Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Declaraţia unică, aprobată de Guvern. Reglementări pentru aproape un milion de contribuabili

Publicat

Proiectul de ordonanță de urgență privind modificarea Codului fiscal pentru introducerea Declaraţiei unice aferentă celor aproape un milion de contribuabili care obțin venituri din activități independente a fost aprobat, joi, de Guvern.

Reamintim că termenul pentru Declaraţia 600 a fost amânat până în 15 aprilie, însă nu erau făcute şi modificările primului termen de plată, respectiv 25 aprilie.

Prin această ordonanță de urgență, de la un sistem cu șapte declarații pentru persoanele fizice, se trece la o singură declarație, unică, a anunțat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, la finalul ședinței de Guvern.

Citeşte şi Formularul Declaraţiei Unice de venituri, publicat de Ministerul Finanţelor. Cine şi când trebuie să o depună

Ministrul a precizat că nu plata nu se mai face în patru tranșe, anticipate, ci o singură dată.

„Asta înseamnă că fiecare contribuabil are la dispoziția sa acele sume pe care ar fi trebuit să le plătească statului, nu se mai crează blocaje”, a mai spus Teodorovici.

„Mergem pe un mecanism de a stimula contribuabilii să depună această declarație unică în sistemul online și pentru acest lucru acordăm o reducere de 5% a obligațiilor de plată față de stat – impozit pe venit, CAS și CASS. Mai mult, dacă se face o plată anticipată pentru veniturile estimate în anul în curs, până la final de an, până pe 15 decembrie, mai sunt 5% reducere. Deci, un contribuabil poate avea în total 10% reducere pentru obligațiile față de stat, dacă depune online și plata e anticipată”, a precizat ministrul de Finanțe.

În ceea ce privește veniturile din drepturile de autor, Teodorovici a arătat că Executivul a mers pe varianta stopajului la sursă. Contribuabilii care obțin venituri din drepturi de autor și sunt și salariați vor fi în continuare scutiți de plata contribuțiilor pentru asigurări de sănătate și asigurări sociale.

Ministrul Finanțelor a mai precizat că procentul contribuabililor care au depus declarații în sistem online este de doar 5%.

Ordonanța mai prevede că impozitul pe venit va fi plătit la venitul estimat.

În forma ordonanței pusă în dezbatere de Ministerul de Finanțe, Declaraţia unică ar uni şapte declaraţii: D200, D201, D220, D221, D600, D604 şi D605. Numărul estimat de contribuabili care vor depune Declaraţia unică este de 964.166.

Persoanele fizice vor depune anul acesta un singur formular privind veniturile realizate, iar de la 31 martie 2019 acest lucru se va putea face exclusiv online, potrivit documentului Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax