Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Deputat de Alba ales pe listele AUR și fost primar, trimis în judecată de DNA. Acuzațiile procurorilor

Publicat

Deputatul de Alba, Daniel Gheorghe Rusu, a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru abuz în serviciu. Acesta este acuzat de fapte de abuz în serviciu. Faptele au fost comise de acesta când era primar al comunei Șpring. 

De asemenea, trimis în judecată mai este un administrator de firmă, dar și firma acestuia. Rusu a ajuns deputat al României din partea formațiunii AUR, iar apoi a plecat din partidul lui George Simion și s-a înscris la Forța Dreptei.

Rusu actual deputat neafiliat a fost trimis în judecată de DNA Alba Iulia, joi, 4 ianuarie 2024. Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Comunicatul integral al DNA 

Procurorii DNA Alba Iulia au transmis într-un comunicat de presă motivele pentru care Rusu a fost trimis în judecată.

Redăm mai jos comunicatul DNA:

” RUSU DANIEL GHEORGHE, la data faptelor primar al comunei Șpring, județul Alba, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

– abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul (4 fapte din care 2 în formă continuată),

– participație improprie la fals intelectual, în formă continuată,

SC TRANSILVANIA TOTAL INVEST SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

S.F.N., administrator al SC Transilvania Total Invest SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Ce au reținut procurorii în rechizitoriu: Lucrări la casă cu angajații primăriei

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2016-2020, inculpatul Rusu Daniel Gheorghe, în calitate de primar al comunei Șpring, județul Alba, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară, în contextul în care, în mod nelegal:

– ar fi dispus, pe o perioadă de aproximativ șapte luni, ca în timpul programului de lucru mai mulți angajați ai instituției pe care o conducea și angajați ai Filialei Județene Alba a Comunelor din România (delegați să-și desfășoare activitatea în cadrul Primăriei comunei Șpring) să desfășoare, folosind utilaje ale primăriei, lucrări de construire la trei imobile, dintre care două aparțineau edilului.

A determinat o angajată să semneze documente

Ulterior, inculpatul Rusu Daniel Gheorghe ar fi determinat o subordonată să consemneze, fără vinovăție, date necorespunzătoare adevărului, cu ocazia completării foilor colective de prezență deși cunoștea faptul că numărul de zile lucrate de către angajații respectivi, menționate la rubrica ”zile lucrate”, nu ar fi corespuns adevărului.

– ar fi achitat administratorului SC Transilvania Total Invest SRL suma de 82.000 lei reprezentând contravaloarea unor servicii de curățare pășuni în condițiile în care activitățile respective nu ar fi fost executate, societatea nedispunând de resursa umană și utilajele necesare executării acelor obligații contractuale;

– ar fi dat spre folosință unei persoane o suprafața de 8,5 hectare de pășune pe termen nelimitat și gratuit;

– ar fi închiriat de la o societate comercială o suprafață de teren de 6.326,5 m.p. pentru a parca trei utilaje/autospeciale ce aparțineau primăriei comunei Șpring.

Ce prejudiciu a cauzat

Prin demersurile menționate mai sus a fost produs primăriei comunei Șpring și Filialei Județene Alba a Comunelor din România un prejudiciu total de 175.376 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin celor trei inculpați.

Primăria comunei Șpring și Filiala Județeană Alba a Comunelor din România s-au constituit parte civilă în procesul penal.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, au transmis procurorii DNA.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    joi, 04.01.2024 at 13:30

    Făcea lucrări la casă cu angajaţii primăriei. Păi ia faceţi voi o anchetă incognito, să vedeţi pe unde iţi desfăşoară activitatea meseriaţii Primăriei, care sunt cu nemiluita.O să aveţi surprize mari. Azi la locul de joacă din faţa Electrica era o măturătoare şi trei cu mapa, care îi tot spuneau cum să măture pietricele de pe aleile locului de joacă. Aşa că aşa ceva nu este de domeniul nemaivăzutului, practică universală.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax