Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Decizie în cel mai greu caz de crimă din Alba, din ultimii ani: Bărbatul care și-a ucis mama, condamnat la ani grei de închisoare

Publicat

Paul Gerhard Oțoiu, inculpat într-unul dintre cele mai grele dosare de omor din ultimii ani din Alba, și-a primit pedeapsa în primă instanță.

La patru ani de la crimă, magistrații Tribunalului Alba l-au găsit vinovat pentru că și-a ucis mama. A fost condamnat, pentru omor, la 9 ani şi o lună în regim de detenţie. 

Decizia magistraților Tribunalului Alba a venit în 3 mai 2023, la câțiva ani de la trimiterea în judecată. 

Este vorba despre o crimă comisă în 19 martie 2019, într-o casă din satul Cetea, comuna Galda de Jos. Oțoiu și-a ucis mama, în vârstă de 79 de ani. 

Dosarul a fost unul foarte complicat pentru procurori, deoarece au existat cinci expertize medicale: două care concluzionează că moartea a fost violentă și două din care reiese că nu ar fi murit în urma unor violențe.

A cincea expertiză a fost și cea care a stabilit modalitatea în care s-a produs decesul.

În timp ce procurorii l-au acuzat pe Paul Gerhard Oțoiu că și-a ucis mama în bătaie, el a avut o altă variantă.

Bărbatul a spus, în apărarea sa, că femeia a decedat la trei zile după ce a bătut-o și că o parte din urmele de violență sunt cauzate de manevrele de resuscitare pe care le-a făcut asupra ei.

Moarte învăluită în mister: Ce s-ar fi întâmplat între cei doi și cum ar fi murit femeia

În Cetea, satul în care s-a produs crima, martorii din sat spun că bărbatul și mama sa nu erau sociabili și că ieșeau rar din casă, doar pentru cumpărături la magazinul sătesc. Potrivit documentului citat, disponibil pe rejust.ro, în luna martie a anului 2019, s-au produs trei conflicte între cei doi.

La începutul lunii martie, Oțoiu și-a lovit mama cu palma peste față și umăr, nu știe de câte ori, dar spune că i-au rămas urme ce nu se vindecau.

Apoi, pe 15 martie, bărbatul a lovit-o pe femeie, când aceasta mânca, din cauza faptului că avea două felii de pâine în mână. A lovit-o cu palma peste față până când i-a dat sângele pe nas, iar el i-a șters sângele cu un șervețel. Femeia a rămas întinsă pe pat.

Momentul în care s-ar fi produs moartea femeii

Patru zile mai târziu, pe 19 martie 2019, Oțoiu și-ar fi lovit mama cu un obiect dur și, potrivit unui raport al medicilor legiști, ar fi făcut și alte acte de violență, care au dus la comprimarea toracelui femeii, iar, din cauza vârstei înaintate, ar fi cauzat leziuni ce au dus la moartea ei, au susținut anchetatorii.

Bărbatul susține că i-a făcut manevre de resuscitare

În apărarea sa, Oțoiu suține că evenimentul din 19 martie s-a produs total diferit: Acesta a văzut că mama sa se simte rău, ”iar el, văzând că victima <nu are respirație și puls>, a încercat să-i acorde primul-ajutor, efectuând mai mult manevre de <reanimare clasică>, adică respirație <gură la gură>, apoi 7 sau 8 apăsări cu palmele pe stern sau în zona sternului şi repetarea acestor activităţi timp de aproximativ 10 minute, după care a constatat că nu avea puls și nici respirație”, se arată în documentul citat.

Acesta a precizat că, timp de mai mulți ani, a fost voluntar sanitar într-o structură și că acolo a învățat să facă manevre de resuscitare.

Bărbatul a mai spus că nu știe dacă femeia mai era în viață în timpul manevrelor de resuscitare și că nu avea puls sau respirație în timpul acestora.

Ce a făcut când și-a dat seama că mama sa a murit

Când și-a dat seama că femeia e moartă, s-a hotărât să fugă din casă și din țară, pentru că va fi tras la răspundere pentru omor, din cauza faptului că avea vânătăi din conflictele mai vechi. Mai exact, a îmbrăcat cadavrul femeii în haine bune, pentru înmormântare și a lăsat niște bijuterii de aur pentru a fi folosite la plata cheltuielilor de înmormântare.

”A rămas în cameră cu mama până a doua zi la ora 6.00, timp în care s-a gândit ce poate să facă. A luat decizia să plece <fără nici un țel> prin Europa, <să supraviețuiască>, întrucât îi era teamă că <o să se dea vina pe mine deoarece se vedeau urme de la lovituri pe aceasta>”, se arată în documentul citat.

A fugit prin mai multe țări prin Europa. A evadat dintr-un spital de psihiatrie

Oțoiu a fugit în Germania, unde a fost prins, adus în țară, plasat în arest preventiv, apoi sub control judiciar. După ce a fost plasat sub control judiciar, a reușit să fugă iar în Germania, unde s-a ascuns timp de aproape cinci luni. La un moment dat, chiar a fost internat la un spital de psihiatrie, dar a fugit pe un geam.

A plecat prima dată în Viena, de acolo în Milano, iar din Milano în Lyon. În Lyon s-a simțit rău și a sunat la salvare. A fost internat de urgență și i s-a extras vezica biliară.

CITEȘTE ȘI: Bărbatul din Alba URMĂRIT INTERNAȚIONAL după ce și-a omorât mama în bătaie a fost prins și adus în țară. Unde se afla

După ce a fost externat, a plecat în Germania la apartamentul mamei sale, însă yala era schimbată. A fugit înspre Dusseldorf, iar apoi în Lyon, dar și în Spania, Malaga.

De acolo a mers iar în Germania, la apartamentul mamei sale, de unde l-au ridicat mai mulți polițiști și l-au dus într-un spital de psihiatrie.

”A fost internat la psihiatrie, unde a stat 4 zile, fugind din spital, pe geam, într-o pădurice, după care a ajuns la Duselldorf și de acolo a mers la Bruxelles, s-a întors în Germania, apoi mers în Elveția și în Austria, unde a fost arestat în baza unui mandat european de arestare”, se mai arată în documentul citat.

Relație ciudată între fiu și mamă

Relația în sine, între bărbat și mama sa de 79 de ani, a fost descrisă de apropiați ai celor doi ca fiind ”una ciudată”: ”în sensul că, odată o brusca și o jignea, iar apoi o strângea în brațe și o săruta”.

Deși femeia era în vârstă și suferea de mai multe boli și era rănită după ce a căzut de la peste 3 metri, pentru o perioadă cu câteva luni înainte de moartea femeii, cei doi, din câte se pare, au umblat prin mai multe țări, fără un scop anume, stând adesea pe străzi sau prin diferite camere de hotel.

Pe străzi și camere de hotel, prin Germania, Cehia, Austria și mai multe orașe din România

Evenimentele pe care autoritățile din România au început să le ancheteze datează din decembrie 2018. Atunci, în locuința celor doi din Germania, a fost un scandal între ei, iar femeia a căzut de la geam în balconul unui vecin, de la o înălțime de peste 3 metri.

În acel moment, Oțoiu a luat decizia să fugă cu mama sa, care trebuia internată în spital. Au fugit în Cehia, în Praga și au încercat să se cazeze la mai multe hoteluri, dar erau refuzați.

CITEȘTE ȘI: Suspectul unei crime petrecute în Alba, prins în Germania. Bărbatul, bănuit că și-a ucis mama în bătaie, era dispărut de 4 luni

La un moment dat, au fost descoperiți pe străzi, de polițiști, iar, când aceștia au văzut starea femeii, au internat-o în spital. A stat acolo câteva zile, iar apoi bărbatul a luat-o și au fugit spre Viena.

De la Viena, au mers înspre București. S-au plimbat prin mai multe orașe din România, până în luna martie: Avrig, București, Constanța, Sibiu, când într-un final au ajuns la Cetea.

La Cetea, au cerut ajutorul fostului soț al mamei sale, care le-a permis să stea în casa de acolo, casă în care s-au petrecut și evenimentele.

Cinci expertize medicale

Cadavrul femeii a fost descoperit de fostul soț, care a trecut să vorbească cu femeia despre o proprietate. Corpul neînsuflețit a fost preluat de către criminaliști și dus la expertiză. În paralel, polițiștii au început să facă verificări și să îl caute pe bărbat.

Prima expertiză de la Institutul de Medicină Legală Alba arată că moartea femeii a fost violentă. ”Ea s-a datorat traumatismului toracic cu multiple zone de contuzie şi dilacerare miocardico-epicardică cu hemopericard. Leziunile traumatice cardiace s-au putut produce cu puţin timp înaintea decesului, prin comprimare între corpuri/planuri dure şi au avut legătură directă necondiţionată în mecanismul tanatogenerator”, au precizat medicii legiști.

Avocații bărbatului au cerut o expertiză la Cluj. Legiștii din Cluj au precizat că moartea nu a fost violentă și a fost cauzată de un infarct, iar leziunile de la torace s-ar fi produs în urma unor manevre de resuscitare.

”Ea (moartea n.r.) se datorează unui infarct miocardic recent confirmat histopatologic. Leziunile de la nivelul claviculei sunt anterioare decesului, au caracter vital, s-au produs prin cădere de la acelaşi nivel în cadrul unei auto sau heteropropulsii, fără a putea exclude lovirea cu sau de corp dur și ar fi necesitat în caz de supravieţuire 30-35 (treizeci-treizecișicinci) zile îngrijiri medicale.

Aceste leziuni nu au legătură de cauzalitate cu decesul susnumitei. Leziunile descrise la nivelul toracelui – fracturile costale și de manubriu sternal – s-au putut produce prin comprimare între două planuri dure în cadrul unor manevre de resuscitare efectuate postmortem și nu au caracter vital”, se arată în documentul citat.

Expertiză la ”Mina Minovici”, în București: Legiștii din București au precizat că raportul din Alba este corect întocmit și că moartea femeii a fost violentă. Însă, din cauza raportului din Cluj, bărbatul a reușit să fugă din țară, fiind sub control judiciar.

O a patra expertiză, tot la ”Mina Minovici”, pare că o contrează pe a treia.

Într-o ședință din 29 august 2022, procurorul de caz ”învederează faptul că aceste două expertize (n.r. – expertizele de la ”Mina Minovici”) au concluzii total opuse, în sensul că anterior s-a arătat că moartea este violentă, iar acum se arată că moartea este neviolentă şi că s-ar fi datorat unui infarct intervenit cu 2-3 zile înainte de deces.

Mai arată că, inclusiv în privinţa fracturilor costale părerile sunt diferite, înainte se susţinea că acelea nu puteau fi cauzate prin încercarea de resuscitare aşa cum s-a apărat inculpatul, însă la acest moment se susţine că puteau fi efectuate prin acea încercare astfel că practic, toate concluziile sunt total opuse”, se arată în motivarea instanței.

A cincea expertiză

O a cincea și ultimă expertiză în dosarul de fond a fost făcută tot la ”Mina Milovici”, iar doctorul ar fi ajuns la concluzia, potrivit surselor alba24.ro, că moartea a fost violentă și nu s-a produs în urma unor manevre de resuscitare.

După decizia de la Tribunalul Alba, dacă va ataca sentința, dosarul va merge în apel la instanța superioară, Curtea de Apel Alba Iulia.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 04.05.2023 at 11:09

    Tipic românesc. Diletanţi până în măduva oaselor. Patru ani să anchetezi o crimă ? Şi nici măcar nu era cu autori necunoscuţi. Nouă ani ? Din care face vreo patru. Încurajaţi crimele, că justiţia vă ocroteşte.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
PublicitateParteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax