Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Decizie la Curtea Constituţională, în cazul ordonanţei de retragere a banilor daţi primăriilor din fondul de rezervă. Vezi declaraţiile lui Victor Ponta

Publicat

Curtea Constituţională s-a pronunţat, joi, privind sesizarea Avocatului Poporului de neconstituţionalitate a articolului 5 din Ordonanţa de Urgenţă din 8 mai 2012, prin care au fost acordate unor primării din ţară sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale. Decizia a fost de neconstituţionalitate, după cum urmează:

„Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012 prin Hotărârea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte cu finanţare externă nerambursabilă, neutilizate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, în contul din care acestea au fost încasate” – a fost considerat neconstituţional de către Curtea Constituţională a României.

Acesta încalcă articolul 120 din Constituţie, prin care administraţia publică din unităţile administrativ-teritoriale se întemeiază pe principiile descentralizării, autonomiei locale şi deconcentrării serviciilor publice. Emitentul actului administrativ nu îşi poate revoca propriul act pentru considerente de oportunitate, aceasta putându-se face doar pentru motive de nelegalitate.

Vineri, premierul Victor Ponta a făcut o serie de declaraţii privind decizia CCR:

„Adresa oficială semnată de preşedintele CCR prin care sunt anunţat că CCR cu majoritate de voturi a constatat ca dispoziţiile din OUG 15 sunt constituţionale. Precizează CCR însă că nu vor putea fi recuperate sumele deja utilizate de autorităţile locale, adăugându-se că nu pot fi retrase sumele de la unităţile care au înregistrat arierate şi cofinanţări în proiecte cu finanţări externe.

OUG 15 e identică cu OUG 223 din 2008, adoptată de Guvernul Boc, care prevedea recuperarea unor sume de bani de la alte autorităţi decât cele conduse de PDL – OUG a fost atacată de 3 ori la CCR. Am toate cele trei decizii ale CCR – toate resping excepţiile de neconstituţionalitate. În cazul Guvernului Ponta, CCR nu mai e la fel de consecventă, dacă ar fi fost vorba de Guvernul Boc, probabil ar fi fost consecventă. Nouă ne spune că putem lua doar anumiţi bani.

Din 1057 autorităţi teritoriale care au primit bani de la guvernul Ungureanu, în 810 nu se înregistra niciun fel de arierat sau sumă necesară pentru cofinanţarea unui program european. La cei 810 putem fără problemă să luăm banii înapoi. Rămâne sp explice fostul guvern de ce a dat bani, deşi nu aveau nicio datorie şi niciun program european. La cei 810, erau bani de campanie electorală.

La celelalte autorităţi, sunt în verificare. Acolo unde aveau datorii de plătit, au primit în unele cazuri de 5 ori mai mult decât datoriile: o cincime pentru datorii, patru cincimi tot pentru campanie.

Acolo unde sunt programe europene în derulare, nu doar că nu luăm banii, dar vom asigura – nu doar pentru autorităţile PDL sau UDMR, ci pentru toate – cofinanţarea programelor europene.

Concluzia: Sper ca acest prim incident în care CCR, după ce a judecat de 3 ori într-un fel o OUG a Guvernului Boc, când judecă OUG a Guvernului USL, îşi schimbă părerea. Sper să fie un accident de parcurs, nu o politică a CCR. Chiar şi aşa, în 800 de primării, bani au fost acordaţi ilegal de fostul guvern. La celelalte 847, facem verificări. Dacă e vorba de bani de campanie, vor fi luaţi şi nu vor mai fi daţi înapoi nici în campania aceasta, nici în cea din toamnă.

Banii recuperaţi îi vom folosi pentru finanţarea proiectelor sociale pe care le avem în derulare sau pentru proiecte într-adevăr de urgenţă. Din fericire, in ultimele zile nu au fost pagube foarte mari, dar avem nevoie în fondul de rezervă de bani pentru aşa ceva”, a declarat premierul Victor Ponta.

Sursa: realitatea.net

Mai multe informaţii despre banii primiţi de primăriile din Alba de la Guvernul Ungureanu şi apoi retraşi prin OG, de către Guvernul Ponta puteţi citi aici.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate