Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Decizie în așteptare pentru proiectul eșuat de la Roșia Montană. Ce despăgubire cere Gabriel Resources, statului Român

Publicat

Decizie în așteptare pentru proiectul eșuat de la Roșia Montană. Compania canadiană Gabriel Resources cere statului român despăgubiri de până la 6,6 miliarde USD (30 de miliarde RON) pentru că i-ar fi blocat proiectul minier de la Roșia Montana.

Suma, aproximativ 2% din PIB-ul pe 2023, este de 10 ori mai mare decât estimează statul că ar datora.

Pentru situația ipotetică în care cererea principală a Gabriel Resources va fi respinsă de tribunal, compania a mai depus două revendicări alternative.

Este vorba despre două revendicări de 3,3 miliarde de dolari, respectiv 5,6 miliarde de dolari, potrivit Europa Liberă.

Procesul dintre statul român și Gabriel Resources are loc la Tribunalul de Arbitraj al Centrului pentru Soluționarea Litigiilor privind Investițiile (ICSID) de la Washington și a început în 2015.

Decizie în așteptare pentru proiectul eșuat de la Roșia Montană

Litigiul a fost deschis după ce compania canadiană a reclamat că Guvernul României a blocat un proiect de exploatare a aurului din zona Roșia Montană, în județul Alba.

În septembrie 2023, Tribunalul de arbitraj a declarat cazul închis, termenul final pentru o decizie fiind prima jumătate a lunii martie. Recent, premierul Marcel Ciolacu a spus că o decizie ar putea sosi și mai devreme.

Termenul avansat de companie, care citează regulamentul ICSID, ar fi 12 martie 2024.

”Potrivit Regulii 46 a Regulamentului de Arbitraj al ICSID, Tribunalul trebuie să emită decizia sa finală către părți în termen de 120 de zile de la închiderea procedurilor, cu condiția ca Tribunalul să poată lua încă 60 de zile suplimentare dacă nu poate elabora Decizia în acest interval de timp.

Tribunalul a notificat părțile că, conform Regulii de Arbitraj 46, a prelungit perioada pentru elaborarea și semnarea Deciziei cu încă 60 de zile.

Prin urmare, Tribunalul trebuie să emită Decizia până cel târziu la 12 martie 2024” a transmis Gabriel Resouces, într-un comunicat de presă.

Guvernul aștepta însă o decizie mai rapidă, respectiv în data de 10 februarie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax