Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Urmașul unor emigranți din Alba Iulia, director la Casa Albă. Cum a ajuns ”prăjitura bunicii”, pe masa unui președinte SUA

Publicat

b

Urmașul unor emigranți din Alba Iulia a ajuns într-o poziție foarte importantă în administrația Barack Obama. Kenneth Baer (în foto alături de familia sa și de președintele Obama) a fost consilier principal și director asociat al Comunicațiilor și Planificării Strategice la Biroul de Management și Buget de la Casa Albă, iar bunica sa, Esther Jacob, a plecat în America în 1932, unde s-a stabilit în Bronx, la New York.

Originile sale au ieșit la iveală cu prilejul unui eveniment organizat pentru staf, când fiecare membru al echipei a prezentat o rețetă tradițională din familia sa. Kenneth Baer le-a împărtășit colegilor o rețetă de kugel cu mere, moștenită de la bunica sa, o emigrantă din Alba Iulia, România.

 

kugel

Rețeta desertului cu mere, o specialitate evreiască, a dus-o cu ea de la Alba Iulia și a rămas în familie ca o constantă a sărbătorilor pascale, timp de cinci generații. Cu prilejul unui program de socializare al stafului Casei Albe, prin care membrii administrației și-au împărtășit rețete tradiționale din familiile lor, Kenneth Baer a prezentat Kugel de Alba Iulia, un fel de plăcintă sferică din aluat și mere.

”Această rețetă a fost în familia mea timp de cel puțin cinci generații. Esther Jacob, bunica mea, a adus-o cu ea când a ajuns în Insula Ellis, de la Alba Iulia, România, în 1932. Ea și-a aranjat casa și viața în Bronx, New York, iar în fiecare an familia ei mânca acest kugel cu prilejul diferitelor sărbători. De-a lungul anilor, mărimea familiei și a sărbătorilor a crescut, dar ne-am luat timp să povestim despre cum bunicii și străbunicii noștri au făcut alegerea dificilă și călătoria grea în America, în căutarea libertății și să sărbătorim împreună Paștele” este declarația lui Kenneth Bauer de pe siteul Casei Albe al administrației Obama.

Rețeta lui Ester Jacob din Alba Iulia

     6 ouă mari
     1 cană de zahăr
     Scorțișoară la gust
     1 lingură de vanilie
     1 lingură de sare
     3 căni biscuiți sărați mărunțiți (matzah farfel specific evreiesc)
     6 mere mari – decojite și cubulete
     Margarină

     Bateți ouăle până devin pufoase. Adăugați zahăr și bateți amestecul.
     Adaugati margarina topită și bateți din nou.
     Adăugați Cinnamon și vanilie.
     Se toarnă apă clocotită și se scurge.
     Adăugați biscuiți & mere la amestec. Amestecă bine
     Se toarnă în tigaie unsă de 9×13. Coaceți 1 oră. la 350 ° F

Comunitatea evreiască din Alba Iulia era odinioară cea mai numeroasă din Transilvania, oraşul fiind de altfel, între 1653 şi 1848, singurul din Ardeal în care era permisă legal aşezarea acestora, însă la ora actuală este printre cele mai mici din ţară, la recensământul din 2011 doar douăzeci de persoane declarându-se evrei în întreg judeţul Alba.

Vezi și: FOTO – VIDEO: Fotografii vechi de 80 de ani cu elitele orașului. Emoția unei femei din Israel după ce și-a revăzut tatăl pe Alba24

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax