Animație și Evenimente MAG București-Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru copii / 45 min.

11.30 TRECUTUL RECENT – VĂZUT PRIN TEATRU: Conferință susținută de Cristina Modreanu-Colegiul HCC / 60 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC-Club Festival (Art Cafe)

12.30 INCREDIBIL.IUBESC, autor Silvan Stâncel: Lansare carte, Editura LIBRIS EDITORIAL-Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.30 COMEDIA REMIX, moderator Cristina Modreanu: Film documentar teatru de comedie produs de Teatrul de Comedie în colaborare cu TVR- Sala Teatrului de Păpuşi / 60 min.

19.00 DINTE PENTRU DINTE, regia Cristian Juncu: Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania Liviu Rebreanu-Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 100 min.

21.00 LO ESENCIAL, regia Luis de la Carrasca: Compania FLAMENCO VIVO Franța-Casa de Cultură a Studenților

Concert și dans flamenco / 90 min.

SÂMBĂTĂ, 10 OCTOMBRIE 2015

11.00 ŞCOALA LUI HABARNAM, regia Rodion Ghilaș: Teatrul Municipal de Păpuşi GUGUŢĂ Republica Moldova-Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru copii / 45 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC- Club Festival (Art Cafe)

12.30 SCENA.RO: Lansare revistă-Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 MASCA – SEMN TEATRAL: Prezentare atelier scenografie-Galerii Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina / 30 min.

18.00 ADUNAREA PĂSĂRILOR, regia Cristian Pepino: Teatrul de Animație TĂNDARICĂ București-Casa de Cultură a Studenților

Spectacol nonverbal pentru tineri şi adulţi / 60 min.

19.00 ABSOLUT! după Ivan Turbincă de Ion Creangă, regia Alexandru Dabija: Teatrul ACT București-Centrul Cultural IACOB MUREȘIANU Blaj

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 90 min

19.30 VOCEA UMANĂ, regia Sanda Manu:One Man Show Oana Pellea-Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 60 min.

21.00 AMALIA RESPIRĂ ADÂNC, regia Amalia Olaru: Teatrul MIGNON București-Framm’s

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 55 min.

DUMINICĂ, 11 OCTOMBRIE 2015

11.00 PETER PAN, regia Cristian Mitescu: Teatrul pentru copii Ciufulici Ploiești-Casa de Cultură a Studenților

Spectacol pentru copii / 55 min.

12.00 CAFEAUA CU TÂLC: Conferinţă de presă, prezentare atelier de critică teatrală-Club Festival (Art Cafe)

12.30 SĂ RÎDEM CU NEA MĂRIN, autor Amza Pellea: Lansare carte, Editura HUMANITAS-Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

13.00 JURNAL 2003 – 2009, autor Oana Pellea: Lansare carte, Editura HUMANITAS-Club Festival (Art Cafe) / 30 min.

17.00 POVEȘTI CU MARIONETE: Prezentare atelier mânuire păpuși-Galerii Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina / 30 min.

18.00 MOFTUL ROMÂN: Teatrul MIGNON București-Sala Teatrului de Păpuşi

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 50 min.

19.30 TITANIC VALS, regia Alexandru Dabija: Teatrul ODEON București-Casa de Cultură a Sindicatelor

Spectacol pentru tineri şi adulţi / 135 min.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. albadanni

    miercuri, 16.09.2015 at 11:57

    Excelent, asteptam cu nerabdare. Am fost in ultimii 3ani, a fost grozav de fiecare data.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Anunț începere proiect: Schimb de destinație din clădire Primărie și Consiliu Local în centru de zi pentru persoane vârstnice

Publicat

Anunț privind începerea proiectului „Schimb de destinație din clădire Primărie și Consiliu Local în centru de zi pentru persoane vârstnice și unități de îngrijire la domiciliu, cu modernizare și mansardare”

Comuna Ciugud, cu sediul în Regiunea de Dezvoltare Centru, comuna Ciugud, sat Ciugud, România, Str. Simion Bran nr. 10, județul Alba, cod poștal 517240, România, derulează, începând cu data de 10.04.2020, proiectul „Schimb de desnație din clădire Primărie și Consiliu Local în centru de zi pentru persoane vârstnice și unități de îngrijire la domiciliu, cu modernizare și mansardare”, în baza contractului de finanțare nr. 5300/10.04.2020.

Proiectul „Schimb de desnație din clădire Primărie și Consiliu Local în centru de zi pentru persoane vârstnice și unități de îngrijire la domiciliu, cu modernizare și mansardare”, cod MySMIS 127881, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat de către Comuna Ciugud și are o valoare totală de 2.863.526,08 lei, din care 2.588.819,13 lei reprezintă finanțare nerambursabilă. Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect în Regiunea Centru. Proiectul este prevăzut a se derula în perioada 10.04.2020 – 30.04.2023.

Obiecvul general al proiectului este prevenirea instuționalizării persoanelor vârstnice (care au împlinit vârsta de 65 de ani) din comuna Ciugud, județul Alba, dezvoltând infrastructura locală de servicii sociale fără componenta rezidențială.

Obiecvele specifice ale proiectului: 

1. Crearea cadrului necesar pentru prevenirea instuționalizării persoanelor vârstnice prin diverse acvități de socializare și implicare civică acvă.

Centrul social nou înființat va avea un rol important în prevenirea instuționalizării vârstnicilor din comuna Ciugud prin serviciile sociale oferite în cadrul centrului. În cadrul centrului social sunt disponibile acvități de socializare și petrecere a mpului liber, inclusiv acvități cultural-arsce, dând as el șansa vârstnicilor să se integreze în societate și să se adapteze mai ușor la noul statut (de pensionari), precum și servicii de îngrijire la domiciliu a persoanelor care au as el de nevoi.

Rezultat aferent: Un centru de zi nou înființat fără componenta rezidențială și o unitate de îngrijire la domiciliu.

Indicator aferent: Beneficiari (vârstnici) de infrastructură socială de zi reabilitată/modernizată /exnsă/ dotată inclusiv de centru de îngrijire la domiciliu 460 persoane /an.

2. Prevenirea excluziunii, izolării și a marginalizării sociale prin implicarea persoanelor vârstnice în viață socială acvă.

Vârstnicii din Ciugud o să beneficieze în cadrul centrului social de servicii sociale desnate lor, de acvități care să-i mențină acvi, având posibilitatea de a se implica în acvități de voluntariat, dar și de a pracca sport, respecv gimnască de întreținere fizică. De asemenea vor beneficia de servicii de îngrijire la domiciliu, servicii care vor ridica calitatea vieții, inclusiv prin componenta de comunicare aferentă.

Rezultat aferent: Un centru de zi nou înființat fără componenta rezidențială și o unitate de îngrijire la domiciliu.

Indicator aferent: Beneficiari (vârstnici) de infrastructură socială de zi reabilitată/modernizată/ exnsă/ dotată inclusiv de centru de îngrijire la domiciliu 460 persoane/an.

3. Asigurarea și facilitarea accesului persoanelor cu dizabilități, pe baza de egalitate cu ceilalți cetățeni, la toate serviciile sociale prin mediu construit, infrastructura și transport adecvat cerințelor specifice.

Centrul social va avea rampa pentru persoanele cu dizabilități, facilitând as el accesul persoanelor în scaun cu role.

Rezultat aferent: Un centru de zi nou înființat fără componenta rezidențială și o unitate de îngrijire la domiciliu.

Indicator aferent: Beneficiari (vârstnici) de infrastructura socială de zi reabilitată/ modernizată/exnsă/ dotată inclusiv de centru de îngrijire la domiciliu 20 persoane /an.

Vezi AICI documentul (.PDF)

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Simulare EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Programa pentru testarea la Română și Matematică. Draft

Publicat

sala clasa pregatire examen

La finalul lunii martie se desfășoară simularea probelor pentru Evaluare Națională 2021, iar Ministerul Educației are în lucru programa pentru aceste testări.

Este vorba despre materia luată în considerare pentru probele de simulare a examenului.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Primul set de teste de antrenament pentru elevi, publicate de minister. MODELE de SUBIECTE la Română și Matematică

Potrivit unui document aflat în lucru, se renunță la un singur capitol la Limba și literatura română, iar la Matemarică nu sunt incluse conținuturi de la capitolul Funcții și de la Geometrie.

Vezi și EVALUARE NAȚIONALĂ 2021: Modele de subiecte pentru examen, clasa a VIII-a. Teste de antrenament, setul 2 – Română și Matematică

Conținuturile exceptate din programa pentru Evaluarea Națională 2021, potrivit Edupedu.ro sunt:

Limba și literatura română:

Domeniul de conținut: Elemente de construcție a comunicării

construcţii impersonale; construcţii cu pronume reflexive; construcţii incidente;

realizări propoziționale ale unor funcții sintactice: completiva directă, completiva indirectă și completiva prepozițională.

Matematică:

Domeniul de conținut: Algebră – Subdomeniul: Funcții

Reprezentarea şi interpretarea unor dependenţe funcţionale prin tabele, diagrame şi grafice

Funcţii de forma f: R → R, f(x)=ax+b, unde a şi b sunt numere reale, graficul acestor funcții, reprezentarea și interpretarea geometrică a graficului acestor funcții, lecturi grafice

Domeniul de conținut: Geometrie – Subdomeniul: Corpuri geometrice

Perpendicularitate: plane perpendiculare; unghi diedru, unghi plan corespunzător diedrului; unghiul a două plane; teorema celor trei perpendiculare;

Arii şi volume ale unor corpuri geometrice: piramidă regulată (cu baza triunghi echilateral sau pătrat), prismă dreaptă (cu baza triunghi echilateral sau pătrat)

CALENDAR Simulare Evaluare Naţională 2021, pentru elevii clasei a VIII-a:

29 martie 2021: Limba şi literatura română
30 martie 2021: Matematică
31 martie 2021: Limba şi literatura maternă (pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă)

Reamintim că programele pentru examenul propriu-zis au fost actualizate de minister în luna ianuarie.

Vezi LISTA: Programele modificate pentru EXAMENELE de Bacalaureat 2021 și Evaluare Națională 2021, publicate de Ministerul Educației

Probele propriu-zise de examen – Evaluare Națională 2021 la clasa a VIII-a se desfășoară în perioada 22-25 iunie. Primele rezultate vor fi afișate în 29 iunie, iar cele finale în 4 iulie.

CALENDAR Evaluare Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a 2020-2021:

7 – 11 iunie 2021 – Înscrierea la evaluarea națională
22 iunie 2021 – Limba și literatura română, probă scrisă
24 iunie 2021 – Matematică, probă scrisă
25 iunie 2021 – Limba și literatura maternă, probă scrisă
29 iunie 2021 (până la ora 14:00) – Afișarea rezultatelor înaintea contestațiilor
29 iunie 2021 (ora 16:00 – ora 19:00) – 30 iunie 2021 (ora 8:00 – ora 12:00) – Depunerea contestațiilor
30 iunie – 4 iulie 2021 – Soluționarea contestațiilor
4 iulie 2021 – Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Simulare BACALAUREAT 2021: Materia pentru testări, pe discipline – conținuturi exceptate. Proiect

Publicat

Ministerul Educației pregătește materia pentru simularea examenului de Bacalaureat 2021 ce se va desfășura în perioada 22-25 martie. Este vorba despre un document în lucru, cu conținuturi exceptate pentru simulare.

Acesta ar putea suferi modificări în perioada următoare.

Vezi și BACALAUREAT 2021: Modele de subiecte publicate de Ministerul Educației. Variante de pregătire pentru examen și calendar

Conținuturile exceptate din programa pentru Bacalaureat 2021, potrivit documentului de lucru consultat de Edupedu.ro sunt:

Limba și literatura română – nu există, deocamdată, niciun conținut exceptat, toată programa de examen este valabilă.

Matematică – sunt exceptate:

Mate-Info:

Matematică – Științe ale Naturii

Matematică – Tehnologic:

Matematică – Pedagogic:

Istorie – sunt exceptate următoarele:

D. Relațiile Internaționale

1. Spaţiul românesc între diplomaţie şi conflict în Evul Mediu şi la începuturile modernităţii.
2. România şi concertul european; de la „criza orientală” la marile alianţe ale secolului XX – cu excepția aspectelor referitoare la faptele istorice desfășurate după 1920 din acest conținut.

Filosofie – sunt exceptate:

Teorii politice moderne şi contemporane;

4. Cunoaşterea

Forme de cunoaştere şi tipuri de adevăr;

Adevăr şi eroare.

Pentru toate celelalte discipline, conținuturile din programa pentru examen sunt valabile și la simularea Bacalaureatului 2021.

CALENDAR Simulare examen național de Bacalaureat 2021 pentru clasele a XII-a și a XIII-a:

22 martie 2021: Limba şi literatura română – proba E.a)
23 martie 2021: proba obligatorie a profilului – proba E.c)
24 martie 2021: proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d)
25 martie 2021: Limba şi literatura maternă – proba E.b)

În ianuarie, ministerul a publicat programele pe discipline pentru examenul de Bacalaureat 2021.

Vezi Materia pentru toate examenele AICI: Programele modificate pentru EXAMENELE de Bacalaureat 2021 și Evaluare Națională 2021, publicate de Ministerul Educației

Examenul propriu-zis va fi în perioada 14-25 iunie, cele orale, respectiv 28 iunie – 1 iulie, cele scrise. Primele rezultate vor fi publicate în 5 iulie, iar cele finale, în 9 iulie.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

Tânăr din Alba, amendat cu 2000 de lei pentru că nu a respectat carantina după ce a venit din Germania. Alte sancțiuni în județ

Publicat

Un tânăr de 19 ani din comuna Cetatea de Baltă s-a ales cu amendă în valoare de 2.000 de lei pentru că nu a respectat măsura carantinării la întoarcerea din Germania.

În ultimele 24 de ore, în județul Alba au fost sancționate în total 155 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și alte șase care au circulat fără să respecte restricțiile.

Potrivit IPJ Alba, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Jidvei l-au depistat pe un tânăr, de 19 de ani, din comuna Cetatea de Baltă, care nu au respectat măsura carantinării și a părăsit locația unde ar fi trebuit să se afle pentru următoarele două săptămâni, ca urmare a faptului că s-a întors din Germania.

Tânărul a fost sancționat contravențional, cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform prevederilor art. 65 din Legea 55/2020.

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au continuat, în sistem integrat, acțiunile de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, în scopul prevenirii răspândirii virusului Covid 19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 256 de polițiști și polițiști locali, alături de jandarmi, lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Au fost controlate 91 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate și 102 de mijloace de transport, din care 43 de mijloace de transport în comun.

Au fost legitimate 2.050 de persoane și au fost făcute verificări la 73 de  obiective de interes precum restaurante, fastfood-uri,  hoteluri, pensiuni, cabane și alte spații de cazare.

Echipele de control au depistat și sancționat 155 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală, o persoană care nu au respectat măsurile privind carantinarea și 6 care nu au respectat restricțiile de deplasare.

”Obiectivul acțiunilor desfășurate nu este aplicarea de sancţiuni, ci acela de a-i determina pe toți cetățenii să conștientizeze necesitatea respectării normelor sanitare pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Covid 19.

Recomandăm tuturor cetățenilor să păstreze distanțarea fizică, să poarte mască și să nu se expună la riscuri”, transmite IPJ Alba.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate