Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Dezastru demografic: Populația României va ajunge la 13 milioane de locuitori. Va fi un angajat la 5 pensionari. Situația în Alba

Publicat

De la an la an suntem tot mai puțini. Din 1990 până astăzi populația rezidentă a scăzut cu 4,2 milioane de persoane.

În 2011 eram puțin peste 20,1 milioane, iar specialiștii estimează că de atunci până în ziua de astăzi, au mai dispărut un milion de români.

Prognozele arată de-a dreptul îngrijorător. Specialiștii Institutului Național de Statistică (INS) atrag atenția că în anul 2070 populația rezidentă a României va fi de 13,2 milioane de persoane.

Depopularea localităților din Alba

Trendul de scădere a populației este similar în multe localități din județul Alba. Orașele vor avea tot mai mulți locuitori, dar satele sunt pe trend accelerat de depoulare.

Peste 60 de sate au mai puțin de 10 locuitori, dar sunt și așezări-fantomă, în care nu mai locuiește nimeni.

Potrivit ultimelor date oficiale, vechi  de 4 ani, sunt nouă asemenea sate și cătune: Ibru (Blandiana), Cicârd (Lopadea Nouă), Geamăna (Lupșa), Incești (Poșaga), Medrești (Sohodol), Doptău (Șona), Carpenii de Sus (Șpring), Bordeștii Poieni (Vidra) și Poieni (Vidra) și multe altele.

Conform informațiilor din cadrul Recensământul Populației și Locuințelor din anul 2011, localitatea Carpenii de Sus nu avea nici un locuitor la data rencensământului. Pe imaginile satelitare recente, pe locul vechii localități se poate identifica o singură gospodărie.

La Incești, din vechiul sat a rămas doar o stână, iar exemplele pot contiuna.

Zona Munților Apuseni s-a depopulat într-un ritm și mai accelerat decât celelalte zone, în parte și din cauza politicii duse de autoritățile comuniste.

Drepturile moților ce datau, unele, de dinainte de primul război mondial, au fost anulate treptat, iar în 1965 definitiv, ceea ce a afectat dramatic gospodăriile tradiționale.

Vezi și: Schimbări la legea pensiilor, care îi vizează pe românii cu cele mai mici pensii. Primarii vor putea emite acte care să îi ajute

Fără alte posibilități, oamenii erau nevoiți să plece spre orașe. Mulți dintre ei au plecat sau chiar au fost strămutați spre Zlatna, Alba Iulia sau spre județele în care începuseră să se dezvolte centre industriale comuniste.

Monitorul Oficial a publicat, la sfârșitul anilor ’90, o listă cuprinzând comunele în care s-au produs scăderi accentuate ale populației în perioada 1966-1998.

O țară pentru oameni bătrâni

Jurnaliștii anului 2100 vor scrie despre acest fenomen în mod similar, doar că atunci nu va fi vorba despre satele din județul Alba, ci despre România întreagă.

Cu toate că populația lumii va crește până în 2100 la peste 11,2 miliarde, potrivit unui studiu șocant dat publicității de Națiunile Unite, populația țării noastre va scădea drastic până la acea dată.

Astfel, potrivit prognozelor realizate de ONU, în anul 2099, populația României va ajunge la doar 10.758.000 de locuitori (și cea a Republicii Moldova se va înjumătăți: de la 4.054.000 în prezent la 1.878.000 de locuitori). Și asta nu e tot. Dincolo de faptul că românii vor fi puțini, vor fi și bătrâni.

Numărul persoanelor în vârstă de peste 60 de ani se va dubla până în 2050 și se va tripla până la sfârșitul acestui secol.

De altfel, întreaga populație a Europei urmează acest trend în următoarele decade astfel că în 2050, peste o treime dintre locuitorii bătrânului continent vor fi chiar ei bătrâni.

Milioane de români au plecat din țară

Principalele cauze ale scăderii dramatice a populației sunt natalitatea scăzută și migrația excesivă. Milioane de români au plecat și continuă să plece din țară în căutarea unei vieți mai bune.

În fața acestei situații, politicienii români par complet nepăsători. România nu are și nu a avut vreodată o politică demografică.

Adică un set de măsuri socio-economice care, pe termen lung, să ducă la stoparea declinului demografic. Toate Guvernele care s-au succedat la putere nu au luat decât măsuri punctuale, nesemnificative.

Peste 20 de ani o persoană activă va trebui să susțină cinci persoane dependente din taxele sale

”Când spui 13 milioane, nu înseamnă tot. Când spui ce înseamnă alea 13 milioane și care este structura demografică în interiorul populației, atunci arăți dezastrul.

Peste 20 de ani, deci numai peste 20 de ani, o persoană activă va trebui să susțină cinci persoane dependente din taxele sale. E imposibil, nu ai cum. Este imposibil.

România va ceda sub propria sa greutate demografică. Nu ai cum să susții un stat modern cu ceea ce va fi distribuția demografică a României în condițiile în care nu se face ceea ce trebuie”, a spus sociologul Gelu Duminică pentru digi24.ro.

Pentru unii lideri, problema demografică pare a fi doar un alt motiv de ironii și înțepături politice

– De ce nu a avut România până în momentul de față o politică clară în privința declinului demografic?

Marcel Ciolacu – președinte PSD: Nu i-ați prins pe domnul Cîțu, sau pe domnul Orban, astăzi, deloc?

– Ba da, i-am întrebat pe toți, de aceea vă întrebăm și pe dumneavoastră.

– Mulțumesc mult, o zi bună.

– Ce măsuri ați luat dumneavoastră în perioada în care ați fost premier pentru stoparea declinului demografic?

Florin Cîțu – președinte PNL: Creștere investițiilor și locuri de muncă și crearea unui mediu mai bun în România să rămână românii aici.

În fața unor astfel de atitudini și în lipsa unei strategii naționale pe termen lung, asumată de toate partidele, problema nu se va rezolva.

Din contră, declinul demografic se va adânci și va deveni un fenomen ireversibil care nu va mai putea fi oprit, este concluzia jurnaliștilor de la digi24.

Foto: Satul Cărpiniș (Gârbova) și satul Cheia (Râmeț).

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. pilu

    joi, 24.03.2022 at 20:07

    Dacă acum 25 de ani spuneai că la conducerea ţării vor veni proştii şi că populaţia ţării va scădea îngrijorător, lumea te socotea cârcotaşi. Dar de fapt a venit crema proştilor. Vezi răspunsurile.

  2. Petru

    joi, 24.03.2022 at 22:09

    Foarte bine. Pensionarii îi omorâți cu zile iar de cel care lucrează vă bateți joc .Să vă fie rușine !!!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax