Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Descurajarea furtului de lemne: Pădurile ar putea fi păzite de jandarmi sau firme de pază. Precizările ministrului Mediului

Publicat

Pădurile ar putea fi păzite de firme de pază sau de jandarmi, susține Ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Fiecare ocol silvic va putea încheia contracte în acest sens, modificările fiind cuprinse în noul Codului Silvic, a declarat ministrul, joi, la Interviurile Digi24. 

O altă măsură importantă cuprinsă în noul Cod Silvic se referă la descurajarea furtului de masă lemnoasă. În prezent, un transport de lemn furat, dacă se constantă la măsurătoare că e mai puțin de 10 metri cubi de lemn, se aplică o amendă. „E și cum nu ar fi purtat centură de siguranță”, a spus ministrul Mediului.

„De la intrarea în vigoare a noului Cod Silvic, și în măsura în care rămâne așa cum l-am propus, o depășire a încărcăturii (n.r. de lemn) cu mai mult de 20% va însemna instantaneu și un dosar penal și confiscarea mijlocului de transport”, a mai precizat Mircea Fechet.

Cum va fi făcută supravegherea pădurilor

„Atunci când ai în pază 70-80 ha și la ora 16:00 sau la ora 17:00 trebuie să pleci acasă, sau în weekend, sau noaptea (…) evident că acea pădure nu este păzită 24 din 24.

Am introdus posibilitatea prin noul Cod Silvic ca paza pădurii să poată fi asigurată și de alte entități, iar pădurarii vor rămâne cu ceea ce trebuie ei să facă, respectiv lucrări de igienizare, să marcheze arborii ce urmează a fi exploatați, să verifice starea de conservare a pădurii.

Pădurea ar trebui să fie păzită de oameni care cu asta să se ocupe, să fie responsabili. Fie că vorbim de Jandarmerie, de alte instituții ale statului român, de persoane specializate angajate de către ocolul silvic.

Codul Silvic Nou spune că paza pădurii poate fi asigurată și de către alte entități. (…) Contractele nu pot fi atribuite decât de fiecare ocol silvic în parte. (…) Eu cred că putem din această toamnă să avem un nou Cod Silvic. Din toamnă putem să avem paznici la păduri”, a spus Mircea Fechet.

Ministrul a adăugat că în noul Cod Silvic vor crește și pedepsele pentru cei care taie lemne ilegal din păduri.

sursa: digi24.ro 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. popa marcel

    joi, 03.08.2023 at 20:36

    Se promite marea cu sarea, la final doar promisiunea ramine.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax