Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Deşi pe factura din ianuarie nu a fost evidenţiată, albaiulienii plătesc, în continuare, apa meteorică

Publicat

Albaiulienii care au primit facturi în luna ianuarie de la Apă CTTA au putut observa că pe aceasta nu se mai regăseşte trecută apa meteorică. Reacţia firească a fost să credem că, în sfârşit, furnizorii ne-au scutit de la plata apei de ploaie, aşa că ne-am adresat pentru lămuriri reprezentanţilor Apa CTTA Alba. Răspunsul lor a fost cât se poate de clar: apa meteorică este plătită în continuare din buzunarele albaiulienilor.

Potrivit directorului filialei Alba a Apa CTTA, Mircea Meteş, motivul pentru care facturarea apei meteorice nu s-a mai regăsit în această lună pe facturi este faptul că, în decembrie (perioada pentru care s-a facturat în ianuarie), nu a plouat, iar indicele comunicat de Agenţia de Meteorologie a fost foarte mic: „Apa meteorică se facturează în continuare. Noi utilizăm o formulă de calcul a acestei ape în funcţie de cantitatea de precipitaţii comunicată de Administraţia Naţională de Meteorologie din Sibiu. Deoarece în decembrie precipitaţiile au fost foarte reduse, indicele a fost infim, 0,1 litri pe metru pătrat. Din acest motiv, pe facturile din ianuarie apa meteorică nu s-a regăsit”.

Reamintim că facturarea apei meteorice a generat nemulţumirea locuitorilor municipiului Alba Iulia, care au solicitat Apa CTTA să le comunice modalitatea de calcul a acesteia. Vă prezentăm răspunsul oferit de reprezentanţii Apa CTTA:

„Apa meteorică este considerată apă de ploaie care este preluată în sistemul de canalizare, transport şi epurare a apelor uzate. Acest parcurs tehnic presupune anumite costuri, motiv pentru care există un tarif perceput populaţiei, dar şi persoanelor juridice, nu numai din Alba Iulia sau din judeţul Alba, ci din întreaga ţară. Conform legii pe baza căreia funcţionează operatorii locali pentru serviciile de apă şi canalizare, aceştia sunt cei care încasează contravaloarea serviciului de canalizare a apei meteorice, întrucât această prestaţie presupune o sumă de cheltuieli legate de întreţinerea şi exploatarea reţelei, prelucrarea apelor uzate, la care se adaugă şi alte cheltuieli, cu energia electrică, materialele şi piesele de schimb necesare.

Tot conform normelor legale din România, în baza unor hotărâri ale administraţiilor locale, stabilirea cantităţii de apă pluvială lunară, preluată în reţeaua de canalizare se determină prin înmulţirea cantităţii de apă pluvială comunicată, în cazul judeţului Alba de către INMH Sibiu pentru luna anterioară emiterii facturii, cu suprafeţele totale ale incintelor construite declarate de fiecare utilizator, verificate cu datele din actul de proprietate şi cu coeficienţii de scurgere legali. La cantitatea stabilită prin modalitatea arătată se aplică preţul pe metru cub pentru canal. Exemplu pentru o suprafaţă construită de 50mp: INMH comunică 10 l/mp pentru luna precedentă.10 l/mp X 50 mp = 500. Ceea ce înseamnă 0,5 mc apă pluvială. 0,5 mc X 1,72 lei/mc (TVA inclus) = 0,86 lei – contravaloare apă pluvială. Pentru conformitate, cantităţile comunicate de INMH pentru Alba Iulia au fost în luna august de 11,2 l/mp, iar în luna septembrie de 8,6 l/mp. În factură se mai regăsesc costurile pentru apa potabilă contorizată cu apometru pe racordul imobilului şi canal (apă uzată), determinată ca 100% din cantitatea de apă potabilă consumată, însă cu preţul de canal.

Pentru Alba Iulia, metoda de calcul este aceeaşi care se aplică la nivelul întregului judeţ şi a întregii ţări şi este conformă cu regulamentul serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare aprobat de către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară <Apa Alba> la nivelul judeţului Alba, elaborate şi aprobat în strictă concordanţă cu prevederile regulamentului cadru pentru serviciile de apă şi canalizare emis de ANRSC Bucureşti.

Cantităţile de apă pluvială comunicate lunar exclusiv de INMH Sibiu pot fi consultate de cei interesaţi la sediul operatorului regional SC Apa CTTA S.A. Alba.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax