Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

De VINERI, în Cetatea Alba Carolina începe Sărbătoarea Muzicii. Anul acesta, va fi muzică 100% românească. PROGRAMUL


Publicat

sarbatoarea muzicii oameni public piata cetatii concertVara, în Alba Iulia, „a fi” este egal cu „a sărbători”. Dacă 2012 a fost anul întâlnirii cu Nouvelle Vague sau Juke Box Trio, în 2013 albaiulienii i-au văzut live pe cei de la Moonlight Breakfast, iar în 2014, Bonnie Tyler a adunat mii de oameni în Piaţa Cetăţii, anul acesta, e rândul românilor să strălucească, într-o Sărbătoare a Muzicii 100% românească.

Vineri, de la ora 20.30, Maria Buză într-un one-woman show de zile mari. Maria Buză și Taraful George Pătrașcu – o trecere prin istoria muzicii europene de la șansonetele franțuzești la profunzimea pieselor Maria Tănase, de la ecourile Marlene Dietrich la rezonanța romanțelor Ioanei Radu, având un open act îndrăzneț.

Cvartetul de naiuri Transition va încearca să deschidă noi drumuri naiului românesc într-o manieră modernă universală.

1Sâmbătă, începând cu ora 21.00, ai o desfăşurare impresionantă de forţe muzicale, la Traviata, un spectacol grandios montat în aer liber, în Cetate.

Opera Națională Română de Stat Cluj-Napoca va transpune Cetatea Alba Carolina într-o imensă scenă de operă, un veritabil auditorium de muzică clasică, în ritmul muzicii personajelor inspirate din romanul “Dama cu camelii” de Alexandre Dumas fiul.

Albaiulienii vor avea parte la final de un spectacol piro-muzical grandios, în deplin acord cu partitura operei. Cu alte cuvinte, cerul va fi luminat cu focuri de artificii, în acordurile piesei de muzică clasică.

 

 

2Duminică, de la 20.30, Ionel Tudor și Big Band-ul Radiodifuziunii Române dau măsura exactă a talentului dus dincolo de limita pasiunii. Big Band-ul Societății Române de Radiodifuziune a fost înfijnțat în urmă cu peste cinci decenii și a fost gazda unor maeștrii importanți, dirijori și compozitori, precum Sile Dinicu, Ionel Cristinoiu și în prezent Ionel Tudor.

 

 

O prezență inedită pe platoul Cetății o reprezintă “Camionul cu Artă”. Sărbătoarea Muzicii pune accentul pe formule culturale contemporane şi pe capacitatea de a stimula creativitatea prin implicarea artiştilor locali, nationali şi europeni care au o importanţă însemnată.

Timp de trei zile, cei prezenți în Cetate vor putea admira obiecte de tip suvenir, reprezentative pentru oraș și care ulterior vor putea fi admirate în expoziții organizate de galerii de artă din București.

Între 19 si 21 iunie, e Sărbatoarea Muzicii, un reper cultural mondial, organizat în Romania exclusiv la Alba Iulia, în Cealaltă Capitală. Un eveniment marca Primăria Alba Iulia.

Accesul la spectacolele din Piaţa Cetăţii este liber.

PROGRAMUL evenimentului Sărbătoarea Muzicii la Alba Iulia:

Vineri, 19 iunie

Ora 20.30 Maria Buză şi Taraful “Gheorghe Pătraşcu”

În deschidere, “Transition” – cei mai talentaţi tineri naişti ai României

Sâmbătă, 20 iunie

Ora 21.00 “Traviata”, de Giuseppe Verdi – Opera Naţională Română Cluj-Napoca

Sspectacol interpretat în limba italiană

Invitaţi: dirijorul Cristian Sand şi tenorii Ştefan Pop şi Samuel Druhora

Duminică, 21 iunie

Ora 20.30 Big Band-ul Radio

Dirijor Ionel Tudor

Solişti: Luminiţa Anghel, Nico, Vlad Miriţă

Vezi şi SĂRBĂTOAREA MUZICII la Alba Iulia. Maria Buză, „Traviata” şi Big Band-ul Radio, cu Luminiţa Anghel, Nico şi Vlad Miriţă. PROGRAMUL cu detalii despre artişti

Următoarele nume au purtat spre Alba Iulia cele mai noi tendinţe muzicale sau spectacole clasice, premiere absolute pentru oraş în ediţiile anterioare:

Carmina Burana de Carl Orff – în interpretarea Orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu și a Corului Operei Naționale Române Cluj-Napoca – cea mai impresionantă producție de acest gen din România cu completarea dimensiunii muzicale cu cea a vizualului prin efecte speciale sincronizate (laser și pirotehnie).

“Aida” de Giuseppe Verdi – în interpretarea Operei Naționale Române Cluj-Napoca – prima reprezentație în aer liber a acestei producții care a însemnat pe lângă crearea de decoruri speciale pentru Cetatea Alba Carolina și atragerea a peste 200 de voluntari cuprinși în distribuție.

Acapella Music cu Cantabile The London Quartet (Marea Britanie), Delta Q (Germania), Die Medlz (Germania), Vocal Tempo (Cuba), Jukebox Trio (Rusia) – concerte dedicate genului acapella, unice pentru peisajul muzical românesc.

Concert Novelle Vague (Franța) – trupă în vogă pe întreg mapamondul pentru abordarea proaspătă, pentru sound-ul reinterpretat din cultura cinematografică franceză, pentru aranjamehtele muzicale în stil bossa nova.

Concert Bonnie Tyler (Marea Britanie) – o legendă a muzicii rock, o voce inconfundabilă și o prezență electrizantă a reușit să adune îi Piața Cetății din Cetatea Alba Carolina peste 16.000 de turiști și localnici, dornici să fie prezenți a un adevărat concert de gală.

Concert “Povestea naiului” – un concept al unuia dintre cei mai apreciați naiști români, Radu Nechifor.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Programari on line pentru schimbarea buletinului, la Alba Iulia. Sistem tip ”primul venit, primul servit”

Publicat

De miercuri, 8 iulie, cetățenii din Alba Iulia se pot programa online pentru schimbarea cărții de identitate. 

Pentru reducerea aglomerației la ghișee, platforma www.evp-albaiulia.ro va veni în sprijinul cetățenilor oferind posibilitatea alegerii datei și orei de programare în funcție de locurile rămase libere în timp real, precum și primirea de informații personalizate despre locație, ore, acte sau legislație.

Accesul publicului se va putea realiza de pe orice tip de terminal, fie el calculator personal, telefon, tabletă, singura condiție fiind conectarea la internet.

Programarea are la bază principiul „Primul venit – primul servit”. În secțiunea „Ajutor” a site-ului există prezentări video privind pașii necesari pentru utilizarea aplicației.

Site-ul va fi disponibil publicului din data de 08.07.2020, iar rezervările se vor putea realiza începând cu data de 14.07.2020. Până la data de 14 iulie au fost eliberate bonuri de ordine și nu mai sunt ore disponibile pentru programare.

Pentru orice nelămuriri și informații angajații Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor Alba Iulia vă stau la dispoziție la telefonul 0258.815.565, 0258.814.550 sau pe adresa de e-mail spclep@apulum.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

UPDATE FOTO: INCENDIU într-un sat din Șugag: Acoperișul unei anexe a luat foc

Publicat

Un incendiu a izbucnit marți, în jurul orei 17.00, în localitatea Dobra din Șugag. Potrivit ISU Alba, incendiul se manifestă la acoperișul unei anexe gospodărești.

UPDATE: Incendiul s-a manifestat la acoperișul unei anexe gospodărești, dar până la sosirea pompierilor din Sebeș, incendiul a fost stins de SVSU Șugag. A ars acoperișul anexei pe o suprafață de aprox 27mp, au mai transmis reprezentanții ISU Alba.

La fața locului intervin pompierii din Sebeș cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

Știre în curs de actualizare.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Centura oraşului Alba Iulia, care va lega autostrada de drumul spre Zlatna: Contractul pentru realizarea PUZ-ului a fost semnat

Publicat

Procedura de achiziţie pentru realizarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) destinat construirii centurii de nord a municipiului Alba Iulia a fost finalizată de către Primărie. Este vorba despre un drum cu două benzi de circulație, în lungime de 6 km, care va lega DN 1 – din sensul giratorul aflat la ieșirea din oraș spre Cluj, de DN 74 – în zona localității Șard.

Contractul în valoare de 115.598 lei a fost încheiat la sfârșitul lunii iunie cu firma Total Business Land SRL din Alba Iulia. Potrivit documentației, termenul de predare maxim este de 120 zile de la emiterea ordinului de începere.

Vezi și HARTĂ: O nouă ȘOSEA DE CENTURĂ, la Alba Iulia. Pe unde va face legătura între DN 1 și DN 74. Licitație pentru elaborare PUZ

Potrivit temei de proiectare, traseul obiectivului propus va începe din sensul giratoriu Alba Iulia Nord, către teritoriul administrativ al comunei Ighiu și va face legătura între DN 1 (E 81) și DN 74. Lungimea traseului propus pe teritoriul administrativ al municipiului Alba Iulia este de 4,6 km, continuând cu aproximativ 1,4 km pe teritoriul administrativ al localității Ighiu.

Șoseaua de centură va pleca din sensul giratoriu de la nodul rutier Alba Iulia Nord, unde se face legătură cu DN 1 şi Autostrada A10 Sebeș – Turda, va trece pe la nord de uzina Saturn, iar după ce va traversa valea din zonă şi calea ferată Alba Iulia – Zlatna, va urma cursului râului Ampoi, unde există şi în prezent un drum comunal.

Șoseaua va intra pe teritoriul comunei Ighiu, după care va traversa prin intermediul unui pod rutier Ampoiul şi va face conexiunea cu DN 74, în zona localității Şard, înainte de podul rutier peste râul Ampoi aflat la intrarea în localitate dinspre Alba Iulia.

Investiţia propriu-zisă în realizarea şoselei va fi realizată de Consiliul Judeţean şi este estimată la peste 8 milioane de euro.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Cum pot solicita absolvenții de liceu să vadă lucrările de la Bacalaureat 2020. Model de cerere

Publicat

laptop calculator

După publicarea rezultatelor finale la Bacalaureat 2020, absolvenții de liceu pot solicita, dacă doresc, să vadă lucrările corectate. Solicitările pot fi transmise până miercuri, 8 iulie.

După aprobarea cererilor, vor putea vedea lucrările în perioada 16-17 iulie.

Vezi Model de cerere pentru vizualizarea lucrărilor la Bacalaureat 2020.

În cerere, candidații semnează pentru a avea dreptul să vadă lucrarea, dar nu au voie să o fotografieze sau să întrebe profesorul care îi va asista, în timpul în care își consultă lucrarea, despre punctajul acordat sau corectura făcută, scrie edupedu.ro.

Cererile se transmit electronic la centrele de examen unde candidații au susținut probele și se înregistrează la secretariatele acestora.

Procedura de vizualizare a lucrării presupune digitalizarea foii de examen. Lucrările vor fi scanate în centrele de evaluare unde au fost corectate, urcate pe un FTP (File Transfer Protocol, adică protocol pentru transferul fişierelor prin internet) și accesate din școala stabilită să fie centru de vizionare în momentul în care ajunge candidatul.

Reamintim că la Bacalaureat 2020 a fost înregistrat un număr record de contestații: peste 62.000 la nivel national și peste 1.200 în Alba (au fost 2.500 de candidați la examen, în județ). Potrivit sursei citate, aproape 10% din totalul notelor contestate la nivel national au modificări peste un punct.

Vezi TOP LICEE în ALBA după rezultate finale BACALAUREAT 2020. Rată de promovare 71,8%, mai mare după contestații, în județ

Rata de promovare a examenului de Bacalaureat 2020 în Alba a crescut la peste 71%, după rezolvarea contestațiilor, de la 69,07% cât era la momentul publicării primelor rezultate. Numărul notelor de 10 (zece) a crescut cu 15 (sunt 121 candidați cu nota 10 la proba obligatorie a profilului, față de 119 anterior și 149 cu nota 10 la proba la alegere a profilului și a specializării, față de 136, înainte de contestații; mai sunt 22 de note de 10 la proba de română și 3 la maternă). Dintre cei 2.642 de candidați înscriși, s-au prezentat 2.507 de candidați (2.132 de candidați din promoția curentă, respectiv 375 de candidați din promoțiile anterioare).

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate