Connect with us
Publicitate

ABRUD

România câștigă procesul pentru Roșia Montană: ZERO DESPĂGUBIRI pentru Gabriel Resources. Decizia este definitivă și executorie

Publicat

Decizie în procesul pentru Roșia Montană. Statul român nu va plăti nici o despăgubire companiei canadiene, ba mai mult, va primi cheltuielile de judecată.

Aceste este verdictul comunicat vineri seară Guvernului României de către Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID), scrie G4Media în exclusivitate.

Decizia este definitivă și executorie și vine la căpătul a aproape nouă ani de proces.

Vezi și VIDEO DOZA DE NORMALITATE: despre proiectul Roșia Montană. O poveste complicată din care România va ieși în pagubă cu miliarde de dolari

Gabriel Resources a depus în iulie 2015 la ICSID cererea de arbitraj împotriva statului român.

Compania canadiană Gabriel Resources a susținut, în cadrul procesului de arbitraj de la Washington, că i-a fost expropriată investiția din România prin mai multe acte ale autorităților statului, mai scrie G4Media.

România s-a apărat cu ajutorul caselor de avocatură LALIVE, Geneva, Elveția și Leaua Damcali Deaconu Paunescu – LDDP din România.

Componența tribunalului de la Washington s-a schimbat de la începutul procesului.

În faza finală, completul a fost prezidat de elvețianul Pierre Tercier și i-a mai avut în componență pe Horacio A. Grigera Naon (Argentina) și Zachary Douglas (Australia, Elveția).

Decizia-bombă a tribunalului internațional de la Washington vine în contextul în care politicienii români în frunte cu premierul Ciolacu și ministrul de Finanțe, Boloș, anunțaseră că România va pierde procesul și vorbeau de sume de miliarde de dolari despăgubire.

Decizie în procesul pentru Roșia Montană: Precizările oficiale ale Ministerului de Finanțe

”România a primit în data de 8 martie 2024, Hotărârea Acțiunii arbitrale internaționale inițiată de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey), întemeiată pe Acordurile cu privire la promovarea și garantarea reciprocă a investițiilor încheiate de România cu Guvernul Canadei (ratificat prin Legea nr.356/2009) și Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (ratificat prin Legea nr.109/1995). Aceasta a primit numărul ARB/15/31.

Potrivit Hotărârii Tribunalului Arbitral, România primește câștig de cauză la acuzațiile adresate de Gabriel Resources Ltd. şi Gabriel Resources (Jersey).

Mai mult, reclamanții sunt obligați să ramburseze României cheltuielile de judecată aferente procedurii de arbitraj.

Potrivit Ordinului tribunalului arbitral nr.3 din 14 noiembrie 2016, după comunicarea hotărârii arbitrale, orice parte trebuie să comunice, în maxim 20 de zile, informațiile pe care le consideră confidențiale.

Pentru evitarea oricărui dubiu, România dorește publicarea integrală a hotărârii arbitrale.

Prin urmare, dacă tribunalul arbitral va redacta hotărârea arbitrală fără a face trimitere la informațiile confidențiale aflate în posesia sa, atunci hotărârea arbitrală va deveni publică în întregime și se va publica pe site-ul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (https://icsid.worldbank.org).

Astfel, Ministerul Finanțelor nu va putea publica motivele care fundamentează soluția pronunțată nu vor putea fi comunicate decât după trecerea celor 20 de zile.

Pe această cale, dorim să felicităm avocații și echipa MF, dar și tuturor celorlalte persoane implicate în acest proiect”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. X

    sâmbătă, 09.03.2024 at 08:33

    Ciolacule,mai vrei referendum?Hai sictir!

  2. pilu

    sâmbătă, 09.03.2024 at 12:25

    Politicienii români în frunte cu Ciolacu şi Boloş…. Deci, avem în frunte nişte prosti, fără şcoală dar cu şcoala vieţii, care nu totdeauna se nimereşte cu ce este prin lume. Acum ce faceţi, retractaţi ce aţi spus despre Cioloş ? Păi nu,că dacă tot suntem proşti, rămânem aşa. Aşa că asta fiind trecută şi nemaiavând pe cine bahuli, ne orientăm pe alegeri. Votaţi-ne ! Că alţi proşti mai de seamă nu găsiţi.

  3. Ovidiu

    sâmbătă, 09.03.2024 at 14:23

    Bravi conducători, Bolos, Ciolacu, Ciucă, înainte de pronunțarea sentinței ziceau ca am pierdut procesul si acum sunt zimbrii Carpaților. Bravo’s !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax