Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Decizie finală, în cazul jafului ca în filme, de la casa patronului de la ”Elis Pavaje” din Alba. Ce pedepse au primit spărgătorii

Publicat

Magistrații Curții de Apel Alba Iulia au dat o decizie finală după șapte ani, de la jaful care a avut loc în casa patronului firmei Elis Pavaje. Este vorba despre un jaf desprins parcă din filme, în urma căruia cei care au reușit lovitura, ar fi sustras atunci bunuri, bani și bijuterii în valoare de 600.000 de lei.

O primă decizie a fost în primă instanță, la Tribunalul Alba, în luna martie a anului 2021. Apoi, dosarul a mers în apel la Curtea de Apel Alba Iulia.

Aici magistrații, au încetat procesul penal pentru o parte dintre infracţiuni, dar i-a condamnat pe cei patru bărbaţi pentru furt calificat şi spălarea banilor.

Mai exact, judecătorii instanței superioare, au dispus achitarea pentru faptele de uz de fals, fals în declaraţii, instigare la uz de fals, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, pentru că a intervenit termenul de prescripţie.

CITEȘTE ȘI: Cea mai mare spargere din Alba, din ultimii 10 ani: Filmul furtului de 600.000 de lei din casa patronilor companiei Elis Pavaje

De asemenea au redus daunele materiale  pe care bărbații trebuie să le plătească către părțile civile: de la suma de 462.800 lei, la suma de 128.500 lei şi 32.000 euro (sau contravaloarea în lei la data plăţii).

Pedepse

Ion F. din Sibiu şi Radu C. din Sebeş au fost condamnaţi, fiecare, la câte 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei, sub supraveghere, pe un termen de 4 ani.

Dumitru H., din Sebeş, a fost condamnat la pedeapsa rezultantă de 7 ani şi 20 de zile de închisoare, în acest dosar el primind 4 ani şi 4 luni după gratii. Mihai A., din Constanţa, a primit 3 ani şi 20 de zile, tot în regim de detenţie.

Mascați, în casa ”Regelui pavajelor”

Omul de afaceri, supranumit şi ”regele pavelelor” Elisiu Goța, deţine firma Elis Pavaje şi are o avere cifrată la 26 – 28 de milioane de euro.

Jaful din locuinţa acestuia a avut loc în ianuarie 2015. Persoane mascate au sustras bani, bunuri şi bijuterii în valoare de circa 600.000 de lei, suma vehiculată la acel moment.

După circa şase luni, poliţiştii din Alba au reuşit să prindă cinci persoane suspectate în infracţiunile ce au avut loc în legătură cu furtul din casa familiei Goţa.

În iulie 2016, oamenii legii au efectuat opt percheziţii în Alba, Sibiu şi Constanţa la domiciliile persoanelor vizate de anchetă.

Cu ocazia percheziţiilor au fost indisponibilizate în vederea dispunerii ulterioare a unor măsuri asiguratorii, următoarele bunuri şi valori: cinci autoturisme, suma de 500 euro şi 5.000 lei, două arme cu muniţia aferentă (ambele neletale şi deţinute ilegal), un imobil, aparatură electrică şi electrocasnică.”

Citește și: Hoții care au spart casa patronilor companiei Elis Pavaje, trimiși în judecată pentru spălare de bani

Poliţiştii  aveau suspiciuni cu privire la faptul că, în perioada 2014 – 2016, suspecţii ar mai fi comis alte furturi din locuinţe situate pe raza judeţului Alba.

Declarații de la momentul respectiv:

YouTube video

Ulterior sumele de bani ar fi fost folosite de către persoanele bănuite de comiterea furturilor, pentru achiziţionarea unor imobile şi autovehicule, fie în nume propriu, fie prin persoane interpuse, iar pentru înmatricularea autovehiculelor, ar fi fost folosite documente false.

VEZI ȘI: Hoții bănuiți că au spart casa familiei Goța, proprietarii companiei Elis Pavaje, în libertate. S-a dispus măsura controlului judiciar

Cea mai mare spargere din Alba, din ultimii 10 ani: Filmul furtului de 600.000 de lei din casa patronilor companiei Elis Pavaje

Cum a decurs spargerea

Bărbații au primit un pont, de la o persoană, că în casa familiei Goța se află sume mari de bani și bijuterii. Cei doi soți erau plecați în acel moment din țară, pentru 19 zile.

Toată acțiunea a fost planificată de către spărgători pas cu pas. Aceștia s-au deplasat cu o mașină, pe raza localității Petrești (Sebeș). Un bărbat, șoferul desemnat, a rămas în mașină pentru a asigura scăparea.

Unul dintre bărbați s-a urcat pe un stâlp de curent din zona casei și a tăiat un fir care ducea la locuință. Apoi, au dat jos sirena de la sistemul de alarmă, sirenă care era plasată pe zidul exterior al locuinței și pe care au aruncat-o în piscina imobilului.

După escaladarea gardului au pătruns pe proprietatea familiei. În acel moment au început să se activeze și senzorii de mișcare.

Bărbații s-au mișcat rapid: au intrat în locuință, prin punctul cel mai vulnerabil, o ușă de termopan din spatele casei, pe care au forțat-o cu un levier. Imediat după ce au intrat în casă, au distrus sistemul de alarmă din interior.

Cu sistemul de alarmare distrus, aceștia au început să caute bunurile.

Unde erau ascunși banii și cât au reușit să fure

Potrivit motivării instanței, bărbații au furat următoarele:

”- din dresingul dormitorului, dintr-un dulap, suma de 30.000 euro, legați cu elastic, sumă compusă din bancnote cu cupiura de 500, 200, 100 și 50 euro;

– dintr-o cutie de carton pentru pantofi, aflată în zona inferioară a aceluiași dulap (dresing), suma de 100.000 lei, banii care au aparținut nepoților lor, de la nunta acestora;

CITEȘTE ȘI: Hoții care au spart casa patronilor companiei Elis Pavaje, trimiși în judecată pentru spălare de bani

– dintr-un sertar al noptierei aceluiași dormitor suma de 40.000 lei, compusă din bancnote cu cupiura de 200 lei;

– dintr-o cutie metalică aflată în coșul de rufe (într-un săculeț de pânză) din baia aceluiași dormitor, suma de 200.000 lei, compusă din bancnote cu cupiura de 500 lei și suma de 20.000 lei, compusă din bancnote cu cupiura de 100 lei, precum și aproximativ suma de 5.000 euro;

– din seiful situat în dulapul din același dormitor, suma de 1.000 euro. Despre acest seif persoanele vătămate declară că seiful se afla în dulapul dormitorului lor, nu era fixat de dulap, iar cheile acestui seif se aflau în interiorul aceluiași dulap, într-o cutie, puse într-un plic, declarând totodată că pe lângă aceea sumă de bani în acel seif se mai aflau carduri bancare – cu codurile pin aferente, acestea fiind găsite în seif împreună cu suma de 300 euro;

– din interiorul living-ului, dintr-un dulăpior, mai multe bijuterii din aur care se aflau depozitate în cutiile speciale ale acestora, bijuteriile sustrase cântărind aproximativ 300 grame. Aceste bijuterii sustrase sunt: 4 brățări din aur, 5 inele de damă, 3 perechi de cercei cu pietre semiprețioase și patru lănțișoare din aur;

– 2 ceasuri de mână, de damă, care nu erau de valoare și care erau prevăzute cu brățări metalice, unul auriu, iar celălalt argintiu, unul dintrea aceste ceasuri fiind marca „GUESS”. Aceste ceasuri se aflau la un loc cu bijuteriile sustrase;

– un binoclu marca TROPHY XLT.

Astfel prejudiciul inițial a fost stabilit la o valoare de aproximativ 569.000 lei, calculându-se gramul de aur la 160 lei/1gram (an 2015 – 300gr. X 160Lei=48.000Lei), 1 euro la 4,48 lei (curs BNR la 26.01.2015 – 36.000 euro x 4,48=161.280 lei) și fără a fi evaluate cele două ceasuri și binoclul sustrase”, se arată în motivarea instanței.

Anchetă complexă

Imediat după spargere, suma imensă de bani a fost împărțită între bărbații care au dat spargerea. De asemenea, bani a primit și cel care le dăduse pontul.

Pentru a nu ridica bănuieli, cei implicați au investit banii în case, mașini, sau i-au pus la păstrare pe la diverse rude; în acest fel, ancheta polițiștilor a devenit mult mai complicată.

Pentru a-i prinde pe bărbați și a-i trimite în judecată, anchetatorii au avut declarațiile a doi martori cu identitate protejată, dar au și apelat la ascultatea telefonului unuia dintre bărbați.

Mai mult de atât, au reușit să îi localizeze pe baza telefoanelor mobile, în zona producerii spargerii și în perioada acesteia.

De asemenea, relevante au fost și documentele care atestau situația financiară a acestora, documente din care reieșea că bărbații nu puteau dovedi de unde au sumele de bani pe care le-au investit în mașini sau clădiri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax