Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie ÎCCJ: Perioadele de practică, ucenicie și școală profesională vor fi considerate de acum înainte vechime în muncă

Publicat

justitie, lege, magistrat, instanta, judecata Înalta Curte de Casație și Justiție a dat o decizie definitivă care va aduce o schimbare majoră în Dreptul muncii, și anume perioadele de practică, uncenicie și școală profesională vor fi considerate de acum înainte vechime în muncă.

Ucenicia, practica și perioada în care o persoană a urmat cursurile unei școli profesionale vor fi considerate vechime în muncă, în baza Deciziei nr. 18 a Înaltei Curți de Casație și Justiție pronunțată în ședință publică în data de 5 octombrie. Prin decizia pronunțată, Instanța Supremă a admis o solicitare promovată în acest sens de Avocatul Poporului.

Vezi şi Perioada de ucenicie va fi luată în considerare ca stagiu de cotizare. Precizări de la Avocatul Poporului

Potrivit unui avocat, decizia este obligatorie și urmează a fi pusă în aplicare de către toate casele de pensii din țară.

Decizia a venit ca urmare a faptului că nu există o practică unitară a instanțelor de judecată care au soluționat în mod diferit această problemă de drept. Unele instanțe au respins cererile întrucât nu s-a dovedit existența unui contract de muncă pe perioada uceniciei.

Piața muncii este afectata într-un sens pozitiv de decizia Instanței Supreme, având în vedere faptul că în afara timpului alocat pregătirii profesionale ucenicul care prestează o muncă prin raportare la activitatea desfășurată de angajator primește un salariu și eventual alte drepturi bănești prevăzute de legislația în vigoare.

Vezi și Cum poți să CUMPERI VECHIMEA în MUNCĂ. Costă 15.500 de lei pe cinci ani. Condiţii şi model de calcul de la Casa de Pensii

sursa: realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. HARCAU CONSTANTIN

    duminică, 28.02.2016 at 08:24

    casa de pensi mehedinti refuza recalcularea pensiei pe baza DECIZIEI 18/2015. cu toate ca-sa depus adeverinta eliberata de scoala ca -sa virat contributia pentru pensi.( mentionez ca la cei ce au depus aceiasi adeverinta inainte de 2010 li -sa acceptar ) cepot face?

  2. Vasile Bloj

    vineri, 04.11.2016 at 01:26

    Buna seara, as avea o rugaminte, daca ma puteti ajuta: Stiti cumva daca vre-o persoana a castigat in instanta in baza Deciziei nr. 18/2015, in sensul recunoasterii si includerii perioadei de ucenicie in calculul vechimii in munca ?, m-ar interesa motivarea instantei. Adresez aceasta intrebare deoarece desi eu am urmat cursurile scolii profesionale si implicit ucenicia la locul de munca in perioada 1966 – 1969 si am demonstrat acest lucru, Casa de pensii a refuzat sa-mi recalculeze pensia iar Tribunalul mi-a respins cererea (am pierdut procesul) pe motiv ca nu am putut dovedi exact in ce luni si cu cat am fost platit in perioada respectiva, pt. a se putea calcula punctajul lunar. Multumesc daca ma puteti ajuta si va doresc numai bine 🙂

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax