Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Descoperirea de lângă Transalpina de Apuseni. Ce pot afla arheologii după ce au găsit un cimitir vechi de 5000 de ani

Publicat

O descoperire arheologică din zona Râmeț ar putea scoate la iveală detalii despre locuitorii din Apuseni de acum mii de ani. Specialiștii au găsit oseminte umane vechi de peste 5000 de ani, în apropiere de Transalpina de Apuseni, drumul turistic aflat în amenajare în județul Alba.

În zonă au fost descoperite 12 locuri cu resturi umane înhumate în perioada epocii bronzului. Acum trei ani, a fost găsit un schelet vechi de peste 5.000 de ani.

Citește și Consiliul Judeţean Alba a reziliat contractul cu antreprenorul Lotului I de pe ”Transalpina de Apuseni”. Motivele

Descoperirea a fost o premieră pentru arheologii din Alba, care, împreună cu o echipă mixtă de cercetători din Anglia și SUA, au reușit să scoată la suprafață o parte a unui complex funerar în zona Munților Trăscău.

Vezi Schelet vechi de 5.000 de ani, descoperit în zona Râmeț, într-un complex funerar. Premieră pentru arheologii din Alba

Aceasta ar putea face lumină în stilul de viață și modul de organizare a oamenilor din epoca bronzului și, totodată, originea locuitorilor din Apuseni.

Scheletul va fi datat cu carbon și supus unor alte cercetări amănunțite. În urma cercetărilor, arheologii și cercetătorii vor putea înțelege mai bine viața oamenilor, cultul înhumării și ritualul care era practicat de aceștia asupra defuncților.

”Săpăturile au scos la suprafață o serie de vestigii pe care, în parte ne așteptam să le găsim, altele au constituit o surpriză deplină și constituie, din mai multe puncte de vedere, o premieră pentru arhitectura funerară de la începutul epocii bronzului, în spațiul carpatic.

Prin analizele cu izotopi de stronţiu vor putea fi determinate legăturile genetice dintre populaţiile preistorice din zona Munţilor Apuseni şi zonele geografice mai apropiate sau mai depărtate şi din acest punct de vedere rezultatele vor fi o premiere şi vor aduce elemente interesante şi importante”, a declarat arheologul Horia Ciugudean, coordonatorul proiectului, potrivit adevărul.ro

Prin aceleași metode, vor putea fi aflate detalii şi despre mobilitatea populaţiilor preistorice, şi anume dacă aceia ale căror schelete au fost descoperite în aceste morminte au trăit pe parcursul vieţii în acest spaţiu geografic, adică în zona de munte, sau există între ei şi contacte cu populaţii din spaţii, precum Valea Mureşului sau alte zone mai îndepărtate. Toate descoperirile vor fi datate prin metoda radiocarbon.

Cercetările au început în anul 2011, în cadrul Proiectului MARBAL (Mortuary Archaeology of the Ramet Bronze Age Landscape – Arheologia mortuară în Epoca Bronzului în arealul Râmeţ), desfăşurat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia în parteneriat cu Hamilton College (SUA) şi McDonald Institute Cambridge (Marea Britanie).

doto: Facebook (Arheologie MNU Alba Iulia)

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax