Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Decizie finală în cazul profesoarei din Apuseni care a lovit cu palma peste cap un elev. Doi ani de cercetări și unul de judecată

Publicat

La sfârșitul lunii decembrie a anului 2022, judecătorii din Câmpeni au iertat o profesoară din Apuseni care a lovit cu palma un elev peste cap. În schimb i-au dat un avertisment. 

Este vorba despre un caz petrecut în 2020, iar o trimitere în judecată a avut loc la sfârșitul anului 2021. După decizia din primă instanță, profesoara în cauză a mers la Curtea de Apel Alba Iulia unde a atacat decizia magistraților din Câmpeni. 

În data de 8 martie 2023, magistrații instanței superioare au dat o decizie definitivă în acest caz.

În timpul procesului au fost audiați elevul în cauză, cadrul didactic, dar și alți elevi ca martori, care erau în sala când s-a întâplat fapta.

Fapta s-a petrecut în data de 5 februarie 2020,la școala din Lupșa, ”Dr Petru Șpan”, în laboratorul CDI, unde femeia este profesor documentarist. După decizia din 20 decembrie 2022, motivarea instanței a fost făcută publică, fiind disponibilă pe portalul rejust.ro.

Cadrul didactic a fost judecat pentru purtare abuzivă.

Incidentul a avut loc în timpul unei pauze dintre ore. Elevul în cauză a precizat în timpul audierilor că a fost lovit de femeie deoarece avea un pix în mână și se afla în fața unui registru, iar cadrul didactic a crezut că vrea să facă modificări în registrul respectiv.

CITEȘTE ȘI: Un cadru didactic de la o școală din Apuseni, trimis în judecată după ce ar fi lovit un elev. Ce s-ar fi întâmplat într-o pauză

Mai exact cadrul didactic ar fi crezut că minorul vrea să facă modificări în registrul respectiv și atunci pentru a-l opri l-a lovit cu palma.

Potrivit motivării instanței, ”se reţine că la data de 05.02.2020, în intervalul orar 10,50-11,00, persoana vătămată elev în clasa a-VIII-a Ia Şcoala Generală Dr.Petru Șpan a intrat împreună cu un coleg într-un compartiment al unei săli unde funcţionează Centrul de Documentare şi Informare (CDI) al şcolii, s-au aşezat fiecare pe câte un scaun lângă un calorifer.

La puţin timp după, în acel compartiment a sosit inculpata, care l-a jignit şi i-a aplicat o lovitură cu palma în zona capului, în zona drepata, temporal-parietală.

În acel moment persoana vătămată s-a ridicat de pe scaun şi a ieşit din compartiment în sala mare a CDI, iar în drum spre uşa de ieşire din sală i-a reproşat inculpatei că „într-un copil nu se dă!”.

Pe baza probelor astfel administrate în afara oricărei îndoieli rezonabile se va reţine că inculpata a comis fapta pentru care s-a dispus trimiterea sa în jduecată, cu forma de vinovăţie intenţie, aceasta întrunind elementele constitutive ale unei infracţiuni”, se arată în motivarea instanței.

La aproape trei ani de la comiterea faptei, judecătorii din Câmpeni au considerat că femeia și-a învățat lecția și au renunțat la aplicarea pedepsei pentru purtare abuzivă.

Ce au decis magistrații Curții de Apel Alba Iulia

În data de 8 martie 2023, magistrații din Alba Iulia au reținut că ”inculpata, deși a adoptat o conduită nejustificată, indiferent de circumstanțele pur subiective invocate, totuși a săvârșit infracțiunea pe fondul unei stări de tulburare determinate de comportamentul persoanei vătămate minore care i-a creat convingerea că urmează să scrie în acel catalog/registru, ceea ce este interzis elevilor.

Curtea mai constată că, deși lovitura primită i-a cauzat suferință fizică persoanei vătămate, aceasta nu a avut leziuni care să necesite zile de îngrijiri medicale sau urmări de altă natură, și în plus aceasta nu s-a constituit parte civilă în cauză”, se arată în motivarea instanței.

”Curtea constată că este justificată soluția instanței de fond de renunțare la aplicarea pedepsei, aceasta fiind totodată și cea mai ușoară soluție care poate fi pronunțată într-o cauză, în condițiile în care se stabilește vinovăția unui inculpat, precum în speță”, se mai arată în documentul citat.

Drept urmare, au respins cererea femeii și au păstrat decizia instanței de fond, adică aplicarea unui avertisment.

Decizia a fost definitivă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax