Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Deputatul Dan Motreanu, URMĂRIT PENAL de DNA într-un dosar de corupție, pentru trafic de influenţă şi spălare de bani

Publicat

dan motreanu Dan Motreanu, deputat PNL şi vicepreşedintele Camerei Deputaţilor este urmărit penal de DNA, pentru folosirea influenţei din partid pentru obţinerea pentru altă persoană a unui folos necuvenit şi spălare de bani. Procurorii susţin că Motreanu ar fi primit 250.000 de euro pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 – alegeri locale și generale.

Motreanu s-a prezentat pentru audieri, joi dimineaţa, la DNA. A fost citat în dosarul fostului consilier prezidenţial Dan Scutaru, acesta din urmă acuzat de complicitate la luare de mită şi spălare de bani.

UPDATE: La ieșirea de la DNA, Motreanu a declarat că i s-a prezentat calitatea de suspect, dar că procurorii nu i-au dat alte amănunte, urmând să aibă loc o audiere.

Întrebat dacă își va da demisia din funcția de prim-vicepreședinte PNL, Motreanu a a arătat că va discuta cu conducerea partidului. „O să discut cu conducerea partidului și vedem după următoarea audiere și voi lua o decizie.

Comunicatul DNA: „Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de MOTREANU DAN ȘTEFAN, deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid (la data faptelor și în prezent) în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:

folosirea influenței și autorității conferite de funcția de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru altul a unui folos necuvenit

– spălarea banilor

În ordonanța de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cauză, există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală – denunțător în prezenta cauză – a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău.

Din banii primiți, aproximativ 700.000 euro, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru George-Adrian, la data faptelor deputat și membru cu funcție de conducere într-un partid (inculpat în prezenta cauză) suma de 170.000 euro, iar suma de 250.000 euro i-a fost remisă lui Motreanu Dan Ștefan, ambele sume fiind date în același scop, respectiv pentru finanțarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale și generale) a candidaților partidului din care fac parte cele două persoane ultim menționate.
Există date că proveniența și modul în care s-au obținut banii erau cunoscute exact de cei doi beneficiari ai sumelor de bani.

Suspectului MOTREANU DAN ȘTEFAN i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Vicepreședintele Camerei Deputaților, Dan Motreanu, s-a prezentat, joi dimineaţă, la Direcția Națională Anticorupție, fiind citat de procurori în dosarul de corupție. Prim-vicepreședintele PNL a fost chemat la DNA în dosarul în care este urmărit penal George Scutaru, fost consilier prezidențial, pentru complicitate la luare de mită și spălare de bani.

Dan Motreanu a fost vicepreşedinte al PNL Alba şi este membru al partidului din 1990.

George Scutaru, fost consilier al președintelui Klaus Iohannis, este anchetat de DNA sub control judiciar, fiind acuzat de complicitate la luare de mită și spălare de bani

„În cursul anului 2008, o persoană cu funcție de conducere în administrația locală — denunțător în prezenta cauză — a pretins și primit de la o altă persoană suma de aproximativ 1 milion euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acestuia din urmă în demersurile de punere în posesie cu suprafețe de teren aflate pe raza municipiului Buzău. Din banii primiți, conform unei înțelegeri anterioare, persoana denunțătoare i-a dat lui Scutaru suma de 170.000 euro”, se arată în comunicat DNA din aprilie. Procurorii susțin că proveniența și modul în care s-au obținut banii au fost cunoscute exact de George Scutaru.

Potrivit aceleiaşi surse, suma de 170.000 euro, primită în numerar de Scutaru de la denunțător, a fost disimulată prin încheierea de contracte de publicitate, fiind folosită în campania electorală din 2008.

Potrivit unor surse judiciare, dosarul în care George Scutaru este cercetat pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani, îl vizează pe Cristinel Bîgiu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Buzău. Pe vremea când era prefect la Buzău, ar fi luat mită pentru a interveni la alte persoane cu funcţii de conducere în vederea stabilirii dreptului de proprietate în cazul unor terenuri din municipiul Buzău.

George Scutaru a fost journalist până în 1998, ulterior devenind consilier al preşedintelui ApR, Teodor Meleşcanu. Din 2001, devine membru al PNL, în urma fuziunii cu ApR şi din 2002 a fost preşedinte al Biroului Politic Teritorial PNL Buzău. În perioada 2010-2015, a condus organizaţia judeţeană PNL Buzău.

În intervalul decembrie 2014 – 6 martie 2015, a fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională al preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta din urmă a declarat, la momentul eliberării consilierului din funcţie, că a demisionat din motive personale.

Motreanu a declarat joi, la ieșirea de la DNA, că i s-a prezentat calitatea de suspect, dar că procurorii nu i-au dat alte amănunte, urmând să aibă loc o audiere. Întrebat dacă își va da demisia din funcția de prim-vicepreședinte PNL, Motreanu a a arătat că va discuta cu conducerea partidului. „O să discut cu conducerea partidului și vedem după următoarea audiere și voi lua o decizie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax