Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizia luată de UEFA în cazul arbitrului Colțescu, acuzat de rasism. Ce conține raportul Comisiei de Etică și Disciplină

Publicat

Arbitrii Sebastian Colțescu și Octavian Șovre nu au fost rasiști la adresa antrenorului secund al echipei de fotbal Istanbul Başakşehir. Așa a hotărât Comisia de Disciplină a UEFA, referitor la folosirea cuvântului „negru” de către români.

Comisia de Etică și Disciplină din cadrul UEFA a dat verdictul în urma scandalului în care a fost implicat Sebastian Colțescu la meciul dintre PSG și Istanbul Bașakșehir, de la finalul anului trecut.

Raportul UEFA, după scandalul ”Colțescu” de pe Parc des Princes

”Din probele video şi audio disponibile, s-a stabilit că domnii Colţescu şi Şovre au folosit expresiile în limba română <negrul ăla> şi <ăla negru>, care în engleză sunt traduse <the black one>, pentru a-l identifica pe antrenorul secund al lui Basaksehir, domnul Webo.

Conform raportului lingvistic, expresiile româneşti <negrul ăla> şi <ăla negru> nu au conotaţii peiorative sau negative.

Cele mai relevante dicţionare englezeşti stabilesc explicit că termenul <negru> folosit ca adjectiv, aşa cum rezultă din expresiile româneşti menţionate mai sus, nu este ofensator. Mai mult, cuvântul <negru> este utilizat la scară largă de organizaţiile anti-rasiste şi de milioanele de adepţi ai acestora tocmai pentru a combate rasismul.

Citește și „Je suis român”. Presa maghiară îl apără pe Sebastian Colțescu după scandalul de rasism de la meciul PSG – Istanbul Bașakșehir

Astfel, expresiile <negrul ăla> şi <ăla negru>, deşi ar putea fi considerate drept controversate în contextul în care erau spuse şi din cauza foneticii similare dintre cuvântul <negru> din română şi termenul peiorativ englezesc <negro>, nu pot fi percepute ca discriminatorii sau rasiste. În consecinţă, nu constituie conduită sancţionabilă.

În fine, remarca domnului Buruk nu poate fi considerată discriminatorie, deoarece este o opinie sau o sugestie către arbitrul de rezervă, pentru ca termenii folosiţi de acesta ar putea fi evitaţi în contexte precum competiţiile UEFA.

În consecinţă, nu se vor lua măsuri disciplinare împotriva domnului Buruk.

În baza celor de mai sus, inspectorul de etică şi disciplină desemnat consideră că investigaţia asupra unui posibil comportament rasist sau discriminatoriu al domnilor Colţescu, Şovre şi Buruk s-a terminat, fără a fi nevoie de luarea unor măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA”, se arată în raportul inspectorului care a cercetat cazul, potrivit prosport.ro.

La meciul din Champions League dintre PSG și Istanbul Başakşehir, disputat pe 8 decembrie 2020, arbitrul de rezervă Sebastian Colțescu și unul dintre asistenți, Octavian Șovre, au folosit expresiile „ăla negru” și „negrul ăla” pentru a-l indica centralului Ovidiu Hațegan pe antrenorul secund al formației turce, camerunezul Webo.

Jucătorii ambelor echipe au reacționat, considerând că termenii folosiți de arbitrii români au fost rasiști. Meciul de pe „Parc de Princes” s-a oprit și s-a disputat a doua zi, cu o altă brigadă de arbitri, iar PSG s-a impus cu 5-1. 

Pentru că expresiile folosite nu au tentă rasistă, nu vor fi luate măsuri disciplinare pentru încălcarea articolelor din legile UEFA, se arată în raportul inspectorului care a cercetat cazul scrie digifm.ro

S-a spus că Sebastian Colţescu l-ar fi indicat într-un mod jignitor pe Pierre Webo, de pe banca tehnică a turcilor, oficial eliminat apoi de Ovidiu Haţegan.

Numai că în întregistrarea audio apărută ulterior în mediul online nu pare vocea lui Sebastian Colţescu cea care spune „Ăla negru de acolo. Nu se poate aşa ceva. Ăla negru„.

Din înregistrarea audio, cel care foloseşte replica „ăla negru de acolo” pare mai degrabă „asistentul” Octavian Şovre, unul dintre colaboratorii lui Haţegan la meciurile internaţionale scrie digisport.ro.

Ministrul Sportului, reacție la decizia UEFA, în cazul Colțescu

Ionuţ Stroe, ministrul Tineretului şi Sporturilor în Guvernul Orban, a reacţionat, după ce UEFA a dat verdictul final în scandalul de rasism în care a fost implicat arbitrul român Sebastian Colţescu. 

„Condamnăm cu fermitate orice fel de exprimare sau declaraţie care poate fi considerată rasistă sau discriminatorie.

Îmi cer scuze în numele sportului românesc pentru acest incident nefericit. A fost un incident particular, acest lucru nu reprezintă sportul românesc. 

Ancheta UEFA ne va spune ce s-a întâmplat cu adevărat, iar apoi se vor lua măsuri.

Nu cred că ajungem la un scandal diplomatic, toţi condamnăm acest fel de incident. Această exprimare nefericită va fi sancţionată. 

Mi-aş dori ca exprimarea să fi fost inofensivă sau neutră, dar nu trebuie să tolerăm asemenea comportamente. Vom avea discuţii apropos de modul în care putem repara această situaţie.

Este un caz particular, nu poate fi generalizat, nu reprezintă sportul românesc”, a declarat Ionuţ Stroe în decembrie 2020, la câteva ore după ce Sebastian Colţescu s-a referit la Pierre Webo, antrenorul secund al celor de la Istanbul Başakşehir, ca „ăla negru” a declarat ministrul la DCNews.ro

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate