Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Schelet vechi de 5.000 de ani, descoperit în zona Râmeț, într-un complex funerar. Premieră pentru arheologii din Alba

Publicat


Un schelet vechi de peste 5.000 de ani, descoperit în zona Râmeț a județului Alba, ar putea face lumină în stilul de viață și modul de organizare a oamenilor din epoca bronzului.

Descoperirea este o premieră pentru arheologii din Alba, care, împreună cu o echipă mixtă de cercetători din Anglia și SUA, au reușit să scoată la suprafață o parte a unui complex funerar în zona Munților Trăscău.

În urma cercetărilor preliminarii, s-a ajuns la concluzia că scheletul ar fi aparținut unei persoane în vârstă circa 20 de ani, corpul fiind înhumat într-un tumul funerar. Cel mai probabil, persoana înhumată în tumulul respectiv ar fi fost o persoană importantă din comunitatea epocii bronzului.

Mai exact, în zona care sapă arheologii, au fost descoperite 12 locuri cu resturi umane înhumate în perioada epocii bronzului. Săpăturile se desfășoară de peste 2 ani. Scheletul va fi datat cu carbon și supus unor alte cercetări amănunțite, iar rezultatele vor fi disponibile peste aproximativ un an.

În urma cercetărilor, arheologii și cercetătorii vor putea înțelege mai bine viața oamenilor, cultul înhumării și ritualul care era practicat de aceștia asupra defuncților.

”Săpăturile din acest an au scos la suprafață o serie de vestigii pe care, în parte ne așteptam să le găsim, altele au constituit o surpriză deplină și constituie, din mai multe puncte de vedere, o premieră pentru arhitectura funerară de la începutul epocii bronzului, în spațiul carpatic.

La Râmeț s-a început escavarea unei movile funerare, a unui tumul, cu dimensiuni impresionante, care de altfel a fost ales să ilustreze, în albumul legat de istoria județului Alba, începutul epocii bronzului.

A evidențiat, față de alte puncte, o arhitectură funerară bine gândită, utilizarea unor ringuri de piatră din zona tumulului, dar și material calcaros adus de la o distanță de câțiva kilometri.

Ceea ce este extrem de interesant este faptul că săpăturile au evidențiat existența unei incinte, a unui șant circular, la oarecare distanță de tumulul care încojoară acest șanț fiind plin cu fragmente ceramice, oase de animale și resturi de cărbune.

Lângă tumulul funerar a fost identificată o incintă circulară construită extrem de îngrijit, cu lespezi de piatră aranjate în cant, a cărei funcționalitate este încă neclară în acest moment”, a declarat într-o conferință de presă doctor Horia Ciugudean. 

Cercetările au început în anul 2011, în cadrul Proiectului MARBAL (Mortuary Archaeology of the Ramet Bronze Age Landscape – Arheologia mortuară în Epoca Bronzului în arealul Râmeţ), desfăşurat de Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia în parteneriat cu Hamilton College (SUA) şi McDonald Institute Cambridge (Marea Britanie).

Foto: Facebook Arheologie MNU Alba Iulia


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Ludovic Orban a invitat Google să ia în considerare stabilirea unei prezențe a companiei în România

Publicat

Premierul Ludovic Orban a adresat vicepreşedintelui Google Kent Walker invitaţia de a lua în considerare stabilirea unei prezenţe a companiei în România a anunțat Guvernul. Cu ocazia participării la Conferinţa de Securitate de la Munchen, premierul Ludovic Orban a avut o serie de întrevederi cu reprezentanţi ai mediului de afaceri, printre care Kent Walker, vice-preşedinte […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: Tupeu la Alba Iulia. Cu mașina de lux, pe pista de biciclete de la Mamut

Publicat

Un șofer a intrat duminică cu mașina sa de lux pe pista de biciclete de la Parcul Dendrologic, deasupra restaurantului Panoramic. În zona respectivă, traficul este restricționat iar aleile sunt doar pentru bicicliști și pietoni.  Un cititor Alba24 a fost deranjat de tupeul șoferului care a decis că regula nu i se aplică și lui […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Au început noile sondaje ”din ușă în ușă”, la Alba Iulia. Gabriel Pleșa este măsurat în calitate de candidat al USR la primărie

Publicat

plesa usr

Nici nu s-a uscat bine cerneala de pe adeziunea la USR Alba a lui Gabriel Pleșa, nici nu au ieșit liberalii din corzi, după lovitura dată de fostul lor coleg, că au și început sondajele door to door care măsoară deja noile aranjări de forțe în lupta pentru Primăria Alba Iulia.  Primii operatori de sondaje […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VREMEA în ALBA: Temperaturi de primăvară, dar și câteva ploi și ninsori. Prognoza pe zile și localități, 17-23 februarie

Publicat

alba iulia

Vremea se încălzește în următoarele zile, în județul Alba, iar temperaturile vor urca până la valori specifice primăverii. Vor fi și câteva averse – ploi la șes și ninsori la munte, la mijlocul săptămânii viitoare. Temperaturile maxime vor fi de 11-13 grade Celsius, în primele trei zile ale săptămânii, apoi se mai răcește. Vă prezentăm […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate