Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Descoperiri arheologice: Altarul şi o parte din praetorium-ul castrului roman, scoase la iveală în interiorul Cetăţii Alba Iulia

Publicat

Arheologii Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia au prezentat, miercuri, calendarul descoperirilor de pe strada Mihai Viteazul, în interiorul Cetăţii Alba Carolina. Potrivit declaraţiilor directorului adjunct al instituţiei, Constantin Inel, complexul a fost studiat în integralitatea sa, iar cercetările continuă pentru stabilirea exactă a vestigiilor ce urmează să fie propuse spre conservare in situ sau marcate la nivelul caldarâmului. Indiferent de ce se va stabili la final, arheologii susţin că toate descoperirile de pe strada Mihai Viteazul sunt de o importanţă deosebită pentru cunoaşterea datelor de configurare a castrului roman.

Vă prezentăm o listă a celor mai recente descoperiri arheologice din interiorul Cetăţii şi vom lăsa la aprecierea cititorilor noştri luarea în considerare a bogăţiilor istorice ce vor fi sfârşi sau nu acoperite de nisipurile contemporane.

În zona Porţii a III-a a Cetăţii Alba Carolina, arheologii au identificat fundaţia unei barăci romane, în care erau încartiruite două centuri ale Legiunii a XIII-a Gemina. Lăţimea barăcii era de 23 de metri şi orientată aproximativ la nord-sud. Potrivit declaraţiilor directorului adjunct al Muzeului, Constantin Inel, conturul zidurilor afernte fundaţiilor va fi configurat în caldarâmul refăcut al străzii.

Pe terenul dintre clădirea „Ierihon” şi Comisariat, au fost descoperite ziduri din construcţii romane, plasate pe ambele laturi ale drumului via principalis. Datorită importanţei lor, vestigiile – mai precis clădirile, drumul roman şi amenajările antice – vor fi propuse spre conservare in situ, iar arheologii au anunţat continuarea cercetărilor pe întreg amplasamentul terenului aflat între clădirea „Ierihon” şi Comisariatul Militar, pentru a fi realizat un parc arheologic roman, care să asigure valorificarea ansamblului Porţii de sud a castrului.

Latura de Sud a Parcului Custozza nu este nici ea lipsită de descoperiri. Cercetările au reliefat mai multe trasee de ziduri, iar cele mai importante par să contureze o clădire romană de mari dimensiuni, posibil praetorium-ul castrului roman, adică locuinţa comandantului legiunii, compartimentată în mai multe camere pentru familie, suita de servitori şi sclavi. Tot aici s-a găsit o amenajare de piatră din epoca romană, posibil un soclu de statuie, localizat în zona din faţa clădirii „Ierihon”.

În perimetrul Porţii a IV-a a Cetăţii, arheologii au identificat mai multe structuri de ziduri romane, ce pot aparţine unor barăci în care erau încartiruiţi soldaţii centurilor romane. O altă descoperire esenţială o constituie altarul roman descoperit la capătul străzii, spre Catedrala Romano-Catolică şi care pare să fie situat în interiorul unui edificiu posibil cu caracter cultic. Potrivit lui Constantin Inel, cercetările în această zonă vor continua, iar, în situaţia în care se demonstrează că este vorba de un templu, conducerea Muzeului Unirii va propune conservarea acestuia, in situ. Tot în curs de cercetare se află şi partea superioară a fundaţiilor romane, unde au fost descoperite câteva morminte de epocă medievală. În urma săpăturilor efectuate în acest sector, au fost scoase la iveală fundaţiile turnului intermediar din incintă, realizat din zidărie de piatră fasonată. Dimensiunile turnului erau de aproximativ 6,5 x 6,5 m, iar, potrivit declaraţiilor lui Constantin Inel, acesta măsura aproximativ 8 metri înălţime.

În ceea ce priveşte interiorul Parcului Custozza, Constantin Inel a afirmat că în prezent se află în faza de discuţii. „În 2009, când am fost informaţi despre acest proiect, am afirmat că suntem de părere ca Parcul Custozza să rămână o zonă cu pomi, dar nu trebuie să uităm că vorbim de un sector cu o deosebită importanţă istorică, ce ar putea reliefa vestigii romane esenţiale pentru conturarea elementelor castrului roman. Deocamdată nu s-a stabilit nimic, dar ceea ce pot spune e că, în ceeea ce mă priveşte, îmi susţin argumentele aduse în 2009. În cazul în care nu ni se va permite să realizăm cercetări arheologice în această zonă, prefer ca Parcul Custozza să rămână verde”, a explicat Constantin Inel. Acesta şi-a arătat dezacordul faţă de ideea amenajării unor grădini japoneze, explicând că mai apropiată de specificul Cetăţii ar fi realizarea unor grădini princiare.

Conducerea Muzeului Naţíonal al Unirii din Alba Iulia a afirmat că încurajează organizarea unor dezbateri cu societatea civilă pe această temă şi a întărit faptul că, deocamdată, cel puţin, administraţia locală şi executantul lucrărilor s-au arătat deschişi la propunerile înaintate de arheologi. Constantin Inel a subliniat faptul că unul dintre principiile folosite în arheologie se referă la faptul că această muncă revine în sarcina mai multor generaţii. În cazul în care o parte din descoperiri vor fi din nou acoperite de pământ, urmaşii noştri vor putea duce mai departe misiunea reanaşterii Cetăţii Alba Carolina.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

38 Comentarii

38 Comentarii

  1. Dan Agrisan

    miercuri, 30.03.2011 at 13:04

    Avand in vedere ca primaria nu a primit aivz de la Ministerul Culturii pentru desfasurarea de lucrari in situl arheologic Castrul Legiunii a XIII-a Gemina – monument isoric de Clasa A – cred ca suntem deja in domeniul penalului. Sincer, sper sa se mai poata repara situatia cumva, e jenant ca s-a ajuns aici. Orice explicatii (gen n-am stiut, n-am banuit ca sapand ajungem la sit etc.) sunt penibile.

    • rustoiu

      joi, 31.03.2011 at 22:31

      domnule agrisan, ce realizari profesionale ai tu? am constatat pe facebook ca esti un mare arheolog. dar un mare avocat esti? am cautat pe goagle, vorba lui vanghelie, numele tau si nu l-am gasit. inainte de a da sentite in domenii de care nu ai habar, fii bun in meseria ta. acelasi lucru este valabil si pentru eminenta arheolog-peisagist biro si nu mai stiu cum. nu conteaza numele ei, nulitati asemenea tie nu trebuiesc tinute minte.

      • alin

        joi, 31.03.2011 at 23:47

        Pe un alt site, un reprezentant portocaliu a postat la comentarii CV-ul lui Agrisan. Ca sa va fie mai usor am facut un copy paste :

        Dan Agrişan is a Bachelor of Law, a graduate of the University Babeş-Bolyai of Cluj, Romania and also studied at Paris 2 – Panthéon – Assas University. Dan is also a graduate of the University Jean Moulin – Lyon III. He has been a member of the Bucharest Bar since January 2006. His key qualifications are banking, financial institutions, personal data protection and consumer protection. As a member of financial services team, he has advised several banking and financial institutions in various projects, such as the incorporation of some credit institutions, the implementation of cash management structures, issuance of payment instruments or credit activities structuring.

        Deci, acest domn este cat se poate de profesionist d-nule Rustoiu ! Alte comentarii mai aveti ?

        • admin

          vineri, 01.04.2011 at 00:08

          Cel care a postat anuntul nu cred ca este dl Rustoiu ci un utilizator care a folosit nikul rustoiu. Asa ca… @rustoiu

          • alin

            vineri, 01.04.2011 at 00:24

            ok,ma gandeam si eu dar asteptam o confirmare. Merci admin! Am mai vazut manevra asta, probabil ca e acelasi personaj. Se dadea drept Dan Simedru in alt context.

          • admin

            vineri, 01.04.2011 at 11:01

            fiecare poate sa foloseasca ce nume vrea, numai ca, atunci cand sunt folosite numele unor personaje cunoscute, de obicei, ii sun pe oameni si ii intreb daca ei au scris comentariul. Asta doar pentru a nu se crea confuzii si polemici despre care oamenii respectivi poate ca nici nu au habar.

  2. Dan Agrisan

    miercuri, 30.03.2011 at 13:06

    Ce-o fi fost in capul lor?

  3. laudatio

    miercuri, 30.03.2011 at 13:55

    Interesant articol.Mi-a placut pozitia obiectiva a domnului Inel.Bravo lui !

  4. robert

    miercuri, 30.03.2011 at 19:28

    @Agrisina – penal nu? auzi da de ce nu i dai tu in judecata ha? si asa esti
    avocat. banuiesc ca si unul foarte bun deoarece nu ai nici o treaba si stai toata ziua si lasi comenturi pe toate forumurile. Nu am mai prea intalnit pana acuma avocati cu asa de mult timp liber dar lasa ca stim explicatia…. tu desi stai in Bucuresti iti iubesti mult orasul si te lupti pentru el….stim stim. Ce nu intelegem este faptul ca dupa atat de mult efort din partea ta nu ai reusit sa demasti nici o ilegalitate. Mai mult de atat ai trecut la critici extrem de profesioniste legate de lucrarile din cetete….chesti de concepte calitati a executiei proceduri etc etc. As vrea sa ne spui si tu asa in mare cateva realizari a tale, ceva facut de tine pentru care sa te admiram sau care sa ne dea o oarecare incredere ca ai habar asa un pic despre ce vorbesti. Pana acum nu ai facut decat sa discreditezi (ma rog-ai incercat) oameni care au realizat ceva, oameni care in cea ce fac sunt specialisti, au studii in domeniile in care activeaza si mai mult au lucrari facute si care sunt mai mult apreciate decat blamate ca sa nu zic ca is blamate doar de tine si inca cativa. La un simplu search pe google despre Alba-Iulia ai sa gasesti realizarile lor laudate si apreciate. Despre tine la ce sat sau catun de munte tre sa dau search sa vad vreo realizare de a ta?

    • Dan Agrisan

      miercuri, 30.03.2011 at 23:58

      @robert: Nu urmaresc sa fac rau nimanui, sper ca se va gasi intr-adevar o solutie la problemele astea care sa multumeasca pe toata lumea. In plus, nu amestec viata profesionala cu cea personala, iar demersul meu este in calitate de cetatean, nu de avocat. Sunt, insa, lucruri care trebuie spuse si, crede-ma, stiu mai bine decat tine ceea ce spun. Chestia asta cu specialistii am mai auzit-o si e valabila pana la un punct. In momentul in care marele neurochirurg (cu care le place, probabil, sa se compare unora dintre arhitecti) intra usor ametit in sala de operatie, nu trebuie sa fii un specialist in domeniu sa iti dai seama. Cred ca dincolo de specialitate, exista lucruri de care isi poate da seama orice om cu o inteligenta medie, pe care il intereseaza o problema si care se consulta cu persoane din domeniu. Si mai cred ca e de datoria noastra ca cetateni sa punem intrebari, chiar daca acestea deranjeaza.
      Cat despre mine, vad ca ma cunosti deja suficient de bine si nu am ce sa adaug.

    • Liviu

      joi, 31.03.2011 at 09:14

      @robert, bine ca mai este cineva care sa puncteze aceste chestiuni. Aparatorii acestia galbeni si rosii ai scuarului Custozza se leaga de cativa pomi dar nu au timp sa vada cum arata santurile cetatii pe laturile de sud si de est. Mare parte din cei 6000 de semnatari cu care se tot lauda nici nu sunt din Alba Iulia si nu stiu mare lucru despre subiect. Si daca au fost atat de multi semnatari online banuiesc ca vedeam mai multe comentarii pro campanie pnlista. Chiar nu pot sa ii inteleg pe acesti frustrati care nu realizeaza cat de dezastruos arata Cetatea inainte si cum arata acum. Cred insa ca e vorba de ciuda aia nascuta din faptul ca lor nu le-a picat nimic la afacearea asta.

      • laudatio

        joi, 31.03.2011 at 17:41

        ai uitat un lucru….ei sint 6000….voi sinteti doi.Si din astia doi, unul este pe statele de plata de la corint. Deci sinteti de nepretuit:)………………….

  5. robert

    joi, 31.03.2011 at 01:19

    exact cum ti-am mai spus chestia asta cu spiritul civic o inghitim pana la un
    anumit punct. E ok si foarte binevenit ca cineva sa isi spuna punctul de vedere,
    chiar mai mult sa incerce sa mobilizeze lumea (care in general e mai
    delasatoare) in apararea unei cauze. Pana aici inteleg si cred ca vb in numele a mai multor oameni care nu is implicati financiar sau sentimental in nici una dintre tabere, dar tu ai depasit demult acest punct. Este incredibil efortul pe care tu il faci pe a fi prezent pe fiecare forum. In plus de asta vorbesti cam jignitor la adresa multor persoane: administratia i varza, Sabau i nu stiu cum ca se crede ca la el acasa, arheologii is infractori sau ma rog mituiti, Franchini i varza iar, Strajan deasemenea vb lucruri care nu le-ai mai intalnit numa la oameni cu 4 clase, arhitectii care sustin proiectul is praf. Mai ok dar oamenii astia toti or facut ceva. Fara Hava bun rau cum e nu aveam ce avem acum. Tu ce ai facut? Nu is cam multi oameni care de bine de rau au ceva realizari laudate de cam toata lumea pana sa apari tu pe care i jignesti si i desconsideri? Consideri ca tu esti mai bun decat toti acesti oameni pe care i jignesti? Daca da poti sa ne spui si noua din ce motive? Dupa parerea mea treaba ar trebui sa fie simpla. Daca ceva nu e inregula cu cercetarea arheologica du-te si pune o plangere si fi tot asa de perseverent cum urmaresti forumurile in a primi un raspuns. Eu ca cetatean consider ca e de datoria ta sa sesizezi organele abilitate daca se face o ilegalitate. Nu forumurile ziarelor. Stai linistit ca nu faci rau nimanui ci ne convingi pe noi ca ai dreptate. In felul asta ne-ai convinge pe toti sa te sustinem in demersurile tale. Iti multumim anticipat dragul nostru cetatean model din alt oras.

    • laudatio

      joi, 31.03.2011 at 17:46

      are legatura nasterea celebrilor robert si liviu (probabil descoperiti de arheologi sub monumentul Custozza) cu trecerea unui ziarist pe statele de plata ale Corintului? intreb si eu…viata bate statul de plata:)

  6. Dan Agrisan

    joi, 31.03.2011 at 10:51

    Daca tot imi urmaresti atat de asiduu postarile (vad ca si tu ai destul de mult timp), fa bine si nu imi pune in gura lucruri pe care nu le-am spus. Nu am spus despre nimeni ca e varza sau incompetent si nu am scris alte lucruri jignitoare si, cu rare exceptii, nu am pomenit nume de persoane. Sper ca ai notat asta. Cat despre dl. Strajan, mi se pare in continuare ca afirmatia lui cum ca generatiile viitoare vor circula numai cu masina prin cetate ne arunca cu 50 de ani un urma, in niciun caz cu 50 de ani inainte. Si e regretabil ca asta vine din partea unei persoane cu pregatire.
    Ceea ce nu inteleg eu este de ce tu si altii implicati luati treaba asta atat de personal. Discutam despre un proiect, nu despre persoane.
    Altfel, e usor sa ceri plangeri, sesizari si actiuni in justitie fara sa te gandesti la consecintele pe care acestea le au fata de persoanele impotriva carora sunt depuse. Nu ma intereseaza executiile publice si gasirea de tapi ispasitori, ma intereseaza dialogul pe care, din pacate, autoritatile doar l-au mimat pana acum.

  7. Dan Agrisan

    joi, 31.03.2011 at 11:04

    Si ti-a scapat un aspect important: nu cu cercetarea arheologica e o problema, ci cu lipsa ei. Din proiect.

  8. alin

    joi, 31.03.2011 at 23:46

    @ Liviu si Robert

    Cred ca simtul vostru civic e limitat pana la un punct, pana in punctul in care se intalneste cu interesul personal.Poate ca sunteti jurnalisti in slujba patriei si Agrisan v-a luat-o inainte, e mai activ ca voi pe forumuri.

    • Alexandra Friedman

      vineri, 01.04.2011 at 03:52

      Indiferent de partea cui e dreptatea, si se pare ca sunt multe dubii si chestiuni nedezbatute, neverificate, eu nu ii voi intelege niciodata pe acei asa zisi „critici” care nu au bunul simt sa aduca argumente logice unei discutii. Ba din contra, ei se rezuma la chestii marsave, la lovituri sub centura, de fapt la clasica defaimare si atentat de intimidare. Acest tip de oameni sufera fie de ignoranta crasa, fie sunt direct implicati in tabara adversa si au ceva de pierdut sau sau chiar ceva de castigat pentru faptul ca sar la bataie, dar in mod urat.
      Si culmea e ca aceste persoane, care nu vin cu nicio solutie sau argument concret, au tupeul sa ii chestioneze pe altii in legatura cu meritele lor profesionale. Pe langa alta, sunt incapabili de a-si imagina ca unii dintre noi ne iubim orasul de bastina chiar daca nu mai locuim acolo. Sunt insa si mai inepti in a-si imagina ca un adevarat profesionist, oricat de ocupat ar fi el, ar fi in stare de a-si sacrifica pana si putinul timp liber pe care il are si de a-l pune in slujba unei idei in care crede. Mi-e rusine ca asemenea personaje patruleaza in orasul meu, in tara mea.

  9. alin

    vineri, 01.04.2011 at 11:22

    @ Alexandra, Liviu si Robert

    De acord cu tine Alexandra. Si mie mi-e jena ca aceste personaje ii antureaza pe cei care trebuie sa faca planuri pe termen lung pentru orasul nostru.
    Pot sa remarc un lucru pozitiv : cele doua comenturi au un limbaj normal, nivelul conversatiei este mai sus un pic decat pana acum chiar daca substanta inca nu este dialogul bazat pe argumente ci niste frustrari ca altii sunt mai pe faza ca ei si mai destepti. Pana acum n-am auzit argumente profesionale valabile care sa nu fie demontabile si sa fie „clean” de orice tip de interese, de a servi partria, patronul sau pe sine insusi. Fata de acestia, Agrisan si cei pro Custozza au urmarit un interes comun, al locuitorilor de acum si a celor care vor trai dupa noi. Din pacate la cei 2 se vede doar 🙂 interesul de a se „lamuri” de unde poate sa vina o convingere civica de la un personaj care nu are nimic de castigat personal din afacerile locale. Da domnilor, exista si oameni cu bun simt si care se simt datori sa apere drepturile cetatenilor fara a primi recompense. Nu e cazul d-voastra in schimb. Noi nu putem decat sa va dam o crenguta din pomii taiati. Va asteptam totusi cu argumente valabile nu cu atacuri la persoana, inca mai cred ca putem avea un dialog, sigur, daca doriti.

  10. homer

    vineri, 01.04.2011 at 12:04

    Alexandra, ai dreptate.nervozitatea postacilor anonimi ai „fortelor obscure” care doresc defrisarea parcului Custozza nu au nimic in comun nici cu demnitatea, nici cu spiritul cetatenesc nici cu respectul fata de ideile altora.Nu au argumente deci le este foarte greu sa scrie ceva fara sa injure, fara sa ameninte, fara sa denigreze.Asa fac si sefii lor, asa fac si ei.Sint niste pitici intelecuali, primitivi pentru care argumentul este pumnul, insulta.Asa sint si sefii lor (toata lumea stie cine sint).Fura fara nerusinare din banii statului, ai primariei, ai europei si celor care vor sa le spuna ca gresesc.Pentru ei totul se reduce la MUCLES si la SICTIR….atita stiu, atit pot, atit ii duce mintea

    • homer

      vineri, 01.04.2011 at 15:32

      liviu si robert……nimic nou sub SOARE:) (prietenii stiu de ce)………personajelor voastre nu numai argumentul le lipseste, ci si cultura.Nu poti face o campanie fara sa ai argumente, fara sa ai cultura si fara sa crezi in opinia ta.Mercenariatul este bun in razboi, nu in construirea unei imagini.Incercind sa construiesti o imagine falsa pentru o idee in care nici tu nu crezi, finalul este acelasi: esecul.Noi, cei care luptam pentru parc, credem cu adevarat in ideile noastre si nu luptam pentru avantaje materiale.Nici nu ne intereseaza in cazul asta…Ba, mai mult…..banii sint la voi:).Puteti sa ii pastrati (adica sefii vostri pot sa ii pastreze, voi primiti firimituri)..dar lasati parcul in pace.

  11. Makavelis

    sâmbătă, 02.04.2011 at 12:58

    @homer: de ce orice tip care e pentru schimbarea in Custozza e neaparat cumparat de firma respectiva?

    • Diavolo

      sâmbătă, 02.04.2011 at 14:19

      Cumparat , recompensat, gadilit la orgoliu personal, sau poate umblat la ceva care sa-i creasca prestigiul personal sau al breslei din care face parte, nu?;) Tot aia e…

  12. homer

    sâmbătă, 02.04.2011 at 16:31

    care orice tip? este doar unul………si nu este cumparat.S-a vindut.Era treaba lui ce facea cu demnitatea lui, dar in momentul in care s-a apucat sa „munceasca” pentru stapini a inceput sa injure si asta nu poate fi iertat……Apropos….Makavelis, ai reusit pina astazi sa deschizi sutienul ala?:)

  13. Makavelis

    sâmbătă, 02.04.2011 at 17:33

    pai Liviu cand a injurat vreodata?

    In legatura cu sutientul, da, am reusit, spre bucuria generala

    • homer

      sâmbătă, 02.04.2011 at 19:35

      probabil a fost cea mai mare realizare din viata ta de pina acum:) FELICITARI…Tara este mandra de tine

  14. Makavelis

    sâmbătă, 02.04.2011 at 17:34

    @Diavolo: dar oare nu se poate sa aiba o parere fara sa aiba parte de nimic din ce ai zis tu?

    • homer

      sâmbătă, 02.04.2011 at 19:37

      tu nu ai pareri..esti prea superficial.Ai doar niste cuvinte goale pe care le invirti cu greu printre degete.Nu oricine tasteaza transmite si o idee.Tu ai doar tastatura.Atit.Sutienul ala nu te-a maturizat.Mai incearca

      • admin

        sâmbătă, 02.04.2011 at 19:59

        @all anti-makavelis. hai ca deja exegerati. Respectati opinia omului. Nu a reactionat decat atunci cand a fost acuzat ca e platit dupa ce si-a spus parerea lui despre parc. Ati si gasit pe cine sa sariti cu parii, de parca daca Maka ar fi de partea salvarii pomilor din parc aia de la Grup Corint & co n-o sa-i mai taie. Va irositi energia fara miza…

        • homer

          sâmbătă, 02.04.2011 at 20:07

          ai dreptate. maka nu este vinovat. totul a pornit de la liviu si robert care au lansat atacuri suburbane si li s-a raspuns.Noi pe ei (adica pe el, pentru ca este o singura persoana) i-am acuzat ca sint pe statul de plata a lui Corint.Au fost atacati liviu si robert, a raspuns maka. Ciudat :)….

  15. robert

    sâmbătă, 02.04.2011 at 22:36

    Va mai intreb doar ceva si apoi va las in pace fiindca oricum nu are rost. Voi chiar credeti ca lumea asta e chiar asa proasta? serios acum… deja nici nu se mai dezbate problema initiala ci doar se jignesc persoane. chiar nu aveti nici o limita va intreb? revin la tine domnule Agrisan. Nu as fi avut nici o problema cu realizarile tale profesionale atata timp cat tu iti spuneai doar o parere legata de necesitatea spatiului verde in Cetate. Din cate spui tu si-au spus parerea 6000 de oameni. Vezi tu pe cineva sa aiba treaba cu vreunu din ei? NU De ce are lumea treaba cu tine? Fiindca tu chiar le sti pe toate. Mai mult observ desconsideratia ta la adresa mai multor persoane specializate in meseriile pe care le fac. In general oamenii de genul tau care nu au nici o indoiala asupra propriei persoane, considerandu-se detinatorul adevarurilor absolute ascund frustrari periculoase. Pentru a nu te judeca gresit te-am rugat sa ne convingi ca nu esti doar un papagal care vorbeste fara el si sa ne povestesti cateva realizari a tale personale, in orice domeniu. Iti acord atat timp de frica sa nu ratam toti ocazia, poate unica de a beneficia de ajutorul unei persoane atat de inteligente, si mai mult dezinteresata. Poate trecem peste aceste schimburi de replici si chiar ne spui o realizare cat de mica de a ta. Poate fi si din copilarie.
    P.S. pentru surioara ta Alexandra care repede a sarit sa te sustina o intrebare? exista si un subiect de discutie inafara de demonstratile de inteligenta a lu fratito la care unii indrasnesc sa nu se inchine? aaaa…. si inca ceva mai aveti alte neamuri sa va adunati in salvarea orasului inafara de sorata, cumnatata Simona Braniste, nevastata Miki Braniste si socruto arhitectul Barbieri singurul din alba care are mai mult de 4 clase dupa tine. lassssssaaaaaaaaa-neeee laaaaaaaaassssssaaaaa-ne!!!!!!!!!!! si habar nu am cine i Liviu. cred ca altu care isi perde timpul aiurea cu tine si familia salvatoare. papa

    • Dan Agrisan

      duminică, 03.04.2011 at 00:52

      Ai uitat niste nume din partea sa zicem adversa cu care unii dintre noi au legaturi destul de apropiate, legaturi care insa nu ne impiedica sa ne spunem parerea. Asta daca chiar vrei sa reduci orice pozitie sau discutie la cumetrii si la rudenii. Cat despre interesul meu personal, nu stiu, poate ai descoperit tu vreunul. Apropo, te rugasem sa te interesezi de vreo jignire pe care am adus-o cuiva sau de vreo acuza de coruptie, incompetenta adusa vreunei persoane. Cum stam?

    • admin

      duminică, 03.04.2011 at 02:19

      @robert. sper sa nu gresesc dar mie mi se pare ca atacul asta la adresa lui @dan agrisan este un fel de ” taci din gura sa nu incep eu sa spun mai multe”. Mi se pare ca suna un pic a santaj. Nu stiu cine esti, dar cred ca e mai bine sa reveniti la o discutie mai la obiect decat sa va etalati neamurile, la commenturi despre descoperiri arheologice. Ca daca va tot intepati asa, poate ies ” la iveala” aberatii de genul ca in locul copacilor se vor planta etnobotanice ( ca daca mergeti pe extensiile de rudenie ale personajelor din proiect este imposibil sa nu atingeti personajele ). Nu ca nu m-as bucura sa mai aflu cate ceva din legaturile nevazute ale lumii bune din targ… In concluzie, asa cum unii au interesul sa se faca Cetatea, altii sa faca bani din restaurarea ei, poate ca mai sunt si altii care spun ca nu e bine cum se face. Trebuie sa ii respectam pe toti. Pentru ca, in ultimii ani, au fost destule chestii care pareau bune la timpul lor si acum ne este rusine cu ele. De aceea, poate ca un pic de transparenta nu strica. Si este bine ca lumea sa mai afle una alta de prin Cetate. Este si asta o parte a unei culturi pe care si-o formeaza orasul. Ca si asa are destule complexe… culturale.

      • Dan Agrisan

        duminică, 03.04.2011 at 09:06

        Vezi ca s-ar putrea sa-ti caute tie neamurile acum. Abia apoi pe ale celor care au semnat petitiile.:)

  16. Dan Agrisan

    duminică, 03.04.2011 at 01:22

    Tot @Robert (si mai cum?) care acum pozeaza in cetateanul onest ce vrea sa fie convins. De fapt, la o bere, si el este pentru salvarea parcului si pentru mai multa vegetatie in cetate. Si nu ii place nici lui faptul ca vor fi atatea zone sterpe in cetate (in fatza la catedrala romano-catolica, la palatul princiar, in fata la Corint si, acum si in Custozza, in santuri, la obelisc) si ca la vara totul va fi doar piatra incinsa. Si ii respecta pe cei 6000 care vor acelasi lucru. Problema e un anume personaj prea vehement, ale carui realizari in viata (sau lipsa lor) nu ii dau pace si din cauza caruia dumnealui, de buna credinta, nu stie pana la urma ce tabara sa aleaga. Altfel, lucrurile ar fi clare pentru el (copaci, verdeata, mai putina dirculatie in cetate etc.). Domnule Robert … daca chiar crezi ca sunt o persoana atat de importanta sau ca ceea ce scrii dumneata aici e vreun scoop de presa, te rog scrie un articol despre mine, critica-ma, fa ce vrei, dar nu-i mai plictisi pe oamenii care citesc stiri despre descoperiri arheologice cu chestii din-astea. Pe bune. Ti-am raspuns pana acum pentru ca ai spus niste chestii personale, dar care nu aveau prea multa legatura cu subiectul. Poate cu alta ocazie, la un alt articol.

  17. Macarie

    duminică, 03.04.2011 at 17:09

    Nu va lasati ispititi de discutii paralele si personale!
    Acum, cred eu, destul de incurajant, Muzeul Unirii iese la rampa si ne spune „ceva”.
    Eu pricep aşa: acolo sunt lucruri mari şi importante, care nu pot fi date peste cap in doi timpi şi trei mişcări. Arheologii sunt, din păcate ori nişte papă-lapte ori nişte bieţi manevraţi, de nu reuşesc să determine modificarea proiectelor în funcţie de ceea ce locul ăsta conţine cu-adevărat.
    Cit de priceput as fi eu (?) nu pot intelege cum de templul ăla roman a stat sub nasul episcopilor de Alba, fără ca nimeni să se atingă de el. Aici, trebuie să o scriu, mă cam îndoiesc de sentinţa arheologilor. Nu se poate, domnule! O fi altceva acolo.
    In imagini de teren eu văd canale şi o amenajare ce-mi pare de fântână. Şi aia, tot romană e? Păi mi se pare că atunci Mihai Viteazul şi-a cazat soldaţii în barăci romane! Crede cineva că am dreptate? Nici mie nu-mi vine să cred asta. Dar arheologii de la muzeu chiar nu pot vedea nimic altceva decât ziduri romane?
    Dacă este aşa, atunci mai au o mare problemă: competenţa!

    • Dan Agrisan

      luni, 04.04.2011 at 17:39

      Cred ca arheologii nici nu prea au fost ascultati pana acum. Cat priveste problema datarii descoperirilor, am avut niste discutii cu mai multi arheologi care mi-au spus ca adevarul ar putea fi la mijloc, respectiv ca ar putea fi vorba de constructii romane care au fost utilizate si transformate in Evul Mediu. Ceea ce ma face sa ma intreb ce s-a intamplat cu materialul arheologic luat cu cupa excavatoarelor, in care erau, probabil, materiale din epoca de dupa secolul IV d.H.

  18. Pingback: Şantier arheologic la Alba Iulia, cu studenţi americani. Săpături pentru descoperirea unui templului dedicat zeului Mithras | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax