Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

DESCENTRALIZAREA în Alba, varianta Ion Dumitrel: Cum vor fi reorganizate instituțiile „inutile” sau care „nu-și fac treaba”


Publicat

dumitrel

Odată cu descentralizarea, mai multe Direcții vor intra în subordinea Consiliilor Județene, cu tot cu angajați și buget. Principalele domenii care vor fi incluse în acest proces sunt direcţiile de sănătate, agricultură, pescuit, mediu, cultură, tineret și sport. Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a explicat, în conferință de presă, cum va reorganiza aceste instituții, dacă aceasta va intra în atribuțiile sale.

În opinia lui Dumitrel, cel puțin trei dintre Direcțiile care vor intra în administrarea Consiliului Județean sunt inutile, ineficiente și nu își fac treaba cum trebuie. Este vorba despre Direcția Județeană de Sport și Tineret, Direcția Agricolă Județeană, Direcția Județeană pentru Cultură. În cazul în care va avea autoritatea de a le reorganiza, Dumitrel a spus că „nu are nevoie de ele”, mai ales că în Consiliul Județean există departamente care au același obiect de activitate, cu oameni mai puțini și mai activi.

Descentralizarea va aduce aproximativ 100 de angajați din instituții în „curtea” Consiliului Județean Alba. Inițial, se anunța că aproximativ 10% din personal va fi disponibilizat, însă documentul pentru care și-a asumat răspunderea Guvernul nu se precizează nimic despre disponibilizări.

Guvernul a anunțat că aceste instituții vor veni în județ „cu bugetul aferent”, însă președintele Consiliului Județean s-a arătat sceptic: „Convingerea mea este că au făcut acest lucru pentru că nu mai au bani la nivel central și vor să plătească din bugetele județene. Chiar dacă se vor da bani de la ministere, banii nu au ajuns niciodată.

Vedeți mai jos cum a descris Ion Dumitrel activitatea instituțiilor ce vor intra în subordinea sa:

Direcția Județeană de Tineret și Sport: „Nu avem nevoie de ea”

„Din punctul meu de vedere, nu avem nevoie de această Direcție. Avem în Consiliul Județean un compartiment cu doi oameni care derulează proiecte de acest gen, de zeci de ori mai multe decât DJST. De-asta cred că nu avem nevoie de ea. Dacă ar fi să se poată reorganiza, după ce intră în subordinea Consiliului Județean, nu aș avea nevoie de niciun om de la DJST, știindu-le activitatea. În toată activitatea mea de la Consiliul Județean, nu i-am întâlnit niciodată, nu ne-au cerut niciun parteneriat, indiferent cine a condus acea instituție. După mine, această instituție nu a avut niciodată un conducător căruia să îi placă sportul. Dacă ar fi după mine, să-mi dea voie să reorganizez instituția, nu avem nevoie de ea”, a spus Dumitrel. Unul dintre oamenii care au condus DJST Alba a fost un membru PDL, Dan Opruța.

Direcția Județeană pentru Cultură: „Nu și-a făcut datoria deloc”

„Nu am avea nevoie decât de specialiștii pe care îi au, deși nu îi cunosc. Probabil am înjumătăți cheltuielile. Direcția de Cultură nu și-a făcut datoria deloc, în opinia mea”, a declarat Dumitrel.

Direcția de Pescuit și Acvacultură:  „Va trebui să facem un birou”

„Acolo va trebui să facem un birou sau ceva, pentru că am primit, cel puțin în documente, 202 hectare de teren care sunt sub lacurile de pescuit”, zice Dumitrel.

Direcția Agricolă Județeană: „E o instituție cu oameni în vârstă”

„Nu cunosc oamenii de acolo, dar cert este că au o problemă. E o instituție cu oameni în vârstă”, spune Dumitrel.

Direcția de Sănătate Publică: „Nu-mi plac oamenii de genul directorului de acolo”

„Din ce-am studiat, cei de la DSP Alba ne dau în jur de 30 de oameni, și sunt prea mulți. Nu avem nevoie de atâția oameni. Și nu-mi plac oamenii de genul directorului de acolo, când țărănist, când pedelist, când penelist, când pesedist”, a spus Dumitrel.

Direcția județeană pentru Protecția Mediului: „Trebuie să rămână instituție de sine stătătoare”.

Cine va conduce aceste instituții?

În prima fază, conducerea instituției va fi asigurată tot de cei care ocupă aceste funcții în prezent, ca interimari. După câteva luni, va fi organizat un concurs, prin care funcțiile să fie preluate de oameni competenți, fără culoare politică.

„E greu să fiu crezut, dar în prima parte, până reogr inst vor rămâne aceiași șefi care sunt acum. La partea a doua, pentru că sunt obligat, ca președinte să organizez concursuri, voi face concurs și nu vreau să bag niciun politician. Vreau să-i selectăm pe oamenii care pot să conducă aceste instituții fără culoare politică. Sunt acum directori, care probabil se vor prezenta la concurs. S-ar putea ca, prin experiența în fruntea instituției, să câștige concursul și să rămână în continuare. Urmează ca eu să dau o dispoziție, să numesc pe cineva pe o perioadă. Eu îi voi pune interimari pe cei care sunt acum șefi. După aceea vom pregăti concursul”, a mai spus Dumitrel.

Citiți și: DESCENTRALIZARE: Ce intră în “curtea” CJ Alba, după marea reformă din administraţie. Proiectul de lege adoptat de GuvernȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. pensionar sarac

    duminică, 24.11.2013 at 09:36

    vai de noi, dar ma bucur de cei care nu stiau cum sa se bucure cand stiam ca vine perioada de slugarnicie.

  2. un el

    marți, 26.11.2013 at 21:53

    Directie de cultura…???!!!! director…..sofer infatuat….(nevasta pe masura)….???!!! Domnule Presedinte….???!!! Toti soferii si o parte din aceste secretare …care nu isi justifica activitatea….sa plece……Ce gestioaneaza acesti angajati…. ??? banii contribuabililor….???!!! Transformati toate posturile de ….director : in sef serviciu….Nu au ce gestiona…fiind in subordinea Consiliului Judetean! NU MAI POT FURA.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

API: Licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva va fi anulată. „Vom ajunge să dăm înapoi banii europeni pentru proiect”

Publicat

CNAIR se pregătește să anuleze licitația pentru finalizarea Autostrăzii Lugoj-Deva, după ce a lansat respectiva licitație în iulie 2019 și a ținut-o suspendată mai bine de un an din cauza lipsurilor majore din documentația tehnică, susțin reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.

„Am tras nenumărate semnale de alarmă de-a lungul ultimilor ani privind modul dezastruos prin care această autostradă a fost manageriată de Compania de Drumuri. Totul a plecat de la semnarea în 2013 a unui contract ce prevedea o săpătură imensă în dealurile de la Holdea, deși acordul de mediu solicita construirea unor tuneluri pentru mașini care să lase mediul natural intact.

Următoarea cărămidă a fost pusă de Ștefan Ioniță în 2017-2018, când a reziliat contractul în mod abuziv, tribunalul internațional confirmând în acest an că statul român trebuie să plătească constructorului daune financiare de peste 230 de milioane de lei.

Cu alte cuvinte, la aproape 10 ani de la lansarea proiectului, suntem departe de finalizarea sa și în același timp buni de plată.

O altă veste proastă este că este tehnic imposibilă finalizarea autostrăzii până în 2023, astfel încât Comisia Europeană să considere acest coridor european de transport funcțional. Drept urmare, cel mai probabil vom ajunge să dăm înapoi toți banii europeni atrași până în prezent pentru întreg proiectul Lugoj-Deva.

Incompetența, aroganța sau lipsa de viziune au blocat și vor bloca mulți ani în continuare dorința șoferilor de a circula doar pe autostradă între Sibiu și granița vestică de la Nădlac. Fără studii de teren profesioniste, un proiect tehnic complet și un management de contract competent nu se va atinge acest deziderat”, au precizat reprezentanții API, într-o postare publicată pe rețeaua de socializare Facebook.

Reamintim faptul că statul român a atribuit în toamna lui 2013 contractul pentru proiectarea şi execuţia lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva constructorului italian Salini Impregilo pentru suma de 562,73 milioane de lei, în baza acordului de mediu din 2010. În decembrie 2013 a fost emis acordul de mediu revizuit, iar pe lotul 2 s-a impus construirea unor tuneluri pentru protecţia mamiferelor mari. Costul acestor tuneluri, de peste 100 milioane de euro, ar fi dublat însă valoarea contractului semnat iniţial cu italienii. Prin urmare, statul a fost obligat să reliciteze separat această secţiune. Soluţia încheierii unui act adiţional cu italienii ar fi fost aplicabilă doar dacă valoarea lucrărilor creştea cu până la 10%. Din cei 28,6 kilometri ai lotului 2 din Autostrada Lugoj – Deva, 15 kilometri au fost daţi deja în trafic.

sursa, foto: Asociația Pro Infrastructură

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Centrul European pentru Controlul Bolilor: Măsurile luate de România, insuficiente. Numărul de cazuri va crește până la Crăciun

Publicat

Numărul de noi cazuri de coronavirus și de decese va continua să crească în România cel puțin până la Crăciun, dacă rămân în vigoare doar măsurile care sunt în vigoare acum, arată o proiecție a Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), care a realizat astfel de modele pentru fiecare țară din UE, plus Marea Britanie.

ECDC precizează totuși că modelările sale au și limitări, din cauza specificului fiecărei țări.

Sunt și unele țări UE unde Centrul European consideră că restricțiile actuale sunt suficiente pentru scăderea numărului de noi cazuri și de decese.

Graficele realizate de ECDC arată proiecția evoluției cazurilor noi de COVID și a deceselor până pe 25 decembrie (linia punctată), în funcție de măsurile care sunt în vigoare la momentul actual în fiecare dintre țările UE, plus Marea Britanie (barele orizontale colorate de sub grafic).

Într-o situați similară se află și Germania, care, alături de alte țări, a luat măsuri mai dure de la începutul lui noiembrie, când a intrat într-un lockdown parțial. La finele lunii noiembrie, Germania a prelungit carantina parțială cel puțin până pe 20 decembrie.

Cu toate acestea, raportul ECDC susține că nu este de ajuns și că bilanțul COVID va continua să crească în lipsa unor măsuri suplimentare.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Modificări în Codul Penal cu privire la prescripția infracțiunilor sexuale față de minori. Iohannis a promulgat legea

Publicat

violenta femeie familie

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, actul normativ pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal care modifică perioada de prepscripție a infracțiunilor sexuale față de minori.

„Cu excepţia infracţiunilor prevăzute la art. 218 şi art.220, în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major.

Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului”, prevede legea.

Forma actuală a legii – care se referă la termenele de prescripţie a răspunderii penale – este următoarea: „În cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului”.

sursă: Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Măști neconforme au fost vândute și în hipermarketuri sau farmacii. Unde a dat amenzi Protecția Consumatorului

Publicat

Unele dintre cele mai mari companii de retail din România, precum Lidl, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Profi, Dedeman, DM, mari lanţuri farmaceutice, cum ar fi Sensiblu şi HelpNet, precum şi benzinăriile Lukoil România se află pe lista companiilor amendate pentru comercializarea măştilor neconforme, se arată în raportul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

ANPC, prin sucursalele sale teritoriale, a derulat în perioada 23 octombrie – 23 noiembrie controale pentru verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea măştilor.

Potrivit raportului, au fost controlaţi 599 operatori economici, la un număr de 396 dintre aceştia (66%) constatându-se nerespectarea prevederilor legale în vigoare; la 79 de operatori economici controlul nu a fost finalizat.

Au fost verificate un număr de 35.180.666 măşti în valoare 19.763.739 lei, din care 32.997.026 măşti în valoare de 19.459.353 lei (59%) nu se încadrau în prevederile legale în vigoare.

Urmare a deficienţelor constatate, organele de control au dispus următoarele măsuri: oprirea temporară de la comercializare a 31.931.598 de bucăţi de măşti în valoare de 12.740.657 lei până la remedierea neconformităţilor constatate; oprirea definitivă şi scoaterea de la comercializare a 725.448 bucăţi de măşti în valoare de 3.152.544 lei; aplicarea a 668 sancţiuni contravenţionale, din care 237 avertismente şi 431 amenzi contravenţionale în valoare de 2.908.000 lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

Printre companiile care au fost sancţionate pentru comercializarea măştilor neconforme se află diverse puncte de lucru din ţară ale marilor retaileri prezenţi în România, precum Lidl, Rewe, Kaufland, Mega Image, Auchan, Altex, Dedeman, Profi, DM, dar şi compania petrolieră Lukoil România.

De asemenea, raportul arată că au fost amendate şi marile reţele de farmacii Help Net şi Sensiblu.

Printre neregulile constatate se află lipsa totală sau parţială a elementelor de identificare şi caracterizare, lipsa traducerii în limba română, lipsă instrucţiuni de utilizare, lipsă menţionare compoziţie material, lipsă declaraţie conformitate, lipsă marcaj de conformitate CE.

Pe 13 noiembrie, Paul Anghel, director general în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), a anunţat că România a emis, prin sistemul RAPEX, o alertă pentru măşti neconforme aflate pe piaţă, care poartă marcajul CE, dar nu sunt certificate.

„Alertă emisă de România – RAPEX: Produsul poartă marcajul CE, dar nu este certificat ca echipament de protecţie de către un organism competent. Prin urmare, este posibil ca produsul să nu îndeplinească cerinţele în materie de sănătate şi siguranţă şi, prin urmare, să nu fie protejat în mod corespunzător în cazul în care nu este combinat cu măsuri suplimentare. Produsul nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecţie şi standardul european relevant EN 149”, a notat Anghel, şef al Direcţiei Generale Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană ANPC.

La rândul său, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a anunţat joi că raportul ANPC a fost trimis la Parchetul General.

„Aşa cum am mai spus, protejarea populaţiei este prioritară. De aceea, românii au dreptul să ştie că ne preocupăm de acest aspect şi, cu ajutorul celor de la ANPC, supraveghem piaţa pentru siguranţa fiecăruia dintre noi.(…) Mesajul meu pentru cetăţeni: măştile neconforme au fost retrase de pe piaţă de către cei de la ANPC şi, mai mult chiar, au fost aplicate şi amenzi celor care nu au respectat legea. Nu ascundem sub preş nimic, aşa cum sunt obişnuiţi social democraţii să facă! Românii trebuie să ştie că sunt protejaţi. Şi, repet, îi îndemn pe români să caute măşti produse în România, pentru că sunt de calitate, sunt autorizate, sunt acreditate şi sunt cele mai bune de pe piaţă! Raportul neregulilor constatate şi sancţionate de comisarii ANPC pleacă spre Parchetul General”, a precizat ministrul.

Tot joi, ANPC a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin prin care operatorii economici trebuie să comercializeze măştile care nu sunt nici dispozitive medicale şi nici echipamente individuale de protecţie sub denumirea de „acoperitoare faciale de utilizat în colectivitate”.

sursă:  Agerpres

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate